HomeRetroRetro: Lars Boom doorbreekt Belgische hegemonie in Treviso

Retro: Lars Boom doorbreekt Belgische hegemonie in Treviso

De week voorafgaand aan de wereldkampioenschappen cyclocross in Valkenburg blikt Wieler Revue in de rubriek 'Retro' elke dag terug op bijzondere, tragische en legendarische eerdere edities van de jaarlijkse hoogmis van het veldrijden.

Dat België de meest dominante veldritnatie is is een gegeven. Cross is België en België is cross. Bij de mannen schalde de Brabançonne al 29 keer over de menigte na afloop van een WK veldrijden. Maar ook voor de Belgen kan het niet altijd feest zijn. Zo ook tien jaar geleden.

Lars Boom is een truienverzamelaar. Hij verzamelt een kleerkast vol Nederlandse driekleuren. En ook aan regenboogtruien geen gebrek in de garderobe van de man uit Vlijmen. In 2003 wordt Lars Boom al juniorenwereldkampioen in het Italiaanse Monopoli. En in 2007 wordt hij beloftenwereldkampioen in het veld en op de inidividuele  tijdrit. Het kan niet op.

Maar de mooiste wereldkampioenstrui is zonder twijfel die van 2008. De WK veldrijden worden gehouden in Treviso. Niels Albert wordt winnaar van de beloftenwedstrijd. En ene Peter Sagan is de nummer twee in de juniorencategorie. En bij de elite mannen heeft het volgens sommigen veel weg van een reguliere wegwedstrijd. 

 

Boom start tien jaar geleden snel. Michel Wuyts vergelijkt hem met een torpedo. Al in de eerste ronde draait hij de gashendel open, maar hij komt niet alleen weg. Sterker nog: geen enkele aanval van de Nederlander heeft het gewenste effect. Ook Zdenek Stybar en de Belgen geraken niet weg.

Maar dan komt de laatste ronde. Als de bel klinkt zijn er nog tien man bij elkaar. Als de 22-jarige Boom op één van zijn favoriete stroken een ultieme versnellling plaatst is hij weg. Definitief. Het gat wordt nooit groot, maar de turbodijen van Boom houden het vol. 

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

šŸŽ„ Toeschouwer filmt hoe motard in publiek terechtkomt langs Kwaremont

Ook Wout van Aert bewees met zijn zege in de E3 Saxo Classic dat...

Pogacar: ‘De Kwaremont ligt me het beste, maar het is haast onmogelijk om Van der Poel en Van Aert te lossen’

Al was de Sloveen er dicht bij op de Oude Kwaremont. Van der Poel...

Mathieu van der Poel ondanks tweede plek tevreden: ‘Voelde me goed, wilde harde finale voor volgende week’

Mathieu van der Poel opende de finale van de E3 Saxo Classic met een...

Primoz Roglic deelt belangrijke tik uit in Ronde van Cataloniƫ: Evenepoel komt te kort

Het traject van deze vijfde rit in Cataloniƫ was hoofdzakelijk vlak. Maar na 170...

Meer zoals dit

Terugblikken: de eerste regenboogtrui van Marianne Vos in 2004

Een wielerlegende dient zich aan in Verona.

Video | Storm in Nederland, dat kan maar Ć©Ć©n ding betekenen: terugkijken naar de Gent-Wevelgem van 2015, waar Geraint Thomas de berm in waaide

Storm in Nederland. De perfecte aanleiding om nog eens de heerlijke beelden terug te kijken van die legendarische Gent-Wevelgem.

De enige wielervideo die nu toepasselijk is: Breukink wint befaamde sneeuwetappe in de Giro

Sneeuw staat in het Nederlandse wielrennen gelijk aan Breukink over de Gavia in de Giro van '88...