Sven Kramer: 'Ergens heb ik spijt dat ik niet voor wielrennen gekozen heb'

In de Tour-special van Wieler Revue deed Sven Kramer een boekje open over zijn liefde voor de fiets.

Sven Kramer

In aanloop naar de Tour de France wil Sven Kramer best tijd uittrekken om exclusief met ons vooruit te kijken naar de Tour de France van 2018. De succesvolle schaatser volgt het wielrennen op de voet. Zeker nu de komende jaren de nieuwe Jumbo-wieler- en schaatsploegen intensiever gaan samenwerken met Sven Kramer op termijn in het management. “Ik weet alleen nog niet wanneer, want heb mijn afscheid als schaatser nog niet gepland.”

Tekst: Jaap Stalenburg

Op zijn 14de reed Kramer zijn eerste koers en daarna nog tientallen. De fiets en de schaatsen waren bij Sven Kramer altijd volop in competitie. Net als bij zijn vader Yep, die altijd het bestaan als topschaatser combineerde met het rijden van wielerwedstrijden.

En daarin behoorlijk succesvol was.

"Toch waren ze thuis wel voorzichtig met mij. Ik mocht pas op mijn 14de mijn eerste koers rijden, omdat mijn ouders het te gevaarlijk vonden. En toen ik toestemming kreeg, sloeg ik in mijn eerste koers over de kop. Nu neem ik niet te veel risico’s meer. Ik rijd of helemaal vooraan of in het midden."

Sven volgt ook de collega’s van de wielerploeg op de voet, appt regelmatig met sommige collega’s en er ontgaat hem weinig. Met Dylan Groenewegen heeft hij een open lijn. De heren appen dagelijks en rijden in Amsterdam regelmatig gezamenlijke trainingsrondjes. Natuurlijk gaat het dan ook over de Tour de France.

"Een jaar of 10 geleden volgde ik de Tour best heel fanatiek en daarna even wat minder. Met jongens als Robert Gesink en Bauke Mollema heb ik als belofte gereden. In 2004 werd ik zelfs tweede achter Gesink op het NK Tijdrijden. Daarna werd de belangstelling wat minder, maar nu met een gecombineerde schaats/wielerploeg heb je er meer gevoel bij en ook communicatie met elkaar en daardoor kijk je anders naar de koers en ben je meer gefocust op die gele wielershirts. Ik heb, als gezegd, een aantal jaren wat minder gekeken, maar merk dat nu die interesse er weer is."

Heeft de schaatsploeg veel contact met de wielrenners? Spreken jullie elkaar regelmatig? Het woord synergie valt weleens.

"Jawel, maar met de sporters onderling valt dat mee, het is meer de begeleiding die van gedachten wisselt over programma's en over trainingen en dat soort zaken. Er zijn wat renners met ons mee geweest op trainingskamp. Gijs van Hoecke en Daan Olivier zijn mee geweest naar Collalbo en schaatsen dan ook mee. Daan kan dat heel aardig."

Kramer sloot in de winter van 2017 aan bij het trainingskamp van de LottoNL-Jumbo-renners. In het AD noemde ploegleider Merijn Zeeman hem een geboren kopman: ‘Zijn aanwezigheid is inspirerend.’

Ook gaf Robert Gesink aan wat de toegevoegde waarde van Sven Kramer op dit soort trainingskampen is. “Hoe hij in een groep van 20 man binnenkomt, dat tekent zijn persoonlijkheid. Iedereen zou eerst twee uur aftasten, maar bij Sven is het gelijk ‘Bam!’ Veel geluid aan tafel. Geen blad voor de mond.

Hij zegt alles wat hij denkt of ziet. Heel scherp. Nu gaat dat heel goed. Ik denk dat als je een jaar met Sven op pad moet, ook in de Tour als iedereen op scherp staat, het wel kan botsen."

Over 2 jaar stop jij en dan kun je toch die ideeën uitvoeren als je dat zou willen. Je gaat deel uitmaken van het gezamenlijke managementteam.

“Vooralsnog ga ik nog 2 jaar schaatsen, misschien ook wel 3 of 4, dat weet ik nog niet. Theoretisch zou zelfs 1 jaar kunnen of nog een Olympische Spelen over 4 jaar. Dat kan ik volledig zelf bepalen en wellicht zit er daarna toekomst in het managen van de samenwerking tussen de twee teams. Iedereen is erbij gebaat, zowel de sponsoren als de wielerploeg als de schaatsploeg dat de Jumbo-ploeg een geoliede machine wordt.”

Tegen wie kijk jij echt op in het wielrennen?

“Ik weet niet of het een goede eigenschap is, maar ik kijk niet zo snel tegen mensen op. Ik vind Sagan wel echt gaaf. Hoe hij alles en iedereen bespeelt, dat vind ik fantastisch. Hij hoeft niet te winnen om de ster te zijn. Sagan lacht iedereen vierkant uit. 

Lance Armstrong heb ik altijd gevolgd tijdens zijn Tour-overwinningen. Dat maakte indruk. Natuurlijk heeft die man vals gespeeld, maar wie niet in die tijd.”

Als je kijkt naar de jongens die nu de succesvolle wielergeneratie zijn, dat zijn nogal wat generatiegenoten van jou, heb je dan toch niet dat onrustige gevoel van: ik had ook kunnen wielrennen en daarin succesvol zijn?

“Dat heb ik altijd wel.”

Heb je wel eens spijt gehad dat je niet voor het wielrennen gekozen hebt?

“Ergens wel.”

Op welke momenten?

“Mijn favoriete periode is het voorjaar met Roubaix, Vlaanderen, dat vind ik mooie wedstrijden.

Maar ik ben niet jaloers op renners in de Tour of zo. Daar heb ik minder mee.”

Meer lezen?

Het gehele 10 pagina's tellende interview met de meervoudig olympisch kampioen Sven Kramer, waarin hij voor het eerst uitgebreid spreekt over zijn liefde voor de koers en het huidige peloton, is te lezen in de Tour-special van Wieler Revue. Voor maar €8,99 koop je hem hier online of kun je via deze link zien waar hij in de winkel te koop is.

Met onze speciale Vaderdag-actie kun je 4x Wieler Revue voor maar €20,- bestellen! Wil je liever alleen alles rondom de Tour volgen? De Tour-special en -terugblik zitten in het Tour-pakket dat je voor maar €10,- hier kunt aanschaffen.