Zuid-Amerikanen op drie en vier in Giro: 'Moeilijk te bevatten'

Aan de finish van de twintigste etappe in Cervinia staan twee Zuid-Amerikaanse families met een geel-blauw-rode vlag te zwaaien. Een familie komt uit Ecuador, de andere is afkomstig uit Colombia.

Richard Carapaz Miguel Angel Lopez

De verslaggever van RAI2 merkt de fans op en stelt hen enkele vragen. Gebroederlijk staan ze naast elkaar, hoewel ze juichen voor de directe concurrent. Aan het einde van het interview worden de namen van hun favorieten (Miguel Ángel López en Richard Carapaz) door elkaar gescandeerd. Onvriendelijk is het niet. Integendeel.

Chris Froome zal vandaag in Rome, behoudens ongevallen, worden gehuldigd als winnaar van de 101ste Giro d'Italia. Op plek twee? Neerlands trots Tom Dumoulin. Achter hem zien we twee tevreden Zuid-Amerikanen in de eindrangschikking.

Dumoulin en Froome krijgen op het podium gezelschap van Miguel Ángel López. Voor de 24-jarige was het zijn eerste optreden in de Giro. De Colombiaanse klimmer nam gisteren de laagste podiumplek over van Thibaut Pinot, voor wie de laatste etappe er te veel aan was. "De laatste etappe was heel zwaar. Ik moest er van de eerste klim tot de laatste meter voor vechten", laat López achteraf weten. 

"Het was vandaag echt strijden om de witte trui", vervolgt hij. "Richard Carapaz heeft geweldig gereden en ik was blij dat ik zijn aanvallen kon beantwoorden om zo het jongerenklassement te kunnen winnen. Die trui, en een plek in de top vijf, was mijn doelstelling voor deze Giro. Nu ben ik zelfs derde: dat is nog moeilijk te bevatten. Ik heb er hard voor gewerkt om op dit niveau te komen, maar ik moet ook mijn ploeggenoten bedanken voor hun werk tijdens de ronde, in het bijzonder Luis Leon Sanchez!"

Lopéz' concurrent Richard Carapaz was de revelatie van de Italiaanse drieweekse. De Movistar-renner, die op 29 mei 25 kaarsjes mag uitblazen, werd aan het einde van de rit naar Montevergine di Mercogliano een nationale held in zijn thuisland. Hij was namelijk de eerste Ecuadoriaan die een rit in een grote ronde wist te winnen. Niet slecht voor iemand die drie weken geleden pas aan zijn tweede grote ronde begon.

Voor de derde plek in de eindrangschikking kwam hij weliswaar (als alles zo blijft) 47 seconden tekort, maar daar kon hij niet mee zitten. "Het gevoel dat ik tijdens de Giro had was geweldig. Ik heb een rit gewonnen en ik kon tot het einde meedoen in het klassement. Ik heb het in de laatste rit nog geprobeerd, maar López heeft zijn derde plek goed verdedigd."

"Natuurlijk ben ik ambitieus en had ik graag meer gewild, maar als ik zo hard blijf werken als ik voor deze ronde heb gedaan komen er nog kansen voor mij in grote rondes. Hopelijk kan ik dan nog meer geschiedenis schrijven voor mijn ploeg en mijn land", besloot hij. 

Van de Zuid-Amerikaanse wielerfans zijn we dus nog lang niet af...

Carapaz zette Ecuador echt op de kaart als wielerland.