HomeRetroRetro: Lars Boom doorbreekt Belgische hegemonie in Treviso

Retro: Lars Boom doorbreekt Belgische hegemonie in Treviso

De week voorafgaand aan de wereldkampioenschappen cyclocross in Valkenburg blikt Wieler Revue in de rubriek 'Retro' elke dag terug op bijzondere, tragische en legendarische eerdere edities van de jaarlijkse hoogmis van het veldrijden.

Dat België de meest dominante veldritnatie is is een gegeven. Cross is België en België is cross. Bij de mannen schalde de Brabançonne al 29 keer over de menigte na afloop van een WK veldrijden. Maar ook voor de Belgen kan het niet altijd feest zijn. Zo ook tien jaar geleden.

Lars Boom is een truienverzamelaar. Hij verzamelt een kleerkast vol Nederlandse driekleuren. En ook aan regenboogtruien geen gebrek in de garderobe van de man uit Vlijmen. In 2003 wordt Lars Boom al juniorenwereldkampioen in het Italiaanse Monopoli. En in 2007 wordt hij beloftenwereldkampioen in het veld en op de inidividuele  tijdrit. Het kan niet op.

Maar de mooiste wereldkampioenstrui is zonder twijfel die van 2008. De WK veldrijden worden gehouden in Treviso. Niels Albert wordt winnaar van de beloftenwedstrijd. En ene Peter Sagan is de nummer twee in de juniorencategorie. En bij de elite mannen heeft het volgens sommigen veel weg van een reguliere wegwedstrijd. 

 

Boom start tien jaar geleden snel. Michel Wuyts vergelijkt hem met een torpedo. Al in de eerste ronde draait hij de gashendel open, maar hij komt niet alleen weg. Sterker nog: geen enkele aanval van de Nederlander heeft het gewenste effect. Ook Zdenek Stybar en de Belgen geraken niet weg.

Maar dan komt de laatste ronde. Als de bel klinkt zijn er nog tien man bij elkaar. Als de 22-jarige Boom op één van zijn favoriete stroken een ultieme versnellling plaatst is hij weg. Definitief. Het gat wordt nooit groot, maar de turbodijen van Boom houden het vol. 

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Van der Poel en co naar The Big Apple? New York krijgt profkoers in 2024!

In Zwift kun je al een poosje door New York rijden over een behoorlijk...

‘Roglic heeft 3-jarig contract getekend aan 6 miljoen euro per jaar bij WorldTour-ploeg’

Enkele ploegen die worden genoemd als nieuwe bestemming: Movistar, Lidl-Trek, INEOS Grenadiers, Israel-Premier Tech,...

Laporte wil EK-trui nog drie keer tonen in 2023: ‘Parijs-Tours is een koers die me goed moet liggen’

De Fransman van Jumbo-Visma kent al een geweldig jaar met zeges in Gent-Wevelgem, Dwars...

‘Plek voor maar vijf tot zeven renners van Soudal Quick-Step in fusieploeg Jumbo-Visma’

Wij maakten zelf al een selectie van dertig (het maximum dat een WorldTour-ploeg onder...

Meer zoals dit

Terugblikken: de eerste regenboogtrui van Marianne Vos in 2004

Een wielerlegende dient zich aan in Verona.

Video | Storm in Nederland, dat kan maar één ding betekenen: terugkijken naar de Gent-Wevelgem van 2015, waar Geraint Thomas de berm in waaide

Storm in Nederland. De perfecte aanleiding om nog eens de heerlijke beelden terug te kijken van die legendarische Gent-Wevelgem.

De enige wielervideo die nu toepasselijk is: Breukink wint befaamde sneeuwetappe in de Giro

Sneeuw staat in het Nederlandse wielrennen gelijk aan Breukink over de Gavia in de Giro van '88...