HomeNieuwsVincenzo Nibali wint voor tweede keer Ronde van Lombardije

Vincenzo Nibali wint voor tweede keer Ronde van Lombardije

Na de solowinst in 2015 zijn de overwinningsbloemen ook nu voor Vincenzo Nibali

Vincenzo Nibali is naar de zege in de Ronde van Lombardije gesoleerd. De Haai van Messina reed op vijftien kilometer van de finish weg bij Thibaut Pinot en breidde enkel zijn voorsprong uit. In 2015 won hij Il Lombardia op een gelijkwaardige manier. Julian Alaphilippe werd tweede, Gianni Moscon derde.

Het 199-koppig peloton, dat het zonder de zieke Tom Dumoulin moest doen, vertrok om stipt 10:30 voor een lange dag door Noord-Italië. Zoals verwacht waren het de kleinere ploegen die de meeste activiteit in de beginkilometers toonden. Nippo en Bardiani probeerden met verschillende renners weg te geraken. Uiteindelijk maakte een zeskoppige groep zich los van het peloton. Lennard Hofstede (Sunweb), Jacques Janse van Rensburg (Dimension Data), Lorenzo Rota van Bardiani, diens landgenoten Paolo De Negri van Nippo-Vini Fantini en Davide Ballerini (Androni) en Mathias Le Turnier van Cofidis vormden samen de vlucht van de dag.

Al snel liep de voorsprong van de kopgroep op tot dik tien minuten. Na de ravitaillering zetten de mannen van Bahrain-Merida zich op kop van het peloton, in dienst van kopman en ex-winnaar Vincenzo Nibali. Ook de Cannondale-formatie werkte mee en gestaag slonk de voorsprong van het sextet op kop.

Eerste demarrages op Madonna del Ghisallo

Op de flanken van de beroemde Madonna del Ghisallo waagden de eerste renners zich aan een aanvalletje. In eerste instantie was het Herrada van Movistar die wegkwam. Al snel volgden ook Primoz Roglic van LottoNL-Jumbo, de Belg Laurens De Plus en Andriy Grivko van Astana. Bij het oprapen van de vroege vluchters, lukte het alleen Le Turnier om mee te komen, waarna er een driekoppig groepje aan het front ontstond: Le Turnier, Cherel en De Plus. Roglic kon niet bijbenen en werd al snel weer gegrepen door het peloton, dat op een minuut volgde.

Val De Plus

Op de gevreesde Muro del Sormano gaf Cherel er nog eens een snok op. De Plus en Le Turnier zwalkten bij het aanzetten van Cherel en moesten beiden lossen. In de afdaling kwam het peloton echter weer terug op een kleine minuut. De Plus volgde op twintig seconden, maar kwam zeer ongelukkig ten val in de afzink van de Sormano. Hij vloog over de reling van een bruggetje, maar kwam er wonder boven wonder heelhuids vanaf.

De Plus viel weg, en in zijn plaats was het Philippe Gilbert die een poging tot wegkomen waagde. Alessandro De Marchi en Pello Bilbao volgden en met z’n drieën haalden ze spoedig Cherel weer bij. Door werk van FDJ in dienst van Thibaut Pinot kwamen zij echter niet verder dan een half minuutje. Op de voorlaatste klim van de dag, die naar Civiglio, was het dan aan de favorieten om het spel op de wagen te zetten. Pozzovivo ging, Quintana ging, Moscon ging en ook Sam Oomen creëerde even een gaatje, maar geen van hen kwam echt weg. Dat veranderde toen de kleppers in naam van Vincenzo Nibali, Rigoberto Uran en Thibaut Pinot erachteraan gingen. Laatstgenoemde ging erop en erover en reed wat weg van zijn medevluchters.

Oorlog in slotkilometers

Nibali was degene die als eerste Pinot achteraanging. Met zijn dalerscapaciteiten probeerde hij in de afdaling van Civiglio Pinot te lossen, wat lukte. De Fransman kon niet op tegen het geweld van De Haai van Messina en gaf een kleine tien seconden toe op zijn Italiaanse concurrent. Rigoberto Uran, vorig jaar nog derde in het wiel van Diego Rosa en zijn landgenoot Esteban Chaves, volgde in de afzink op een tiental seconden van de twee kemphanen.

Nibali solo naar winst

Nibali reed steeds verder weg, Pinot werd ondertussen weer gegrepen – hetzelfde gold voor Uran – en een groep van een man of twintig, met daarbij Poels, Kelderman, Mollema en Oomen ging vliegensvlug in de achtervolging op de gevlogen Haai. Julian Alaphilippe demarreerde uit de groep der achtervolgers, op zoek naar Nibali. Maar die was al gevlogen. In de ultimo chilometro was er voor de winnaar van Il Lombardia 2015 tijd genoeg om te genieten van de tifosi. Alaphilippe werd in de achtergrond tweede op een halve minuut. Daarachter sprintte Gianni Moscon van Team Sky naar de derde plek.

Foto: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Vaak last van zadelpijn? Dit kan je er tegen doen!

Zadelpijn is misschien wel het meest voorkomende en vervelendste kwaaltje, waar zowel prof- als...

Echtgenote Primoz Roglic: ‘We hebben een hele moeilijke winter achter de rug als familie’

De beestachtige klimtijdrit naar de top van Monte Lussari heeft voor het beloofde spektakel...

🎥 Salto op de racefiets in een halfpipe? Deze waaghals doet het ‘gewoon’

Mathieu van der Poel is een acrobaat op de fiets en bij de vrouwen...

Giro | Hoe Georg Preidler een splijtzwam werd in de Giro die Tom Dumoulin won: ‘Eigenlijk wilde ik hem ook helemaal niet meenemen’

Op de slotdag van deze Giro gaan we 5 jaar terug in de tijd. Tom Dumoulin won, maar in Team Sunweb zat ook een Oostenrijkse splijtzam. Een reconstructie.

Meer zoals dit

Zwaar teleurgestelde Thomas groots in verlies: ‘Roglic heeft me gesmasht, hij verdient het’

Het leek een dubbeltje op zijn kant te worden tussen Primoz Roglic en Geraint...

Sam Oomen over materiaalprobleem Roglic: ‘Dan staat de wereld even stil’

Ploegmaat Sam Oomen was na afloop logischerwijs door het dolle heen. De Brabander kon...

Bouwman vol emotie na dubbelslag Roglic: ‘Ik dacht dat het voorbij zou zijn na die fietswissel’

Samen met zijn ploegmaten Sam Oomen, Michel Hessmann en Sepp Kuss zat Koen Bouwman...