Voormalig wielerarts brengt 'EPO-gebruik Van Moorsel' aan het licht

Peter Janssen doet een boekje open over bloedtransfusies bij Steven Rooks en Gert-Jan Theunisse en 'EPO-toediening bij L...

Voormalig wielerarts brengt 'EPO-gebruik Van Moorsel' aan het licht

In een groot interview met de Volkskrant doet voormalig wielerarts Peter Janssen zijn verhaal over het toedienen van verboden middelen aan renners. De dokter zou in dienst van PDM Steven Rooks en Gert-Jan Theunisse bloedtransfusies hebben toegediend. Ook Leontien van Moorsel zou 'op eigen aanvraag' EPO hebben gekregen van Janssen. 

Rooks en Theunisse

In de Tour de France van 1988 voorzag Janssen in dienst van de PDM-ploeg van Jan Gisbers, Steven Rooks en Gert-Jan Theunisse van twee bloedtransfusies. ''Ik had dat niet eerder uitgeprobeerd'', vertelt Janssen. ''Op de twee bloedzakken stonden de achternamen van hun moeders en hun geboortedatums, maar dan 25 jaar eraf.'' Zonder enige twijfel meent Janssen dat de overwinningen van Rooks en Theunisse op Alpe d'Huez in 1988 en 1989 het resultaat zijn van zijn werk. ''Ik zat op een camping en zag ze op een klein televisiescherm omhoogrijden. Ik dacht: mijn God, wat gebeurt hier? Ik zat met kippenvel te kijken. Ik wist niet dat het zoveel verschil zou maken''.

Dat Rooks en Theunisse bloedtransfusies toegediend kregen, is al in 2013 bevestigd, toen de Volkskrant een aantekenschriftje van PDM-verzorger Bertus Fok publiceerde. 

Leontien van Moorsel

Rond de eeuwwisseling maakt ook Leontien van Moorsel een afspraak met Peter Janssen. ''Ze zocht begeleiding voor haar anorexia. Leontien wilde dat haar gewicht gecontroleerd werd en dat ze haar verhaal kwijt kon.''

Steevast aanwezig bij de ontmoetingen tussen Van Moorsel en Janssen, was Leontiens man Michael Zijlaard. ''Ze kwamen buiten het spreekuur. In totaal zijn ze een keer of zes geweest. Tussen de afspraken zat een hele lange tijd en op het laatst van die consulten, vroegen ze of het mogelijk was een kuurtje EPO te proberen.'' Janssen haalde de EPO bij de apotheek in Deurne. In het voorjaar van 2000 zou Van Moorsel haar eerste toediening gehad hebben. Later dat jaar behaalde ze driemaal goud en een keer zilver op de Olympische Spelen in Sydney.

Wederhoor betrokkenen

Naar aanleiding van het interview met Janssen, vertelt Gert-Jan Theunisse dat hij ''geen enkele behoefte heeft om erop te reageren.'' Steven Rooks ontkent het toedienen van bloedtransfusies. Leontien van Moorsel is wel bereid om op de beschuldigingen in te gaan. ''Ik ben in de jaren negentig vaak in de praktijk van dokter Janssen geweest. Hij heeft mij advies gegeven over voeding en trainingsschema's. Ik ben hem dan ook heel dankbaar.'' EPO-gebruik ontkent ze echter. De hematocrietwaarde in haar lichaam is volgens Van Moorsel ook nooit boven de 47 uitgekomen.

Foto: Cor Vos