Cobo legt basis voor Vuelta-eindzege op de Angliru

Daarna tikte hij zijn niveau uit 2011 nooit meer aan.

Cobo legt basis voor Vuelta-eindzege op de Angliru

Het telt weliswaar niet in de topsport, maar toch: wat als Chris Froome bij zijn doorbraak in de Vuelta a España wel de vrijheid had gekregen van de ploegleiding van Team Sky? Dan had de Brit nu wellicht niet voor zijn eerste eindzege in de Ronde van Spanje gestreden. Vooral op de immens zware Angliru liet de Brit veel tijd liggen op grootste concurrent Juan José Cobo.

Het zou een goede vraag zijn voor een wielerspel: wie won de Vuelta a España van 2011? Cobo was nu niet direct de grootste kanshebber om de eindzege voor zich op te eisen. De klimmer reed daarvoor pas één keer een klassement in een grote ronde, namelijk twee jaar eerder in de Vuelta voor Saunier Duval. In de Tour de France was hij ook goed op weg in 2008, maar werd hij met zijn Spaanse team uit de koers gehaald vanwege dopinggebruik van Leonardo Piepoli en Riccardo Ricco. Wel zegevierde hij in de rit naar de Hautacam.

In 2011 verkeerde Cobo echter in de vorm van zijn leven. Met groot machtsvertoon won hij op de Angliru en pakte hij en passant de rode leiderstrui. Froome verloor op deze dag een kleine vijftig seconden. De afrekening aan het einde in Madrid: dertien seconden. Cobo is waarschijnlijk een van de weinige renners in het peloton die goede herinneringen heeft aan de Angliru.