Dokter Demol: ‘Niki wist zelf ook wel dat hij te zwaar stond’

Niki Terpstra steekt in de vorm van zijn leven, zo liet hij zien in onder meer de Ronde. Tegen Extra Time Koers zei hij: “Als je een kilo lichter staat, kun je de Ronde winnen. Die uitspraak van dokter Yvan Vanmol zat deze winter in mijn hoofd.”

Terpstra

Er werd gesuggereerd dat Terpstra zelfs zo'n vier kilogram was kwijtgeraakt in de winter, maar dat klopt niet volgens de dokter van Quick Step-Floors. "Niki is er in geslaagd om deze winter twee kilogram te verliezen", aldus Demol tegen Sporza. "Die twee verloren kilo's maken het verschil tussen kunnen winnen of meerijden in de finale. Niki wist zelf ook wel dat hij te zwaar stond. Het is geen spiermassa die hij verloren heeft. Hij moest zijn normale voeding aanpassen, een beetje minder eten en wat snoepgoed en desserts laten liggen."

Volgens Demol is het geen huzarenstukje van de ploeg, maar het gebruik van gezond verstand. "Twee kilo minder kan in een wedstrijd met veel hellingen een essentieel verschil maken. Niki had de vorige jaren te veel vet. En ik heb nog maar zelden geweten dat vet duwt. Vet trapt niet. Het is alleen belasting die je moet meesleuren."

Demol geeft verder aan dat in het huidige team Florian Sénéchal nog wel wat kilo's kwijt mag raken. "Hij kan vier kilogram vermageren en dat heeft hij nu toch wel begrepen. Als hij als twee of drie kilo kwijtspeelt, dan speelt hij volgend jaar mee in een hogere categorie."