HomeRetroRetro: Lars Boom doorbreekt Belgische hegemonie in Treviso

Retro: Lars Boom doorbreekt Belgische hegemonie in Treviso

De week voorafgaand aan de wereldkampioenschappen cyclocross in Valkenburg blikt Wieler Revue in de rubriek 'Retro' elke dag terug op bijzondere, tragische en legendarische eerdere edities van de jaarlijkse hoogmis van het veldrijden.

Dat België de meest dominante veldritnatie is is een gegeven. Cross is België en België is cross. Bij de mannen schalde de Brabançonne al 29 keer over de menigte na afloop van een WK veldrijden. Maar ook voor de Belgen kan het niet altijd feest zijn. Zo ook tien jaar geleden.

Lars Boom is een truienverzamelaar. Hij verzamelt een kleerkast vol Nederlandse driekleuren. En ook aan regenboogtruien geen gebrek in de garderobe van de man uit Vlijmen. In 2003 wordt Lars Boom al juniorenwereldkampioen in het Italiaanse Monopoli. En in 2007 wordt hij beloftenwereldkampioen in het veld en op de inidividuele  tijdrit. Het kan niet op.

Maar de mooiste wereldkampioenstrui is zonder twijfel die van 2008. De WK veldrijden worden gehouden in Treviso. Niels Albert wordt winnaar van de beloftenwedstrijd. En ene Peter Sagan is de nummer twee in de juniorencategorie. En bij de elite mannen heeft het volgens sommigen veel weg van een reguliere wegwedstrijd. 

 

Boom start tien jaar geleden snel. Michel Wuyts vergelijkt hem met een torpedo. Al in de eerste ronde draait hij de gashendel open, maar hij komt niet alleen weg. Sterker nog: geen enkele aanval van de Nederlander heeft het gewenste effect. Ook Zdenek Stybar en de Belgen geraken niet weg.

Maar dan komt de laatste ronde. Als de bel klinkt zijn er nog tien man bij elkaar. Als de 22-jarige Boom op één van zijn favoriete stroken een ultieme versnellling plaatst is hij weg. Definitief. Het gat wordt nooit groot, maar de turbodijen van Boom houden het vol. 

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Wout van Aert onder de indruk van aanval Skujins op Berendries: ‘Die was beangstigend sterk, ja’

Met een brede lach deed Van Aert na afloop zijn verhaal bij Sporza. Hij...

Tratnik spreekt van grootste zege in loopbaan: ‘Of mijn rol nu verandert, moet je aan de ploegleiding vragen, haha’

Na afloop deed de Sloveen zijn verhaal in gesprek met Sporza. "Ja, ik ben...

Verrassende Jan Tratnik wint Omloop het Nieuwsblad na knotsgekke finale

Omstreeks 11.00 uur werd in Gent het startschot gegeven van de allereerste voorjaarsklassieker. Een...

Benieuwd naar het wielerpoolteam van oud-topper? Tom Boonen kiest voor deze renners (en eentje ervan is familie…)

Met Omloop Het Nieuwsblad start het wielerseizoen 2024 écht. En dus zijn ook veel...

Meer zoals dit

Terugblikken: de eerste regenboogtrui van Marianne Vos in 2004

Een wielerlegende dient zich aan in Verona.

Video | Storm in Nederland, dat kan maar één ding betekenen: terugkijken naar de Gent-Wevelgem van 2015, waar Geraint Thomas de berm in waaide

Storm in Nederland. De perfecte aanleiding om nog eens de heerlijke beelden terug te kijken van die legendarische Gent-Wevelgem.

De enige wielervideo die nu toepasselijk is: Breukink wint befaamde sneeuwetappe in de Giro

Sneeuw staat in het Nederlandse wielrennen gelijk aan Breukink over de Gavia in de Giro van '88...