Sophie de Boer werkt aan rentree: 'Moet helemaal vanaf nul beginnen'

In het seizoen 2016-2017 veroverde Sophie de Boer de eindwinst in de wereldbeker cyclocross. Het afgelopen veldritseizoen moest opnieuw een succes worden, maar dat mocht voor de 27-jarige Nederlandse helaas niet zo zijn.

Sophie de Boer

De Boer kampte tijdens het crosseizoen namelijk met overtraindheid. In december zette ze al een punt achter haar seizoen. Het wereldkampioenschap in Valkenburg maakte ze derhalve mee als analist. En ook daarna moest De Boer rust houden; in totaal is de geboren Friezin er bijna vijf maanden uit geweest, zo schrijft ze op haar site. "Ja, ik heb wel wat gefietst, maar trainen kon je dat eigenlijk niet noemen."

Intussen is de Breepank-renster weer op de weg terug. Ze heeft Marc Lamberts als nieuwe coach omarmd en bij een test werd ze vorige weer helemaal gezond verklaard. Ze mag dus weer volop trainen. "Maar ik moet wel heel erg opletten. Waar je normaal gesproken na een seizoen wat gas terugneemt en wel weer iets moet opbouwen, moet ik in dit geval helemaal vanaf nul beginnen."

"Als ik over drie maanden op wereldniveau meedraaien moet ik nu wel alles op alles zetten", vervolgt de gemotiveerde De Boer. "De afspraak is dat ik nu weer een blok van vijf weken train en dan opnieuw een conditietest doe. Afhankelijk daarvan kijken we of mijn basis goed genoeg is om weer op de weg te koersen."

Het rijden van wegwedstrijden heeft echter geen prioriteit voor De Boer. "Ik zet alles op het crossen. Daarom kies ik nu voor het leggen van een zo groot mogelijke basis, zodat ik het hele veldritseizoen mee kan." De eerste cross van De Boer staat gepland op 16 september in Geraardsbergen. Vervolgens wacht een trip naar Amerika, waar ze onder meer de wereldbekerveldrit over het terrein van haar nieuwe fietsensponsor Trek meepakt.

Sophie de Boer werd in het seizoen 2016-2017 winnares van het wereldbekerklassement.