Retro: Meersman spurt naar zege in Baiona

Eén jaar geleden won Gianni Meersman in de Vuelta zijn eerste rit in een grote ronde.

Retro: Meersman spurt naar zege in Baiona

In Retro blikken we elke dag terug op een prestatie uit het verleden. Vandaag de overwinning van Gianni Meersman in Baiona in de Ronde van Spanje. De grote ronde die het laatste wapenfeit uit zijn loopbaan zou blijken. 

De tweet was gemeend, maar ook net zo goed een beetje wreed. Gianni Meersman feliciteerde Yves Lampaert gisteren met zijn uitgekiende solo in de tweede etappe van de Vuelta a España. Diezelfde Lampaert was vandaag precies een jaar geleden de renner die Meersman zelf naar de zege leidde. 

Wreed is het omdat het Meersmans laatste kunstje in zijn carrière bleek. Dat terwijl hij met zijn 31 in de bloei van zijn loopbaan was aanbeland. Hartritmestoornissen gooiden echter roet in het eten en dwongen de Belg, die net een contract had gesigneerd bij Fortuneo Vital Concept, een punt achter zijn tijd als wielerprof te zetten.

In een chaotische sprint met enkele valpartijen kon Etixx-Quick Step als enige ploeg een goede lead-out uitrollen. Door beestenwerk van Zdenek Stybar en Lampaert kon Meersman relatief eenvoudig concurrenten als Michael Schwarzmann en Magnus Cort Nielsen van zich af houden. Een paar dagen later was het weer raak in de sprint, de laatste overwinning van Meersman.