Nederlandse baanrenners boeren goed in Minsk

Bij de wereldbeker baanwielrennen in het Wit-Russische Minsk hebben de Nederlandse renners een aantal klinkende overwinningen weten te boeken.

Matthijs Büchli

Voor Matthijs Büchli was het een droomweekend met drie gouden medailles. Hij zegevierde in de keirin, het onderdeel waarop Büchli in Rio de Janeiro vice-Olympisch kampioen werd en het sprinttoernooi. In dat toernooi reed Theo Bos naar het brons. Samen met zijn BEAT-ploegmaats Roy van den Berg en Bos won hij ook nog eens de teamsprint door Polen in de finale te verslaan.

Ook Wild oogst medailles

Ook Kirsten Wild mocht diverse malen de handen de lucht in steken. Op dag één was ze de beste in de puntenkoers. Daarna reed ze ook nog naar de eindzege in het omnium. Samen met Amy Pieters, die zelf brons haalde op het onderdeel scratch, greep de Zwolse de tweede podiumplek op de madison. Ook voor de Nederlandse madison-mannen was dit het resultaat. Wim Stroetinga en Roy Eefting moesten enkel het koppel uit Hong Kong voor zich dulden.

Puntenkoers is van Schip gunstig gezind

Jan-Willem van Schip sleepte al op de eerste dag van het baantoernooi een gouden medaille in de wacht. De renner van Roompot-Nederlandse Loterij had aan het einde van de puntenkoers 75 punten op de teller, en dat was ruimschoots genoeg om de concurrenten achter zich te houden.

In het omnium deed Van Schip eveneens mee om de knikkers. Sterker nog: hij ging na drie van de vier onderdelen aan de leiding. Hij moest zich in de afsluitende puntenkoers helemaal uit elkaar trekken, maar zijn inspanningen hadden wel het gewenste resultaat. 

Ligtlee voldoet niet aan eis

Elis Ligtlee wist zich niet te plaatsen voor de komende WK baanwielrennen in Apeldoorn. De krachtpatser uit Eerbeek kwam uit op twee onderdelen. Op elk onderdeel moest ze het podium halen om aan de kwalificatie-eis te voldoen.

Op de sprint bleek de kwartfinale het eindstation voor Ligtlee. Op de keirin haalde ze wel de finale. Daarin was ze echter niet opgewassen tegen haar concurrenten. In de eindstrijd wist ze geen medaille te veroveren. Hiermee lijkt deelname aan het WK uitgesloten voor de regerend Olympisch keirinkampioene.

Laurine van Riessen kwam in het individuele sprinttoernooi net tekort voor een medaille. In de strijd om het brons was de latere keirinwinnares Belgische Nicky Degrendele te sterk voor de ex-schaatsster. Roy Eefting reed op zijn scratch naar plek vijf.

Klik hier voor alle uitslagen.