Vuelta a España: Rohan Dennis eerste leider na winst BMC

In de straten van Nîmes verslaat de BMC-trein Quick-Step Floors en Team Sunweb in de ploegentijdrit.

Vuelta a España: Rohan Dennis eerste leider na winst BMC
  • Afbeelding van Team DSM Team DSM
  • Afbeelding van Rohan Dennis Rohan Dennis

Rohan Dennis is de eerste drager van de rode leiderstrui in de Ronde van Spanje. Zijn ploeg BMC won de 13,7 kilometer  lang openingsploegentijdrit door de straten van Nîmes. Met een tijd van 15'58" waren ze zes seconden sneller dan Quick-Step Floors en Team Sunweb.

Voor de achtste keer op rij werd de Vuelta a España geopend met een tijdrit voor ploegen. Het Colombiaanse Manzana Postobon (met Nederlander Jetse Bol in de gelederen) mocht om 17.30 uur als eerste team vertrekken. Hun tijd van 16'51" stond echter niet lang bovenaan de tabellen. Team Sunweb zette even later de toon met een eindtijd van 16'04". Daar bleken uiteindelijk nog maar twee ploegen onder te kunnen duiken.

Team Sunweb rijdt door de Arena van Nîmes.

De eerste equipe die in die missie slaagde was Quick-Step Floors. De formatie van Patrick Lefevere, regerend wereldkampioen in deze discipline, moest daar echter de grootst mogelijke moeite voor doen. De blauwhemden waren enkele honderdsten sneller dan Team Sunweb.

In de ploegen die na Quick-Step het parkoers afhaspelden was alleen BMC bij machte om de tijd nog te verbeteren. De BMC-ploeg dook als enige formatie onder de zestien minuten en won daarmee de opener van de Vuelta. Uiteindelijk drukte Rohan Dennis zijn wiel als eerste over de streep. In de Arena van Nîmes werd hij gehuldigd als eerste leider in de 21-daagse etappekoers.

LottoNL - Jumbo had een minder gelukkige ploegentijdrit. Antwan Tolhoek ging over de kop en Floris de Tiel viel over hem heen. De Nederlandse ploeg zou de proef tegen de klok het grootste gedeelte met zeven man rijden. Uiteindelijk werd LottoNL - Jumbo vijftiende op veertig seconden van de winnaar.

Foto: Cor Vos