HomeNieuwsVincenzo Nibali wint voor tweede keer Ronde van Lombardije

Vincenzo Nibali wint voor tweede keer Ronde van Lombardije

Na de solowinst in 2015 zijn de overwinningsbloemen ook nu voor Vincenzo Nibali

Vincenzo Nibali is naar de zege in de Ronde van Lombardije gesoleerd. De Haai van Messina reed op vijftien kilometer van de finish weg bij Thibaut Pinot en breidde enkel zijn voorsprong uit. In 2015 won hij Il Lombardia op een gelijkwaardige manier. Julian Alaphilippe werd tweede, Gianni Moscon derde.

Het 199-koppig peloton, dat het zonder de zieke Tom Dumoulin moest doen, vertrok om stipt 10:30 voor een lange dag door Noord-Italië. Zoals verwacht waren het de kleinere ploegen die de meeste activiteit in de beginkilometers toonden. Nippo en Bardiani probeerden met verschillende renners weg te geraken. Uiteindelijk maakte een zeskoppige groep zich los van het peloton. Lennard Hofstede (Sunweb), Jacques Janse van Rensburg (Dimension Data), Lorenzo Rota van Bardiani, diens landgenoten Paolo De Negri van Nippo-Vini Fantini en Davide Ballerini (Androni) en Mathias Le Turnier van Cofidis vormden samen de vlucht van de dag.

Al snel liep de voorsprong van de kopgroep op tot dik tien minuten. Na de ravitaillering zetten de mannen van Bahrain-Merida zich op kop van het peloton, in dienst van kopman en ex-winnaar Vincenzo Nibali. Ook de Cannondale-formatie werkte mee en gestaag slonk de voorsprong van het sextet op kop.

Eerste demarrages op Madonna del Ghisallo

Op de flanken van de beroemde Madonna del Ghisallo waagden de eerste renners zich aan een aanvalletje. In eerste instantie was het Herrada van Movistar die wegkwam. Al snel volgden ook Primoz Roglic van LottoNL-Jumbo, de Belg Laurens De Plus en Andriy Grivko van Astana. Bij het oprapen van de vroege vluchters, lukte het alleen Le Turnier om mee te komen, waarna er een driekoppig groepje aan het front ontstond: Le Turnier, Cherel en De Plus. Roglic kon niet bijbenen en werd al snel weer gegrepen door het peloton, dat op een minuut volgde.

Val De Plus

Op de gevreesde Muro del Sormano gaf Cherel er nog eens een snok op. De Plus en Le Turnier zwalkten bij het aanzetten van Cherel en moesten beiden lossen. In de afdaling kwam het peloton echter weer terug op een kleine minuut. De Plus volgde op twintig seconden, maar kwam zeer ongelukkig ten val in de afzink van de Sormano. Hij vloog over de reling van een bruggetje, maar kwam er wonder boven wonder heelhuids vanaf.

De Plus viel weg, en in zijn plaats was het Philippe Gilbert die een poging tot wegkomen waagde. Alessandro De Marchi en Pello Bilbao volgden en met z’n drieën haalden ze spoedig Cherel weer bij. Door werk van FDJ in dienst van Thibaut Pinot kwamen zij echter niet verder dan een half minuutje. Op de voorlaatste klim van de dag, die naar Civiglio, was het dan aan de favorieten om het spel op de wagen te zetten. Pozzovivo ging, Quintana ging, Moscon ging en ook Sam Oomen creëerde even een gaatje, maar geen van hen kwam echt weg. Dat veranderde toen de kleppers in naam van Vincenzo Nibali, Rigoberto Uran en Thibaut Pinot erachteraan gingen. Laatstgenoemde ging erop en erover en reed wat weg van zijn medevluchters.

Oorlog in slotkilometers

Nibali was degene die als eerste Pinot achteraanging. Met zijn dalerscapaciteiten probeerde hij in de afdaling van Civiglio Pinot te lossen, wat lukte. De Fransman kon niet op tegen het geweld van De Haai van Messina en gaf een kleine tien seconden toe op zijn Italiaanse concurrent. Rigoberto Uran, vorig jaar nog derde in het wiel van Diego Rosa en zijn landgenoot Esteban Chaves, volgde in de afzink op een tiental seconden van de twee kemphanen.

Nibali solo naar winst

Nibali reed steeds verder weg, Pinot werd ondertussen weer gegrepen – hetzelfde gold voor Uran – en een groep van een man of twintig, met daarbij Poels, Kelderman, Mollema en Oomen ging vliegensvlug in de achtervolging op de gevlogen Haai. Julian Alaphilippe demarreerde uit de groep der achtervolgers, op zoek naar Nibali. Maar die was al gevlogen. In de ultimo chilometro was er voor de winnaar van Il Lombardia 2015 tijd genoeg om te genieten van de tifosi. Alaphilippe werd in de achtergrond tweede op een halve minuut. Daarachter sprintte Gianni Moscon van Team Sky naar de derde plek.

Foto: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

De strijd om groen: Keizer Sagan tegen Koning Van Aert

Als de sprint in Sonderborg een voorproefje was, dan mogen we ons de komende...

Wout van Aert rijdt in dienst over kasseien: ‘We gaan de gele trui niet verdedigen’

Jonas Vingegaard liet na de derde etappe al aan Deense media weten dat Wout...

Column | Leuk zo’n Tourstart in Denemarken, maar zo’n vroege rustdag is de hel!

Normaal gesproken zijn rustdagen in de Tour al een kwelling waarbij het beklimmen van...

Tour | De mooiste en meest opvallende beelden uit Denemarken: MVDP rost bal in zee, Viking Uran en meer

De Tourstart in Denemarken zit erop en alhoewel er van de verwachte waaieretappes niks...

Meer zoals dit

Bakelants stelt vragen bij lead-out Van der Poel: ‘Ik denk dat Mathieu te sterk is voor een goede lead-out’

  In de derde etappe kwam Mathieu van der Poel op drie kilometer van de...

Tour | Groenewegen weet met ultieme jump Wout van Aert te verslaan

Vroeg in de rit ontstond een kopgroep. Aangezien het geheid in een sprint zou...

Jan Bakelants roemt Patrick Lefevere: ‘Patrick is iemand die achter zijn coureurs staat’

Bakelants, die als analist aanschoof bij Vive le Vélo, heeft ook onder Patrick Lefevere...