Hinault: 'Gezonde jeugdrenners gebruiken nu ook puffers'

Bernard Hinault laat wederom van zich horen over de zaak Chris Froome. De vijfvoudig Tourwinnaar vindt dat de autoriteiten het slechte voorbeeld geven door Froome te laten starten in de Tour de France.

Chris Froome en Bernard Hinault
  • Afbeelding van Chris Froome Chris Froome

Hinault deed zijn uitspraken tegen de Franse website Sport24. "Het kan me niet meer schelen wat Froome doet. De autoriteiten laten hem starten in de Tour de France, maar ze denken niet aan de consequenties van hun beslissing. En die zijn ernstig. Ik was laatst bij een juniorencoach en die vertelde me het verhaal dat ouders voor de start van een wedstrijd Ventolin (astma puffers, red.) meegeven aan hun kinderen. Kinderen die niet ziek zijn. Mensen kopiëren het gedrag van de sterren."

 Hinault liet zich over Froome zelf een stuk milder uit. "Ik gun hem het beste. Het moet zwaar zijn om te koersen in een omgeving waar veel mensen je aanwezigheid niet waarderen. Maar dat is zijn probleem, niet het mijne."

 In het interview met Sport24 komt duidelijk naar voren dat Hinault de wielersport in zijn tijd aantrekkelijker vond. "Renners rijden niet meer op instinct. Niemand kijkt meer onder z'n arm en gaat er vol voor als hij een gat heeft op de concurrentie. Het is nog steeds de beste renner die wint, maar ze wachten allemaal op de laatste klim. Dat vind ik wel jammer."