HomeNieuwsEindstreep: Zeges voor Ulissi en Ruijgh, de eenzame Velits en het herstel...

Eindstreep: Zeges voor Ulissi en Ruijgh, de eenzame Velits en het herstel van Petilli

In de Eindstreep leest u al het wielernieuws van vrijdag de 13e.

In de Eindstreep hebben we vandaag aandacht voor de Ronde van Turkije en de winst van Diego Ulissi, de zege van Rob Ruijgh in de Ronde van Iran, het herstel van Simone Petilli en de dopingperikelen die vandaag boven kwamen drijven. 

Dubbelslag voor Diego Ulissi in Koninginnenrit Ronde van Turkije

Diego Ulissi van UAE Team Emirates heeft de bergrit naar Selçuk in de Ronde van Turkije op zijn naam geschreven. De Italiaan sloeg een dubbelslag door ook de leiding in het klassement over te nemen. Op de slotklim van de dag barste de koers los met meerdere aanvalspogingen. De Pool Przemysław Niemiec van UAE Team Emirates reed echter dusdanig hard op kop dat slechts tien man voorin overbleven. In de laatste kilometer zette Jesper Hansen van Astana een versnelling in, maar Ulissi reed het gat tamelijk eenvoudig dicht. Op 200 meter voor de streep zette Ulissi zelf een versnelling in, waarbij hij iedereen achter liet. Uiteindelijk kwam hij met vijf seconden voorsprong op Jesper Hansen over de meet, wat genoeg was om de leiding in het klassement over te nemen.

Rob Ruijgh pakt tweede profzege in Ronde van Iran

Rob Ruijgh heeft vandaag de eindzege in de Ronde van Iran veilig gesteld. De renner van Tarteletto-Isorex nam in de vierde etappe de leiding in handen gaf deze daarna niet meer af. De Ronde van Iran is een zesdaagse rittenkoers in de categorie UCI 2.1. Ruijgh eindigde in de tweede etappe al als tweede en in de vierde etappe nam hij met de derde plaats de leiding in het klassement over. De resterende twee dagen hield hij de leiding vast.

Martin Velits stopt: “Trainingen eenzaam zonder Peter”

Martin Velits hangt na de Tour van Guangxi zijn helm aan de wilgen. Elf jaar geleden begon hij samen met zijn broer Peter een avontuur in het mondiale wielrennen en al die jaren trokken de twee Slowaken gezamenlijk op. Vanaf 2012 kwamen beide renners uit voor het Quickstep Floors Cycling Team, maar vorig jaar besloot Peter na veel lichamelijk leed te stoppen met wielrennen om zich te richten op hun eigen kledingbedrijf. Na de wedstrijd in China voegt Martin zich bij het bedrijf. Op de site van Team Quickstep geeft Martin aan dat hij het trainen met zijn broer mistte. “Sinds hij is gestopt trainden we nooit meer samen, waar we dat voorheen altijd deden. Hierdoor werden de trainingen wel erg eenzaam. Niet dat het onmogelijk was om te trainen, maar het was wel duidelijk dat er wat miste,” aldus de renner.

Zwaar gehavende Petilli ontslagen uit ziekenhuis

Simone Petilli heeft na zijn zware crash in de Ronde van Lombardije het ziekenhuis mogen verlaten. De renner van UAE Emirates Team ging op hetzelfde punt over de vangrail als Laurens de Plus en Jan Bakelants en was zwaar gehavend na zijn valpartij. De Italiaan hield een hersenschudding en een snee in zijn voorhoofd over. Daarnaast brak hij zijn D1 rugwervel, zijn schouderblad en liep hij een klein breukje nabij zijn schedelbasis op. Na bijna een week in het ziekenhuis te hebben gelegen mag de renner sinds vandaag naar huis. Wel moet hij binnenkort opnieuw onder het mes en het is nog onduidelijk hoe lang het herstel precies gaat duren.

Lappartient: “Renners uit koers bij cortisone-gebruik in 2019”

De nieuwe UCI-voorzitter David Lappartient wil in 2019 renners uit koers nemen bij cortisonen-gebruik. Voor Lappartient is de gezondheid van de renners de voornaamste reden voor deze regel.  Bij het aantreden van Lappartient gaf de UCI-preces al aan harder op te willen treden tegen (mechanische) doping in het peloton. Voor 2019 betekent dit dat de medische attesten voor cortisonen-gebruik aan banden worden gelegd. “Ik wil de middelen op de verboden lijst plaatsen. We kunnen een renner een startverbod opleggen en vijftien dagen aan de kant houden. Niet omdat hij positief is getest, maar voor de gezondheid van de renner. Zo heeft hij alle tijd om te herstellen.”

‘Ozondokter’ riskeert 18 maanden celstraf voor dopingpraktijken

Chris M., de zogenaamde ‘ozondokter’ uit het Belgische Rotselaar, hangt achttien maanden cel boven het hoofd. De arts wordt ervan beschuldigd tussen 7 januari 2009 en 2 januari 2013 verboden stoffen en methodes te hebben toegediend aan sporters. Het gaat om twintig namen, waarvan acht wegwielrenners en zeven veldrijders. De dokter mocht onder meer Greg Van Avermaet, Bart Wellens, Tom Meeusen en de in juli 2012 overleden Rob Goris tot zijn klanten rekenen. Volgens de arts hielp hij de sporters alleen om te genezen van ziekte, maar het gerecht gelooft deze verklaring niet. Het Openbaar Ministerie baseert zich daarbij op honderden e-mails van sporters die misbruik suggereren.

Chris M. kreeg zijn bijnaam doordat hij zijn patiënten behandelt met ozon. Hierbij wordt bloed afgetapt, dat vervolgens verrijkt met ozongas weer wordt teruggebracht in de bloedbaan. Deze methode bevordert de bloedsomloop, doodt virussen en gaat vermoeidheid tegen. Het is een methode die in een schemergebied van strafbaar en niet strafbaar valt. Naast sporters bestaat zijn clientèle vooral uit bejaarden.

Volgens de verdediging van M. is ozontherapie alleen strafbaar bij intraveneuze toediening en daar is volgens hen in dit geval geen sprake van. Het OM schaart echter elke mogelijke methode onder de omvattende term ‘bloeddoping’ en betitelt het dus als strafbaar. Het gerecht verdenkt hem ervan de ozontherapie te hebben toegediend aan minstens dertien sporters. Op 14 november valt het verdict. Eerder al werden tal van geciteerde sporters vrijgesproken.

Aqua Blue strikt Shane Archbold voor sprinttrein

De Ierse Pro-Continentale formatie Aqua Blue Sport heeft de Nieuw-Zeelandse renner Shane Archbold gecontracteerd voor 2018. De 28-jarige renner uit het zuidelijk gelegen Timaru komt over van de Duitse ploeg Bora-Hansgrohe, waarbij hij Sam Bennett naar drie achtereenvolgende overwinningen in de Ronde van Turkije hielp. Met zijn achtergrond als baanrenner, waarin hij goud pakte tijdens de Commonwealth Games op het onderdeel Scratch, hoopt Aqua Blue te profiteren van zijn power en sterke lead-out tijdens massasprints.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Wout van Aert: ‘Ik zou later in mijn carrière bij Tudor of Uno-X willen rijden’

De Vlaamse krant Het Nieuwsblad heeft Wout van Aert een hoop ongewone vragen voorgeschoteld,...

Vingegaard wint eerste bergrit in O Gran Camiño in barslecht weer, Bernal verrast met tweede plek

Jonas Vingegaard heeft de tweede etappe van de Spaanse rittenkoers O Gran Camiño op...

Jasper Philipsen keert terug in Ronde en debuteert in Amstel: ‘Sterkste wapen blijft sprint, maar wil stappen zetten in klassiekers’

Afgelopen seizoen won hij op indrukwekkende wijze de Brugge-De Panne Classic in dramatische weersomstandigheden,...

🎥 Thomas De Gendt valt en krijgt nieuw wiel en medische zorgen… van Soudal Quick-Step!

De mecaniciens van Soudal Quick-Step hebben zich tijdens de vijfde etappe in de UAE...

Meer zoals dit

Vingegaard wint eerste bergrit in O Gran Camiño in barslecht weer, Bernal verrast met tweede plek

Jonas Vingegaard heeft de tweede etappe van de Spaanse rittenkoers O Gran Camiño op...

Jasper Philipsen keert terug in Ronde en debuteert in Amstel: ‘Sterkste wapen blijft sprint, maar wil stappen zetten in klassiekers’

Afgelopen seizoen won hij op indrukwekkende wijze de Brugge-De Panne Classic in dramatische weersomstandigheden,...

Dit is het definitieve voorjaarsprogramma van Mathieu van der Poel, met normaalgesproken Luik-Bastenaken-Luik

Na zijn triomf op het WK veldrijden in Tsjechië ging Van der Poel kort...