HomeRetroRetro: Hoe Jonathan Page bijna de Belgen vloerde

Retro: Hoe Jonathan Page bijna de Belgen vloerde

De week voorafgaand aan de wereldkampioenschappen cyclocross in Valkenburg blikt Wieler Revue in de rubriek 'Retro' elke dag terug op bijzondere, tragische en legendarische eerdere edities van de jaarlijkse hoogmis van het veldrijden.

Voor een van de meeste bizarre wereldkampioenschappen in de geschiedenis van de nobele veldritsport moeten we elf jaar terug in de tijd. In Hooglede-Gits wordt Erwin Vervecken wereldkampioen. Maar het verhaal van de koers is meer dan dat. Veel meer.

Er lijkt geen vuiltje aan de lucht voor de Belgen. Al in de tweede ronde rijdt een trio bestaande uit Bart Wellens, Sven Nys en Erwin Vervecken weg. De Brabançonne lijkt al bijna te kunnen worden ingezet. Maar het vervolg van de koers is een regelrechte thriller.

Wellens valt weg door de beruchte plastic bak en ook Nys komt er ten val. Vervecken is alleen weg, maar even later is het ook aan hem om te vallen. Hij duikelt voorover en andere zien de kans om aan te sluiten. En ook in de rest van het WK blijft het valpartijen regelen. Ook het dolenthousiaste publiek doet een duit in het zakje wanneer de omheining het begeeft. 

Er lijkt een grote verrassing in de maak wanneer Jonathan Page alleen voorop komt. Page is al wel ettelijke malen Amerikaans crosskampioen geworden, maar tegen de echte veldritvedetten is hij toch niet opgewassen. In het seizoen 2006-2007 had hij enkel nog maar onbeduidende crossen in zijn thuisland weten te winnen. Maar op een wereldkampioenschap tellen in het verleden behaalde resultaten niet.

Even lijkt Page op de regenboogtrui af te stevenen. Slechts één man kan hem nog achterhalen. Erwin Vervecken is zijn naam. En in de slotronde rekent hij na een bloedstollend duel af met zijn tegenstander. Hij moet er veel risico voor nemen, maar hij wordt wel voor de derde keer in zijn carrière wereldkampioen. Page is tweede en de Italiaan Enrico Franzoi is dolblij met zijn bronzen medaille.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Wout van Aert: ‘Ik zou later in mijn carrière bij Tudor of Uno-X willen rijden’

De Vlaamse krant Het Nieuwsblad heeft Wout van Aert een hoop ongewone vragen voorgeschoteld,...

Vingegaard wint eerste bergrit in O Gran Camiño in barslecht weer, Bernal verrast met tweede plek

Jonas Vingegaard heeft de tweede etappe van de Spaanse rittenkoers O Gran Camiño op...

Jasper Philipsen keert terug in Ronde en debuteert in Amstel: ‘Sterkste wapen blijft sprint, maar wil stappen zetten in klassiekers’

Afgelopen seizoen won hij op indrukwekkende wijze de Brugge-De Panne Classic in dramatische weersomstandigheden,...

🎥 Thomas De Gendt valt en krijgt nieuw wiel en medische zorgen… van Soudal Quick-Step!

De mecaniciens van Soudal Quick-Step hebben zich tijdens de vijfde etappe in de UAE...

Meer zoals dit

Terugblikken: de eerste regenboogtrui van Marianne Vos in 2004

Een wielerlegende dient zich aan in Verona.

Video | Storm in Nederland, dat kan maar één ding betekenen: terugkijken naar de Gent-Wevelgem van 2015, waar Geraint Thomas de berm in waaide

Storm in Nederland. De perfecte aanleiding om nog eens de heerlijke beelden terug te kijken van die legendarische Gent-Wevelgem.

De enige wielervideo die nu toepasselijk is: Breukink wint befaamde sneeuwetappe in de Giro

Sneeuw staat in het Nederlandse wielrennen gelijk aan Breukink over de Gavia in de Giro van '88...