Retro: Gilbert legt basis voor topjaar in Lombardije

De Ronde van Lombardije van 2010 was heroïsch.

Retro: Gilbert legt basis voor topjaar in Lombardije

Wie het jaar 2011 combineert met wielrennen komt ongetwijfeld met de naam van Philippe Gilbert op de proppen. De Belg domineerde dat wielerjaar. In 2011 moest hij de overwinning in de Ronde van Lombardije echter laten aan de verrassende Oliver Zaugg. Het jaar daarvoor was hij wel de beste.

In de editie van 2010 regende het pijpenstelen. Voor Gilbert geen belemmering om het op zijn kenmerkende manier aan te pakken: door van ver aan te vallen. Daar kwam wel de nodige geluk bij kijken, want in de helse omstandigheden viel Vincenzo Nibali letterlijk weg uit de kopgroep. Gilbert sloeg op zo’n 25 kilometer van de meet een gaatje op Michele Scarponi, maar de Italiaan gaf niet op en wist het gat nog te overbruggen.

In de finale bleek hij desondanks niet opgewassen tegen Gilbert, die zo voor de tweede keer in zijn loopbaan de Ronde van Lombardije won. Scarponi strandde op ruim tien seconden, terwijl Pablo Lastras het podium vervolledigde. Dat het een écht zware editie was in Lombardije bewijst het aantal renner dat de finish haalde: slechts 34.