Eritrea houdt huis op Afrikaanse wielerkampioenschappen

De Eritrese wielerselectie heeft afgelopen week hard uitgehaald op de Afrikaanse continentale kampioenschappen op de weg in het Rwandese Kigali. Ze sleepten maar liefst tien van de twaalf mogelijke titels in de wacht.

Team Eritrea

De Afrikaanse kampioenschappen werden afgesloten met de wegrit voor elite mannen. Hierin had Amanuel Gebreigzabhier na een lange solo aan de meet alle tijd om te juichen. Met de Eritreese vlag om zijn schouders bolde hij als eerste over de finish.

Met de overwinning van Gebreigzabhier heeft Eritrea nu tien van de twaalf continentale wegtitels in bezit. In de wegritten gingen de titels naar Biniam Hailu (junioren mannen), Desiet Tekeste (junioren vrouwen) en Bisrat Ghebremeskel (elite vrouwen). Ook in de tijdritten wonnen Hailu en Tekeste. Bij de elite mannen en vrouwen was het de familie Debesay die zegevierde. Mekseb en Debesay gingen daar met titels aan de haals.

Ook bij de ploegentijdritten voor junioren mannen en elite mannen stond Eritrea op het hoogste treetje van het podium. De enige onderdelen waarop Eritreërs geen titel wist te behalen waren de ploegentijdritten voor junior vrouwen en elite dames. Daarin waren respectievelijk Rwanda en Ethiopië goed voor goud.