Eindstreep: Dumoulin schrijft BinckBank Tour op naam, Teuns viert feest, Vos tweede

Het belangrijkste wielernieuws op deze zondag.

Eindstreep: Dumoulin schrijft BinckBank Tour op naam, Teuns viert feest, Vos tweede

Het wielernieuws vandaag gemist? Geen probleem, want de Eindstreep brengt u bij.

Dumoulin wint BinckBank Tour

De slotrit in de BinckBank Tour was voor Jasper Stuyven. Richting de Vesten bleek de Vlaming de slimste. De eindzege in de WorldTour-koers ging naar Tom Dumoulin.

De laatste etappe was, inmiddels traditioneel, de rit door de Vlaamse Ardennen met aankomst op de Vesten in Geraardsbergen. Negen koplopers kregen we, met Tony Martin en Elia Viviani als mooiste namen. Op het plaatselijke parkoers reden de Duitser en Italiaan weg van de andere vluchters. Op de Bosberg waagden Wout van Aert en Danny van Poppel de oversteek naar het kopduo. Maar alles kwam weer samen op de tweede passage van de Muur.

Sagan liet daar even zien wie de sterkste renner in het peloton was. Wellens en Jasper Stuyven konden mee, Dumoulin liet een klein gaatje. In de aanloop naar de Bosberg sloot de Nederlander weer aan, in de Gouden Kilometer liep hij zelfs nog een seconde uit op de Belg. 

Op de Denderoordberg kwam Sagan vanuit 50ste positie naar voren gevlogen, waarna hij opnieuw zijn krachten demonstreerde. Van Avermaet, Jens Keukeleire, Jasha Sütterlin en Dumoulin volgden. Iedereen keek naar de wereldkampioen, waarna Jasper Stuyven kon ontsnappen en de slotrit won. Dumoulin werd derde en verzekerde zich van winst in de BinckBank Tour.

Dumoulin: 'Ploeg was geweldig deze week'

Feest bij Team Sunweb, opnieuw. Tom Dumoulin schreef de BinckBank Tour bij op zijn palmares. "Hier kwamen we voor", was de eerste reactie van de Nederlandse Giro-winnaar achteraf. "Ik ben hier al een keer derde geweest en tweede, nu sta ik op de hoogste trede", zei Dumoulin tegen de NOS.

Uiteindelijk hield de Limburger 17 seconden over op Tim Wellens. Dumoulin wilde vooral zijn ploeg bedanken. "Ze hebben de hele week goed voor me gewerkt. De afgelopen twee dagen maakten we de koers hard en vielen we aan. Vandaag zaten we in de verdedigende rol, ook dat deden we goed."

Toch was er nog een benauwd momentje: bovenop de laatste keer Muur van Geraardsbergen viel er een gaatje tussen de kopgroep met nummer 2 Wellens en Dumoulin zelf. "Niet omdat ik slecht was, maar omdat ik niet goed gepositioneerd zat. Søren Kragh Andersen reed dat mooi dicht en daarna op de Bosberg voelde ik al dat ik beter was dan Tim en dat het binnen was." In de stand van de WorldTour komt Dumoulin nu op ongeveer 400 punten te staan van leider Greg van Avermaet.

Teuns zet kroon op werk in Arctic Race of Norway

Dylan Teuns schreef de Arctic Race of Norway bij op zijn palmares. De slotrit in de Noorse ronde ging ook naar de Belg na een indrukwekkende solo. De basis voor de eindzege legde Teuns in de eerste rit, waarin de Belg de sprint bergop won. Ook werd hij gisteren tweede achter August Jensen, die op drie seconden van Teuns in het klassement stond en zo bij een derde plaats nog de eindwinst in eigen land kon boeken.

Een groep van 7 lag de hele dag op kop, met daarbij Bernhard Eisel die de bergtrui won. Een groep van vier bleef over, waar Teuns als een pletwals langs reed op een klimmetje in de plaatselijke omloop. De Belg zorgde voor zijn zevende en achtste profzege, drie weken na zijn eerste. 

Vos nipt verslagen in Zweden

Net geen zege voor Marianne Vos in de Crescent Vårgardå in Zweden. Ze werd in de sprint verslagen door de Finse Lotta Lepistö. Een groep van elf reed lang vooruit, met daarbij Chantal Blaak, Sabrina Stultiens en Moniek Tenniglo. Drie minuten was hun maximale voorsprong. Op de onverharde stroken, vier in totaal, werd het gat vanuit het peloton verkleind.

De vier rondes rond finishplaats Vårgardå zorgde voor een breuk in het peloton. Amy Pieters versnelde in de slotronde, maar werd weer gegrepen. In de sprint was Lotta Lepistö te snel voor Marianne Vos. Voor Lepistö is het na Gent-Wevelgem en een etappe in de Giro Rosa haar derde WorldTour-zege van dit jaar.

Duitsland laat Greipel en Kittel thuis voor WK

Duitsland laat André Greipel en Marcel Kittel niet starten aan de wegwedstrijd op het wereldkampioenschap in Bergen. Een 14-koppige voorselectie werd bekend en daarin ontbreken de twee sprinters van dienst bij onze oosterburen. Tony Martin is verdedigend kampioen in de tijdrit en zal ook de ploegentijdrit en wegrit rijden. Kopman in de wegrace zal John Degenkolb zijn.

Dege was nog nooit erg succesvol op wereldkampioenschappen en heeft nog negen renners over voor vijf plaatsen die moeten worden ingevuld. Naast de deelnemers aan de tijdrit zullen Emanuel Buchmann, Marcus Burghardt, Christoph Pfingsten (Bora-Hansgrohe), Johannes Fröhlinger, Simon Geschke (Team Sunweb), Nico Denz (AG2R La Mondiale), Christian Knees (Team Sky), Paul Martens (Team LottoNL-Jumbo) en Rick Zabel (Team Katusha Alpecin) uitmaken wie nog meer mee gaat naar Noorwegen.

Foto's: Cor Vos