HomeNieuwsVoorbeschouwing: Bretagne Classic Ouest-France / Grand Prix de Plouay

Voorbeschouwing: Bretagne Classic Ouest-France / Grand Prix de Plouay

Circus WorldTour strijkt neer in Bretagne. Wie gaan er dit jaar met de overwinningen vandoor?

De Grote Prijs van Plouay is al sinds 1931 een vaste waarde op de wielerkalender. Elk jaar tijgt het internationale wielerpeloton richting de Bretonse nederzetting voor een klassieke eendagswedstrijd door het glooiende land. Wieler Revue blikt vooruit op de mannen- en vrouwenkoers. 

Historie

Plouay en wielrennen gaan al heel lang goed samen. In Bretagne is het blijkbaar fijn koersen, want al sinds 1931 wordt deze koers georganiseerd door het plaatselijke feestcomité. Logischerwijs waren de eerste jaren de Fransen de baas. Sterker nog: pas in 1979 zou Frits Pirard de eerste buitenlandse winnaar worden. De laatste tien jaar hebben er echter ‘slechts’ drie Franse coureurs mogen juichen.

In 1999 kwam ook het vrouwenpeloton voor de eerste maal naar Plouay. Zij strijden traditiegetrouw een dag voor de mannen om de zegebloemen. In de erelijst is het lang zoeken naar de eerste Franse winnares. Nederlandse zeges zijn er daarentegen genoeg (vier). Ook dit jaar behoren de Nederlandse rensters weer tot de topfavorieten. Maar de laatste winnares van de WorldTour-koers is een Poolse; Eugenia Bujak.

In 2000 was Plouay trouwens gastheer van het wereldkampioenschap wielrennen. Bij de vrouwen won Zinaida Stahoerskaja de wegrit en was Mari Holden de beste in de tijdrit. Serhij Hontsjar pakte de wereldtitel tijdrijden en Romāns Vainšteins won de wegrit voor heren elite. Karsten Kroon bewaart overigens ook goede herinneringen aan de Franse plaats. De Grote Prijs won hij dan weliswaar niet, maar in 2002 won hij er wel zijn Touretappe.

Vainšteins won het WK voor Spruch en Freire.

Laatste tien winnaars

2007: Thomas  Voeckler & Noemi Cantele
2008: Pierrick Fédrigo & Fabiana Luperini 
2009: Simon Gerrans & Emma Pooley
2010: Matthew Goss & Emma Pooley
2011: Grega Bole & Annemiek van Vleuten
2012: Edvald Boasson Hagen & Marianne Vos 
2013: Filippo Pozzato & Marianne Vos 
2014: Sylvain Chavanel & Lucinda Brand
2015: Alexander Kristoff Elizabethh Armitstead
2016: Oliver Naesen & Eugenia Bujak

Naesen mocht vorig jaar juichen.

Parkoers

De mannenkoers, die luistert naar de naam Bretagne Classic Ouest -France, is 241,7 kilometer lang en wordt zondag 27 augustus verreden. Het is geen rondes rijden zoals een dag eerder in de dameskoers het geval is. De wedstrijd verkent juist de hele regio. Twee keer staat de beruchte Mûr de Bretagne op het programma. Na goed 228 kilometer komen de renners weer terug in Plouay, waarna er nog een ronde over het welbekende parkoers moet worden gereden.

De vrouwen rijden daarentegen een dag eerder de hele tijd over een plaatselijke parkoers. Op het programma staan vier grote ronden van 26,9 kilometer en een afsluitende ronde van 13,9 kilometer. Na 121,5 continu glooiende kilometers levert dat uiteindelijk de winnares op. De hellingen die in elke ronde overwonnen moeten worden zijn de Côte du Lezot (1 km aan 6%), de klim naar Chapelle Sainte-Anne des Bois (6 kilometer aan 1%) en de Côte de Ty Marrec (1,1 kilometer aan 6%). Geen superzware heuvels, maar het feit dat het de hele dag op en af gaat zal het tot een pittige wedstrijd maken.

Het ‘profil du jour’: boven de grote omloop met de klim naar Chapelle Sainte-Anne des Bois, onder de kleinere slotronde.

Favorieten

De mannenkoers is lang en pittig, maar het parkoers is nu ook weer niet zwaar als pakweg een Ronde van Vlaanderen. Wat dit betekent? Verschillende renners gaan het in deze koers tegen elkaar opnemen. Iemand als Greg Van Avermaet kan een koers als deze natuurlijk perfect winnen. In zijn jacht naar extra WorldTour-punten is dit een mooie kans. Maar dan moet hij wel zien af te rekenen met de sprinters die in groten getale naar Bretagne trekken.

We zagen een gretige Greg in de BinckBank Tour.

Een van die aanwezige snelle mannen heet Arnaud Démare. Afgelopen weekend was hij al tweede in Hamburg en in Bretagne wordt hij opnieuw uitgespeeld als kopman. De finale moet hij zeker kunnen overleven en als het een sprint wordt zijn er weinig mannen die hem kunnen kloppen. Is hij daarmee onze topfavoriet?

Démare en zijn FDJ-kompanen.

Nee, want die rijdt bij Team Sunweb. Zijn naam? Michael Matthews. Hij kan op twee paarden wedden. In de sprint is hij na een zware wedstrijd als deze zeker bij de beteren. Maar hij kan ook het verschil maken op een van de heuvels in de finale. Het maakt van hem een renner met de ideale kwaliteiten om deze koers op zijn naam te schrijven.

Wie gaat Matthews kloppen?

*****
Michael Matthews
****
Greg Van Avermaet, Arnaud Démare
***
Sonny Colbrelli, Edvald Boasson Hagen, Alexander Kristoff, Michal Kwiatkowski
**
Philippe Gilbert, Sep Vanmarcke, Tony Gallopin, Michael Valgren, Oliver Naesen, Fabio Felline, Jasper Stuyven, Gianluca Brambilla, Fernando Gaviria
*
Davide Cimolai, Oscar Gatto, Jean-Pierre Drucker, Dylan Teuns, Zdenek Stybar, Alberto Bettiol, Michael Albasini, Filippo Pozzato, Sam Bennett, Simon Gerrans, Dylan Teuns, Nacer Bouhanni, Petr Vakoc, Bauke Mollema

Bij de vrouwen is het ook spannend in de strijd om de WorldTour. Aangezien de winnares 120 punten bij mag schrijven en er nog een paar WorldTour-koersen volgen dit seizoen is de eindwinst voor Anna van der Breggen zeker nog niet binnen. Nu heeft Van der Breggen zeker de kwaliteiten om hier te winnen, maar al haar directe concurrenten (op Katarzyna Niewiadoma na) staan ook aan het vertrek. Een ‘koers in de koers’ behoort dus ook tot de mogelijkheden.

Gaat Van der Breggen haar paarse leiderstrui nog moeten afstaan?

Een van die vrouwen die Anna van der Breggen nog kan bedreigen is Coryn Rivera. Ze beleeft al een droomseizoen met winst in de Ronde van Vlaanderen en ze maakt zich op voor een WK waarin ze hoge ogen kan gooien. Hoe kun je beter vertrouwen tanken dan met winst in deze koers? Ze kan heuvels overleven en ze beschikt daarnaast over een bijzonder goed eindschot. Sterker nog: als het op een sprint aankomt is zij in dit startveld negen van de tien keer de beste. Kortom: alles wat je nodig hebt om deze koers te winnen.

Wie gaat de ‘pocket rocket’ kloppen?

Maar een overwinning van Rivera is absoluut geen sinecure. We moeten serieus rekening houden met een oppermachtig blok van Boels – Dolmans. Naast Van der Breggen horen Blaak, Deignan, Guarnier, Majerus eveneens bij de favorieten. Wie er van hen wordt uitgespeeld? Dat zal de tijd leren. In ieder geval zal het collectief Boels – Dolmans ongetwijfeld haar stempel op de wedstrijd drukken.

Maar dat ook Boels – Dolmans te kloppen is weten we. Dames als Sheyla Gutierrez, Elena Cecchini, Gracie Elvin, Elisa Longo Borghini en Annemiek van Vleuten zijn zeker in staat om de oranje armada te verslaan. Of dat ook gaat gebeuren? Enkel de tijd zal het leren.

*****
Coryn Rivera
****
Anna van der Breggen, Lizzie Deignan
***
Sheyla Gutierrez, Elena Cecchini, Gracie Elvin
**
Chantal Blaak, Leah Kirchmann, Eugenia Bujak, Elisa Longo Borghini, Megan Guarnier, Annemiek van Vleuten
*
Nikola Nosková, Ashleigh Moolman – Pasio, Shara Gillow, Pauline Ferrand – Prevot, Ane Santesteban, Rachel Neylan, Rossella Ratto, Christine Majerus, Janneke Ensing

Beide koersen zullen rechtstreeks worden uitgezonden op France 3.

Foto: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Hilarische beelden! Vloekend en tierend de Koppenberg op ‘fietsen’ tijdens de toertocht van de Ronde van Vlaanderen

Iedereen die de toertocht van de Ronde van Vlaanderen heeft gereden, weet: de Koppenberg is lopen. Sommige mensen zijn het daar niet mee eens en dat levert fantastische beelden (en geluiden) op...

📸 Heerlijk! Eli Iserbyt heeft zelfspot en ziet dat Boonen Benen hem niet passen…

Het crossseizoen zit er alweer eventjes op, maar dat wil niet zeggen dat Belgisch...

‘Tour is nu de ideale voorbereiding voor Wout van Aert op de Olympische Spelen’

Z'n voorjaar was in één klap weg. In de gevaarlijke afdaling richting de Kanarieberg...

Manager SD Worx: ‘Deden Vollering beste aanbod in het vrouwenwielrennen ooit’

Woensdag tijdens Dwars Door Vlaanderen bracht SD Worx-Protime naar buiten dat Demi Vollering vertrekt...

Meer zoals dit

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Oorzaak van terugval gevonden: Arnaud De Lie lijdt aan ziekte van Lyme

Vorig jaar raasde Arnaud De Lie nog als een wervelwind door het voorjaar, dit...