Twintigjarige Evie Richards pakt eerste wereldbeker in Namen

Evie Richards heeft haar eerste wereldbekerzege bij de elite-rensters geboekt. De twintigjarige Britse ging in de voorlaatste ronde op en over een elitegroepje en kwam solo als eerste over de meet.

Evie Richards

Op de flanken van de Naamse Citadel maakten drie vrouwen het mooie weer in de . Italiaans kampioene Eva Lechner voelde zich duidelijk in haar element op het zware klimparkoers, maar ook Katie Compton en Nikki Brammeier konden hun karretje aanhaken. Het was een continu stuivertje wisselen tussen de drie in in de openingsfase van de cross.

Het was Evie Richards, op de WK veldrijden van 2016 in Zolder winnaar van de beloftenwedstrijd, die in de voorlaatste ronde het koptrio achterhaalde. En de renster van Trek Factory Racing ging erop en erover. Tot haar eigen verbazing stevende ze in de Waalse modder af op de overwinning. "Ongelooflijk", luidde de reactie van de dolblije Richards achteraf in het interview na de finish. "Omdat ik terugkom van een knieblessure heb ik getwijfeld om te starten. Ik had niet eens gerekend op een plek in de top tien."

"Ik startte vrij achteraan en kende wat problemen in de eerste ronde, maar probeerde op te schuiven zoals ik een paar jaar geleden deed tijdens het WK. Toen ze mijn naam als vierde doorgaven kon ik het amper geloven. Ik voelde me heel goed en toen ik bij de koplopers kwam wilde ik alleen maar harder doorzetten", zei de Britse met een stralende glimlach.

Groot-Brittannië tekende ook voor de tweede plek op het ereschavot, daar Nikki Brammeier Eva Lechner af wist te troeven om het zilver. Sanne Cant werd twaalfde maar behield desondanks de leiding in de stand om de wereldbeker. Met 409 punten heeft de Belgische wereldkampioene nog altijd een riante voorsprong op Katilin Keough (241) en Sophie de Boer (323). 

Top tien wereldbeker Namen

1. Evie Richards

2. Nikki Brammeier

3. Eva Lechner

4. Katie Compton

5. Pauline Ferrand-Prévôt

6. Kaitlin Keough

7. Katerina Nash

8. Jolanda Neff

9. Lucinda Brand

10. Alice Maria Arzuffi