WK-Special: 'Roche, 30 jaar terug de laatste die Giro, Tour én WK in 1 jaar won'

Een prachtig interview over Stephen Roche die als knecht van Sean Kelly wereldkampioen werd.

WK-Special: 'Roche, 30 jaar terug de laatste die Giro, Tour én WK in 1 jaar won'

Toen Stephen Roche in 1987 de Giro d’Italia, de Tour de France én het wereldkampioenschap op de weg won, had Ierland er opeens een volksheld bij. Precies dertig jaar later blikken we met hem terug op deze unieke triple.

Tekst: Willem Sipkema

Het is dertig jaar geleden dat je de triple op je naam schreef: Giro, Tour en WK. Alleen de grote Eddy Merckx ging je daarin voor. Denk je dat het ooit nog iemand zal lukken?

“Moeilijk, maar niet onmogelijk. Ik denk dat iemand als Chris Froome in staat is om de Giro en de Tour te winnen, maar of hij ook een wereldkampioenschap kan winnen is de vraag. Kijk, op een biljartvlak parkoers als dat van Qatar heeft hij natuurlijk niets te zoeken. Om de triple te winnen moet werkelijk alles op z’n plek vallen. Ik besef me nu pas hoe uniek mijn prestatie was in 1987.”

Jij was een van de laatste renners die gedurende het hele seizoen presteerde. In de jaren 90 kwam de specialisatie in het peloton.

“Voor renners als ik zou nu geen plaats meer zijn in het peloton. Er zijn coureurs die zich volledig concentreren op de Giro of de Tour. Voor iemand die ook in het voor- en najaar wil presteren, is dat een oneer-lijke strijd. We zagen het al bij Nairo Quintana, die na een zware Giro niet voor-uitkwam in de Tour.”

Heeft deze ontwikkeling de wielersport minder aantrekkelijk gemaakt?

“Eigenlijk wel. Toch kun je die vooruitgang niet tegenhouden. Wees eerlijk: we hebben dit jaar al prachtige koersen gezien. Wij moesten het hele jaar rijden om een goed salaris bij elkaar te fietsen. De sponsoren verwachtten dat ook van ons. Voor m’n gevoel is men nu veel sneller tevreden met een tweede plaats. Dat levert immers veel publiciteit voor de sponsor op. Ik koerste minstens 120 dagen per jaar, terwijl er nu renners zijn die amper 60 dagen aantikken. Natuurlijk is het zo dat zij hun tijd vullen met trainingskampen en hoogtestages, maar dat was in mijn tijd anders. Wij ver-veelden ons als we niet konden koersen.” 

Zie je het verschil met Nicholas, je koersende zoon?

“Absoluut. Het eerste dat hij ’s ochtends doet als hij opstaat is z’n gewicht controleren. Als hij op de fiets stapt, weet hij precies hoelang de training gaat duren en hoeveel watts hij moet wegtrappen. Daarna volgt een uitge-breide evaluatie met zijn trainer die zijn trainingsrit analyseert en waar mogelijk aanpassingen aanbrengt in het programma. Het is zoveel professioneler geworden. Wij spraken twee keer per jaar met een trainer. Toch ben ik blij dat ik in een ander tijdperk koerste.”

Meer lezen?

Koop dan nu de Wieler Revue WK-Special in de winkel bij u in de buurt of bestel 'm via http://tijdschrift.land/wieler-revue/ ! Nu voor maar €6,99! 

Foto's: Cor Vos & Wieler Revue WK-Special