Retro: Magistrale Tom Dumoulin pakt hoofdprijs op Pantani-berg

Voor het retro-moment van vandaag hoeven we niet overdreven ver terug in de tijd. Centraal staat namelijk Tom Dumoulin en zijn schitterende zege op Oropa.

Tom Dumoulin Oropa
  • Afbeelding van Tom Dumoulin Tom Dumoulin

De Giro d'Italia finisht vandaag op de Gran Sasso d'Italia. In de Giro d'Italia van 1999 liet Marco Pantani op die berg zien dat niemand eraan hoefde te twijfelen dat hij de Giro zou winnen. Hij reed iedereen glad uit het wiel. En de ronde had hij ook zeker gewonnen, als zijn hematocrietwaarde (of de maffia?) had meegewerkt. 

Een week later leverde leverde de kale klimmer op weg naar Oropa opnieuw een huzarenstukje: in het begin van de klim moest hij door mechanische pech het peloton voorbij laten. Dankzij een spectaculaire achtervolging wist hij iedereen in te halen en de rit alsnog te winnen.  

Elefantino wint op Gran Sasso d'Italia.

Sinds 2004 - het jaar van het overlijden van de Italiaan - doet elk jaar een berg dienst als Montagna Pantani, Pantani-berg. Op die manier probeert de organisatie de herinnering aan Il Pirata levend te houden. Zo was Steven Kruijswijk in 2015 winnaar van de Pantani-prijs op de Mortirolo. Vorig jaar was de beklimming van de heilige berg Oropa het toneel van de strijd om de Pantani-prijs. En daar won?

Precies.

Gewoon omdat ze zo mooi zijn: de beelden van de roze trui die naar de zege snelt. Dag Quintana, dag Nibali, dag Pinot, dag Landa, dag Zakarin. Tom Dumoulin is de naam.

En vandaag wacht dus de Gran Sasso d'Italia. Als Dumoulin daar weet te winnen (en waarom ook niet?) presteert hij iets unieks: nog nooit wist immers iemand twee keer als eerste boven te komen op de Montagna Pantani, laat staan twee keer op rij.