HomeAchtergrondDumoulin: 'De Giro is mooier dan de Tour'

Dumoulin: ‘De Giro is mooier dan de Tour’

Na zijn eindzege in de Giro d’Italia en zijn twee wereldtitels op de WK wielrennen in Bergen is Tom Dumoulin (27) definitief toegetreden tot de mondiale wielerelite. Wieler Revue blikt met hem terug op zijn superjaar.

Tekst: Micha Jacobs

Deventer, half oktober.
In een hotel langs de A1 presenteert Team Sunweb het materiaal voor het volgende wielerseizoen. De allernieuwste fietsen wor-den af en aan gesleept, in de hal staan dozen met kleding.
Middenin die georganiseerde chaos loopt Tom Dumoulin, winnaar van de Giro d’Italia en van twee tijdrittitels in het Noorse Ber-gen. Zijn wielerjaar, zijn onwaarschijnlijke wielerjaar, zit erop. Milaan-Turijn, een week vóór dit interview, is zijn laatste koers geweest. Dat had eigenlijk de Ronde van Lombardije moeten zijn, maar hij was te ziek om op zijn fiets te stappen. Tom is ook maar een mens, zo blijkt, al heeft hij dit jaar een paar keer geprobeerd.
Om het tegendeel te bewijzen.

Het is bijna onmogelijk, maar vat jouw wielerjaar eens samen in één zin.
“Dan zeg ik toch: wat een topjaar!”

Mooiste jaar uit je wielerleven?
“Absoluut, dat kan ook bijna niet anders.”

Je won de Giro d’Italia en twee wereldti-tels in Bergen, die op de individuele tijd-rit en op de ploegentijdrit. Staan die allemaal op gelijke hoogte of kun je er een podium van maken?
“Podium, geen probleem: de Giro op één, individuele tijdrit op twee, ploegentijdrit op drie.”

Waar liggen nu nog je verbeterpunten?
“Ik hoop dat ik fysiek nog wat kan groeien. Ik ben net 27, ik hoop dat ik met de juiste trai-ning fysiek nog wel een stapje kan maken. Overall, dus wat betreft het klimwerk, het tijdritwerk en dat soort dingen. Daarnaast denk ik dat ik ook wel wat rustiger kan zijn op sommige momenten.”

Nog rustiger? Je hebt dit jaar meer dan eens de indruk gewekt dat je de koers volledig in handen hebt.
“Dat lijkt inderdaad vaak zo, maar ik heb dit jaar ook zo mijn twijfels en mijn onzekerhe-den gehad.
Ook in de Giro.
Vooral in de Giro eigenlijk.
Dat is niet verkeerd, vind ik. Die twijfels gaan ook nooit weg, maar misschien dat ik er in de toekomst nog beter mee om kan gaan dan nu. In het verlengde daarvan: ik denk dat ik ook nog wel een betere leider kan wor-den. Dat gaat nu al vrij aardig, maar renners aansturen, zeggen wat ik van ze nodig heb, daarin vertrouwen uitstralen zodat zij nog harder gaan werken, dat kan nog wel beter.”

Wat is de overtreffende trap: juichen op de Champs-Élysées?
“Weet ik niet. Misschien wordt het nooit mooier dan dit. Maar dan is het al heel mooi geweest, toch? Natuurlijk zou het geweldig zijn om dit ook in Parijs te ervaren, maar of dat per definitie mooier is dan in Milaan? Ik weet het niet.”

Zeg je dat omdat je de Giro mooier vindt dan de Tour?
“Qua parkoers wel. Vorig jaar reed ik pas voor het eerst de Giro. Toen viel ik uit, dit jaar ging ik voor het klassement. Ook als ik de Giro dit jaar niet zou hebben gewonnen, dan zou het een koers zijn die voor altijd een plek in mijn hart heeft veroverd. Het is wel echt een gave ronde. Veel mooier dan de Tour eigenlijk. De Tour is alleen vele malen groter. Qua commercie, qua aandacht, qua alles. Win je de Tour, dan ga je écht de wereld over.”

Een ploegleider denkt aan commercie, jij als renner toch niet?
“Ik minder, nee. Daarom geniet ik waar-schijnlijk ook veel meer van de Giro dan van de Tour. Bradley Wiggins won in 2012 de Tour de France, maar zegt nog steeds: ‘Ik heb daar helemaal geen leuke tijd gehad.’ Nu heb ik die drie weken Giro ook niet altijd als leuk ervaren, want je komt jezelf wel een paar keer tegen, zowel fysiek als mentaal.”

Dat fysieke hebben we gezien.
(lacht) “Kan gebeuren.”

Het hele interview lezen?

Dit is slechts een greep uit de vele karakteristieke Tom Dumoulin-antwoorden. Wil je ons grote interview met de beste Nederlandse wielrenner lezen? Koop dan nu ons Wieler Revue Jaaroverzicht 2017! Dat kan in de winkel, kijk dan hier waar je de Wieler Revue kunt kopen. Maar het kan ook eenvoudig online. Koop, lees en geniet van het meest complete Wielerjaaroverzicht van 2017, voor maar €6,99!

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Column | De dag dat Leo van Vliet harder juichte dan Mathieu van der Poel zelf

Leo van Vliet kondigde aan dat hij vanaf 2026 niet langer als koersdirecteur van...

Dit zijn de 7 mooiste klimmetjes van Zuid-Limburg (+ een bonusklim)

Dit zijn volgens ons de 7 mooiste beklimmingen die er in Zuid-Limburg te vinden zijn. En nee, de Cauberg staat er niet tussen!

Eddy Merckx weer thuis na spoedoperatie aan darmtorsie

Het Laatste Nieuws meldt dat Eddy Merckx in de nacht van 26 maart met...

Philipsen praat nog met deze drie teams: ‘Hij krijgt nog één week om te beslissen’

Jasper Philipsen is dit seizoen einde contract bij Alpecin-Deceuninck. Zijn contract bij de gebroeders...

Meer zoals dit

Taco van der Hoorn, een jaar zonder koers: ‘Het doet pijn, twijfel soms of het nog helemaal goedkomt’

Vorig jaar in de Ronde van Vlaanderen lag-ie er opeens bij. Hij wilde uitwijken...

Oliver Naesen had jarenlang last van opmerkelijke allergie: ‘Vorig jaar 40 keer ziek geweest’

Oliver Naesen reed in 2023 een barslecht seizoen en degradeerde afgelopen winter van kopman...

Benoit Cosnefroy denkt Van der Poel te kunnen kloppen in Amstel: ‘Toen ik tweede werd, zat Mathieu toch ook in de kopgroep?’

Benoit Cosnefroy won gisteren na een spannende finale waarin Marijn van den Berg van...