Tour vandaag: kan Dylan Groenewegen weer toeslaan?

Dylan Groenewegen was niet te stoppen gisteren. Kan hij vandaag weer toeslaan?

Groenewegen3
  • Afbeelding van Dylan Groenewegen Dylan Groenewegen

Als de maandag na deze zaterdagetappe de eerste rustdag plaats heeft, zullen veel klassementsrenners de organisatie verketteren omdat er nog geen grote beklimmingen in het parkoers hebben gelegen. Ook vandaag is het sprinten geblazen, in voorbereiding naar een eerste hoogtepunt van de ronde.

Parijs is nog ver

Startplaats Dreux zullen velen niet kennen. Geen wonder, want met 30.000 inwoners is het niet meer dan een minieme stip op de grote landkaart van Frankrijk. Even ten noorden van Chartres, aankomstlocatie in rit 7, ligt het stadje waar ook de rivier de Eure doorheen stroomt. Of liever gezegd, ze stroomt om Dreux heen.

In Dreux kunnen de renners de Eiffeltoren al zien, wellicht ook ruiken. Een deel van het peloton zal tijdens de etappe maar al te graag willen dat de Tour al voorbij is, maar we gaan hem gewoon even uit de hoge hoed toveren: ‘Parijs is nog ver.’ De bekendste persoon die in Dreux werd geboren was in 1998 even buiten zijn geboorteplaats onderdeel van de voetbalploeg die wereldkampioen werd. Patrick Vieira was bij de nationale ploeg, maar ook in zijn hoogtijdagen bij Arsenal een van de beste voetballers ter wereld.

Het profiel van vandaag

Op naar de president

Amiens, ook vaak gekopt als ‘Amiens Métropole’, werd gesticht door de Galliërs. Zij noemden de plaats Samarobriva. Dit betekent ‘de brug over de Somme’, de rivier die dwars door de stad stroomt kreeg dus al vroeg een belangrijke plaats. Bewoners werden destijds Ambiani genoemd (‘aan beide oevers’), waarna de huidige stadsnaam een afgeleide was van dat woord. De aankomstplaats van vandaag is vooral bekend vanwege Jules Verne. Hij woonde voor een groot deel van zijn leven in Amiens en ligt ook in diezelfde sterfplaats begraven. Een van de zeven stenen circussen van Frankrijk is gevestigd in deze stad, aan dat circus werd Vernes naam verbonden: het Cirque Jules Verne. Verne was onder meer bekend van zijn boek De reis om de wereld in tachtig dagen.

De organisatie van de Tour zal vooral het idee hebben gehad om een etappe in Amiens te laten eindigen om de huidige president van Frankrijk te paaien. Emmanuel Macron werd op 14 mei 2017 de jongste president van Frankrijk uit de geschiedenis van het land. Dat met een leeftijd van 39 jaar. Wellicht dat Arnaud Démare en Christophe Laporte een eresaluut willen brengen aan hun president.

De kans is groot dat er vandaag weer een relatief rustige etappe gaat plaatsvinden. Met de rit naar Roubaix in aantocht, kunnen de renners uit het peloton nog wel een rustig dagje gebruiken. Er liggen twee heuvels op de route, maar de vraag is of er renners geïnteresseerd zullen zijn in de vroege vlucht na de eenzame tocht gisteren van Yoann Offredo. De laatste kilometer loopt wat naar beneden en het peloton zal naar Amiens razen. 

De laatste kilometer. 

 Winnaars in Amiens

1932: André Leducq (Frankrijk)

1962: Rudy Altig (Duitsland)

1964: Andre Darrigade (Frankrijk)

1967: Marino Basso (Italië)

1970: Jos Spruyt (België)

1971: Eric Leman (België)

1975: Ronald de Witte (België)

1993: Johan Bruyneel (België)

1999: Mario Cipollini (Italië)

2015: André Greipel (Duitsland)

De Belgen waren in het verleden zeer succesvol in aankomstplaats Amiens. Onze zuiderburen wonnen liefst vier keer in de stad van Emmanuel Macron. Nederland nog niet. Laat Dylan Groenewegen de nul vandaag maar van de tabellen vegen.  

Dylan Groenewegen gisteren. 

Favorieten

Na zijn oppermachtige sprint in de zevende etappe is Dylan Groenewegen ook vandaag weer de man om op te letten. De Amsterdammer begon moeizaam aan de Tour de France, maar één inspanning in de ploegentijdrit gaf hem weer de kracht mee te doen met de beste sprinters. 

Op snelheid lijkt Groenewegen in de huidige vorm niet te stoppen, maar in een sprint moeten alle puzzelstukjes goed vallen. Met andere woorden: je moet wel in winnende positie aan je eindsprint kunnen beginnen. Meesters om altijd op het goede plekje te zitten: Fernando Gaviria en Peter Sagan. Beiden wonnen al twee ritten en beschikken bovendien over een uitstekend team voor op het vlakke. 

Aangezien we zondag over kasseien naar Roubaix gaan en dan de bergen volgen, zullen de sprinters koste wat het kost een massasprint hebben. Onder anderen de oudjes Mark Cavendish, Marcel Kittel en André Greipel hebben nog iets goed te maken. Allen kwamen nog niet in de buurt van een ritzege. 

Wie wel vaak in goede positie beginnen aan de sprint zijn Alexander Kristoff en John Degenkolb. De twee missen echter de pure snelheid om het af te maken en zullen misschien stiekem met hun hoofd bij de rit naar Roubaix zijn. Sonny Colbrelli is ook zo'n sterke beer, maar de Italiaan gedijt beter bij een iets oplopende aankomst. 

De Franse feestdag kan weleens heel speciaal gaan worden met de Fransen in de finale van het WK voetbal. Ook de Franse renners uit de Tour de France zullen iets extra's willen laten zien. Om een ritzege te boeken zullen Arnaud Démare en Christophe Laporte hun snelle benen moeten tonen. De kans dat de voetballers winnen is desondanks een stuk groter.

****

Dylan Groenewegen 

***

Fernando Gaviria & Peter Sagan

**

Arnaud Démare, Marcel Kittel & André Greipel

*

Christophe Laporte, Alexander Kristoff, John Degenkolb & Mark Cavendish

Prijsvraag

Wie wint de achtste Touretappe? Voorspel de winnaar op Facebook of Twitter en maak kans op een versie van Pro Cycling Manager 2018 (PC) of Tour de France 2018 (PS4 of Xbox One)!