Vuelta vandaag: 19 | Caso - Gijón | 149,7 kilometer

Kort, maar krachtig en heuvelachtig. Smullen geblazen!

Vuelta vandaag: 19 | Caso - Gijón | 149,7 kilometer

We mochten weer een dagje Alberto Contador afvinken in de Vuelta a España en er komt na vandaag weer een vinkje achter zijn naam te staan. We gaan in Noord-Spanje op voor een nog geen 150 kilometer lange etappe, met vier leuke beklimmingen. Een vluchtersrit bij uitstek, maar in deze Vuelta weet je maar nooit.

Parkoers

Zo kort voor het einde nadert het beest van de Asturias. Je kunt hem ruiken, de dampen komen van de steile rampas af en de sprinters die Madrid willen halen worden al bang. Eerst is het nog tijd voor een rit waarvan de klassementsrenners waarschijnlijk zeggen: laat de vluchters maar lekker winnen.

Tussen Caso en Gijón liggen echter 150 kilometers die zomaar kunnen zorgen voor oorlog. Vanuit het natuurpark van Redes is het maar 75 kilometer rijden naar aankomstplaats Gijón, maar de groene streek krijgt een aantal uren promotietijd voor de regio.

Aankomstplaats Gijón staat bekend als een van de grootste havensteden van de Noord-Spaanse kust. Interessant om te bezoeken is vooral het Internationaal doedelzakmuseum, toch niet een bijzonder Spaans instrument. Cees Priem is de enige Nederlandse etappewinnaar in de kuststad.

Favorieten

Het is iedere dag weer gissen wie zich in de vlucht van de dag begeeft. Ook het parkoers van etappe 19 leent zich voor meerdere types vluchters. Zou bijvoorbeeld een Niki Terpstra zich eens kunnen laten zien in een dergelijke etappe? In het verleden deed de ex-winnaar van Parijs-Roubaix dit nog weleens. 

Favoriet voor de derde plaats is in ieder geval José Joaquín Rojas, laat daar geen twijfel over bestaan. Zal hij weer samen met Matteo Trentin in de vlucht van de dag zitten? Voor de Italiaan is dit wellicht nog een etappe om mee te zitten, meer nog dan die van gister.

Verder zullen we vast wel weer een Alessandro De MarchiGiovanni Visconti of Alexis Gougeard in de aanval zien. De kans dat de vlucht het opnieuw redt tot de streep is groot, want leider Chris Froome heeft geen baat bij een strijd tussen de favorieten in Gijón.

Mocht dat wel zo zijn, dan is de Alto de San Martín de Huerces met haar afdaling een leuke tweetrap voor Alberto Contador. Want El Pistolero zal toch geen dag voorbij laten gaan zonder aan te vallen? En kan Wilco Kelderman nog wat tijd pakken op Ilnur Zakarin? Wij vrezen van niet.

Prijsvraag

Wil je kans maken op een t-shirt naar keuze van CyclingLifestyle? Voorspel dan de winnaar van de etappe van vandaag op onze Facebook-pagina of waag een gokje op Twitter!

Foto's: Cor Vos, La Vuelta