HomeNieuwsEindstreep: Wat gebeurde er op 17 september?

Eindstreep: Wat gebeurde er op 17 september?

Vandaag staat de onwaarschijnlijke triomf van Team Sunweb in de picture.

Deze 17 september staat helemaal in het teken van de wereldkampioenschappen ploegentijdrit in het Noorse Bergen. In de vroege namiddag gingen de dames van Team Sunweb met goud lopen na een sterke remonte in de slotfase. Maar dan moest het onwaarschijnlijke zich nog onttrekken..

Dumoulin leidt Sunweb naar goud in ploegentijdrit

Team Sky werd door vele kenners aangeduid als dé te kloppen ploeg en leek dat ook waar te maken in de praktijk. Bij het eerste tussenpunt klokte de Britse formatie de snelste tijd. Quick-Step Floors volgde op korte afstand, BMC moest dan al 9 seconden toegeven. Team Sunweb volgde op 10 seconden en nestelde zich daarmee op de vierde stek.

Iets over halfweg moesten er bij Sky en Quick-Step twee renners overboord. Het zou het wedstrijdbeeld voorgoed veranderen. Team Sunweb kon veel langer met zes renners blijven en pakte steeds meer tijd terug op de grote blokken. BMC had nog een voorgift van vier seconden bij het voorlaatste tussenpunt, maar dankzij een indrukwekkende Tom Dumoulin veroverde Team Sunweb in het slot alsnog het goud. BMC moest tevreden zijn met een tweede plek op acht seconden van een ongenaakbaar Team Sunweb. In de strijd om het brons sneed Team Sky Quick-Step Floors nog de loef af, waardoor de uittredende wereldkampioen teleurstellend vierde werd.

Ook bij vrouwen is Sunweb het snelste team

Boels Dolmans stond voor de moeilijke opdracht om zichzelf op te volgen als wereldkampioen in het ploegentijdrijden. Met onze landgenotes Anna van der Breggen, Amy Pieters en Chantal Blaak pakte het team alvast uit met enkele stevige hardrijdsters. Het was echter niet Boels Dolmans, maar Cervélo Bigla die na het eerste tussenpunt de beste tijd liet noteren. De formatie van de Finse Lotta Lepistö (winnares Gent-Wevelgem) kon evenwel niet op zijn elan doorgaan tijdens de beklimming van de steile Birkelundsbakken. Bij het tweede tussenpunt nam Boels Dolmans de leiding over. De uittredende winnaressen telden een voorsprong van 13 seconden op Cervélo-Bigla, Sunweb volgde daar op 15 seconden.

De meisjes van Sunweb bleken echter nog iets over te hebben, want bij het derde tussenpunt liet het ineens de snelste tijd noteren. De ploeg van Ellen van Dijk had duidelijk het meeste risico’s genomen in de afdaling van de Birkelundsbakken. Boels Dolmans telde een minieme achterstand maar kwam die klap niet meer te boven. Sunweb diepte zijn voorsprong nog verder uit en had aan de streep een voorgift van 12 seconden op Boels Dolmans. Cervélo Bigla vervolledigde het podium.

Degenkolb zegt af voor WK

John Degenkolb zal Duitsland niet vertegenwoordigen op het aankomende wereldkampioenschap. De renner van Trek-Segafredo acht zich niet klaar voor de WK-strijd. Met Degenkolb verliest de Mannschaft één van zijn belangrijkste pionnen. Het is nog niet duidelijk wie de onfortuinlijke renner zal vervangen.

Benoît Cosnefroy wint GP d’Isbergues

De Fransman Benoît Cosnefroy heeft de GP d’Isbergues gewonnen na een lange vlucht. In een sprint à deux met Pierre Gouault toonde Cosnefroy zich de snelste. Voor de 22-jarige Fransman Cosnefroy is het de tweede overwinning van het seizoen.

Foto’s: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

ASO presenteert eerste drie etappes Tour de France 2025

De volgende editie van de Tour gaat pas over een half jaar van start,...

Franck Alaphilippe vliegt buiten bij Soudal Quick-Step: ‘Spanningen tussen Julian en Lefevere’

Soudal Quick-Step heeft beslist om het contract van Franck Alaphilippe niet te verlengen. De...

Demi Vollering over druk: ‘Wat me vooral triggert is onzekerheid, als je te zeker bent word je lui’

Volgend seizoen zal ze druk voelen van het moeten bevestigen. "Ik voel dan vooral...

Museeuw gelooft (nog) niet in Tourwinst Evenepoel: ‘Hij maakt meer kans bij een ander team’

Remco Evenepoel is amper 23 jaar oud, maar heeft al een wereldtitel op de...

Meer zoals dit

ASO presenteert eerste drie etappes Tour de France 2025

De volgende editie van de Tour gaat pas over een half jaar van start,...

Franck Alaphilippe vliegt buiten bij Soudal Quick-Step: ‘Spanningen tussen Julian en Lefevere’

Soudal Quick-Step heeft beslist om het contract van Franck Alaphilippe niet te verlengen. De...

Tsunami aan wielrenners op shortlist Sportman en Sportvrouw van het Jaar! (Al is een breakdancer een geduchte concurrent)

NOC*NSF maakte gisteren de shortlist voor het Sportgala 2023 bekend. Uit die shortlist maakt...