Mathieu van der Poel: 'Een miljoen per jaar? Daar kom ik wel aan!'

Het grote interview in de Wieler Revue-veldritspecial!

Mathieu van der Poel: 'Een miljoen per jaar? Daar kom ik wel aan!'

Alles wat Mathieu van der Poel (22) aanraakt, verandert in goud. In het veld, op de mountainbike, maar ook op de weg. Wieler Revue spreekt Mathieu exclusief bij hem thuis in Kapellen over zijn onstilbare honger naar succes, zijn overstap van het veld naar de weg en over olympisch goud in Tokio. Mathieu: “Hoge verwachtingen heb ik afgedwongen.”

Tekst: Matthijs Klerkx

Beeld: Frank van ’t Hof, Cor Vos

Kapellen, net over de grens in de provincie Antwerpen. Het is eind augustus. Een week lang heeft het onophoudelijk geregend, maar nu de

zon doorbreekt schiet de temperatuur omhoog naar bijna dertig graden. Het prachtige Fort van Ertbrand, middenin het grensbos dat zich kilometerslang uitstrekt, droogt langzaam op. Als we bij dat fort zijn weet ik dat het niet ver is voor we in de bossen een paleis aantreffen.

Fotograaf Frank van ’t Hof en ik zetten koers naar de familie Van der Poel. Al gemaakte wielerhistorie en nog te maken wielerhistorie wachten op ons. Als twee dalmatiërs ons bijna van het terrein hebben gejaagd, doet Mathieu zelf de deur open. “Kom binnen mannen, ik ben nog

effekes wat aan’t eten. We komen net van de fitness af.” Mathieu is relaxed, zoals we al hadden verwacht. 

Als ik die omgeving hier zo zie, kan ik best begrijpen dat jullie goede veldrijders zijn.

“Ja, da’s waar. Wij kunnen hier makkelijk een tocht van vier à vijf uur op de crossfiets maken, om dan in die vijf uur misschien maar vijf kilometer asfalt in totaal te hebben. Heerlijk is dat, wanneer je even geen zin hebt om op de weg te rijden.”

Heb je dat weleens, geen zin om op de weg te rijden?

“Zeker, ja. Het is wat saaier dan met de crossfiets of de mountainbike erop uit te gaan. Maar het is vooral omdat ik van de afwisseling hou, dat ik ook graag varieer in mijn trainingen. In onze trainingen moet ik eigenlijk zeggen, want David en ik trainen altijd samen.”

Heb je in de gaten wat je allemaal teweegbrengt in de Nederlandse winter?

“Ik heb dat niet echt in de gaten. Ik heb onlangs nog eens gezegd dat het voornaamste zou moeten zijn dat de NOS veldritten structureel live gaat uitzenden. Dat zou de definitieve stap zijn naar meer succes in Nederland voor het veldrijden. Maar als er een persmoment is, komen er tegenwoordig heel veel Nederlandse journalisten.”

Heb je veel plezier in het mountainbiken?

“Meer plezier dan op de weg. De afwisseling maakt het vooral leuk. Ik heb het mountainbiken opgepikt voor mezelf. Vorig jaar miste ik Rio door knieproblemen, een teleurstelling. Ik wilde aan mezelf laten zien dat ikmee kon met de top.”

Went dat nou onderhand, dat overal maar winnen?

“Nee, dat went nooit. Dat is me nog weleens gevraagd toen ik bij de junioren alle crossen won. Het blijft speciaal en leuk om als eerste over de streep te rijden.”

Wanneer gaat Mathieu de weg op?

Je leest het in Wieler Revue #9, de veldritspecial. Daarin ook ruimschoots aandacht voor de wereldtitels van Chantal Blaak, Tom Dumoulin en Annemiek van Vleuten! Koop hem in de winkel bij je in de buurt in Nederland en België, of bestel de Wieler Revue-veldritspecial online via de volgende link:

http://tijdschrift.land/product/wieler-revue-2017-9/

Foto: Wieler Revue-veldritspecial