HomeVrouwenVoorbeschouwing: ploegentijdrit en wegrit Vårgårda

Voorbeschouwing: ploegentijdrit en wegrit Vårgårda

De Women's WorldTour trekt naar Zweden. Wieler Revue bespreekt de parkoersen en de favorieten voor de ploegentijdrit en...

Het is al heel wat jaren vaste prik op de vrouwenkalender; de wedstrijden in het Zweedse Vårgårda. Ook dit jaar staan de befaamde ploegentijdrit en de wegrit weer op het programma. En aangezien beide koersen in de Women’s WorldTour zitten praten we u graag bij over de parkoersen en natuurlijk de favorieten voor deze twee wedstrijden.

Historie

In 2006 werd er voor het eerst gekoerst in het Zweedse land. Op goed een uur rijden van Göteborg werd Susanne Ljungskog voor eigen volk de eerste winnaar van de race in Vårgårda. Sindsdien waren het vooral Nederlandse dames die mochten zegevieren. Sterker nog: zeven van de elf edities werden gewonnen door een Nederlandse. Marianne Vos is met twee overwinning ook nog eens de recordhouder in deze koers.

De laatste twee jaar zijn er echter weer andere landen aan het feest. In 2015 was de Belgische Jolien d’Hoore de sterkste. Afgelopen jaar had het thuispubliek extra reden tot juichen. De Zweedse Emilia Fahlin was in een groep met onder meer Lotta Lepistö en Chantal Blaak de beste dankzij een krachtige eindsprint. 

Vos won de Zweedse koers twee keer.

Sinds 2008 staat er ook steevast een ploegentijdrit op het programma voor de rensters. Twee dagen voor de wegrit krijgen de rensters een kans om in deze zware discipline om de bloemen te strijden. Het is daarnaast een mooie indicatie voor het wereldkampioenschap. Slechts één keer won de ploeg die de beste was in Zweden niet het wereldkampioenschap. Vorig jaar was Boels – Dolmans de sterkste, maar de meeste overwinningen staan op naam van Specialized – Lululemon. Tussen 2011 (toen nog als HTC – Highroad) en 2014 was deze ploeg onverslaanbaar.

Laatste tien winnaars wegrit

2007: Chantal Beltman
2008: Kori Seehafer
2009: Marianne Vos
2010: Kirsten Wild
2011: Annemiek van Vleuten
2012: Iris Slappendel
2013: Marianne Vos
2014: Chantal Blaak
2015: Jolien D’Hoore
2016: Emilia Fahlin

Emilia Fahlin behaalde vorig jaar de mooiste overwinning uit haar carrière.

Erelijst ploegentijdrit

2008: Cervélo Lifeforce Pro Cycling Team
2009: Cervélo TestTeam
2010: Cervélo TestTeam
2011: HTC – Highroad
2012: Specialized – Lululemon
2013: Specialized – Lululemon
2014: Specialized – Lululemon
2015: Rabo – Liv
2016: Boels – Dolmans

De trein van Boels – Dolmans was oppermachtig vorig jaar.

Parkoers

De ploegentijdrit is 42,5 kilometer lang. Daarmee is het, samen met het WK, de langste ploegentijdrit op de vrouwenkalender. Rond 17.30 uur zal de eerste ploeg van het startpodium in het centrum van Vårgårda rijden. Na goed zestien licht golvende kilometers komen de rensters aan bij het keerpunt in Herrljunga, een plaatsje even buiten Vårgårda. De ploegen rijden weer terug naar de startplaats, maar eenmaal bij het tweede tussenpunt aangekomen wacht er nog een laatste ommetje van een goede elf kilometer. 

Het kaartje van de ploegentijdrit.

De wegrit begint zondagochtend al om 09.35 uur. De organisatie van de Zweedse WorldTour-koers besloot om de maximale afstand van 160 kilometer zo veel mogelijk te benaderen. Met 152 kilometer is de koers één van de langste wedstrijden op de vrouwenkalender.

De koers begint met vier rondes van elf kilometer in en om Vårgårda, gevolgd door een grote omloop van 53 kilometer. In deze lange ronde zitten overigens nog enkele verrassingen. De afgelopen jaren ging de koers al deels over de typisch Scandinavische onverharde wegen en dat is dit jaar niet anders. Dit jaar wachten er vier gravelstroken op het peloton.

Tot besluit van de koers moet het rondje van elf kilometer nog eens vijf keer worden afgelegd. In de omloop zit een klein klimmetje, meer veel heeft dat ook niet om het lijf.

Favorieten ploegentijdrit

Laten we het maar gelijk zeggen: Boels – Dolmans is de absolute topfavoriet om de ploegentijdrit te winnen. De Limburgse formatie is heel het seizoen al dominant en het won daarnaast ook de ploegentijdritten in de Giro Rosa en de Healthy Ageing Tour. Aangezien deze wedstrijd ook nog eens een stuk langer is lijkt de winst van Boels – Dolmans slechts een formaliteit. Ze sturen een sterke ploeg vol hardrijders en als die machine op stoom is zal er voor de andere ploegen normaliter geen houden aan zijn.

Toch zouden Cervélo – Bigla, Team Sunweb, Wiggle HIGH5, WM3 en Canyon – SRAM een bedreiging voor Boels – Dolmans kunnen zijn. In het wielrennen weet je het immers maar nooit.

*****
Boels – Dolmans
***
Cervélo – Bigla, Canyon – SRAM
*
Wiggle HIGH5, WM3, Team Sunweb

Boels – Dolmans was tijdens de ploegentijdrit in de Healthy Ageing Tour de beste.

Favorieten wegrit

Op dit parkoers kunnen er veel rensters winnen. Het af te leggen traject is op het oog misschien niet gigantisch lastig, maar toch ligt het in de lijn der verwachting dat een klein groepje om de zege mag strijden. De laatste jaren werd het bijna altijd een slijtageslag in het glooiende Zweedse land.

Marianne Vos is namens het Koninkrijk der Nederlanden misschien wel de grootste kanshebbers op de volle WorldTour-punten. Vos lijkt weer helemaal los nadat ze vorige week op indrukwekkende wijze de Europese titel wist te veroveren. In deze koers behoort de renster van WM3 natuurlijk ook tot de kanshebbers. Is ze daarmee de enige favoriete uit Nederland? Zeker niet. Lucinda Brand (Sunweb), Ellen van Dijk (Sunweb), Kirsten Wild (Cyclance), Amy Pieters (Boels – Dolmans), Anna van der Breggen (Boels – Dolmans) en Chantal Blaak (Boels – Dolmans) behoren eveneens tot het rijtje kanshebbers.

Chantal Blaak won deze koers al eens in 2014.

Hannah Barnes is ook een naam om op te schrijven. Vorig jaar zat de Britse al mee in de groep die om de zege streed en in de tussentijd is Barnes alleen maar sterker geworden. Ze rijdt het hele jaar al sterk in de rondte en won in de Giro Rosa zelfs een massasprint. Bekroont de renster van Canyon – SRAM haar jaar met een zege in deze eendagsklassieker?

Barnes.

Misschien wel de grootste kanshebber op de zege is Lotta Lepistö. De Finse kopvrouw van Cervélo – Bigla zet jaar na jaar stappen en ook dit jaar is ze weer gegroeid. Ze won Gent – Wevelgem, Dwars door Vlaanderen en een rit in de Giro Rosa. Daarnaast behaalde de veelvoudig Finse wielerkampioene al vele ereplaatsen dit jaar. Vorig jaar had ze deze wedstrijd al moeten winnen, maar toen kwam ze niet verder dan het achterwiel van Emilia Fahlin. Lukt het dit jaar wel voor de razendsnelle Lepistö?

Lepistö op het hoogste treetje in Gent – Wevelgem. Zondag weer?

*****
Lotta Lepistö
****
Marianne Vos, Hannah Barnes
***
Chantal Blaak, Amalie Dideriksen, Jolien D’Hoore, Giorgia Bronzini
**
Kirsten Wild, Lucinda Brand, Lisa Brennauer, Elena Cecchini, Maria Giulia Confalonieri
*
Anna van der Breggen, Amy Pieters, Lisa Klein, Gracie Elvin, Sarah Roy, Chloe Hosking, Cecilie Uttrup Ludwig, Eugenia Bujak, Sheyla Gutierrez, Ellen van Dijk

Uitzending

De wegrit is net als voorgaande jaren weer op TV te zien. Eurosport 2 zal de wedstrijd op zondag 13 augustus van 10.30 tot en met 13.30 uur uitzenden. De ploegentijdrit wordt op 11 augustus niet uitgezonden. Van deze wedstrijd zal na afloop wel een samenvatting te zien zijn.

Foto’s: Vårgårda Cykelklubb, Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Wout van Aert: ‘Ik zou later in mijn carrière bij Tudor of Uno-X willen rijden’

De Vlaamse krant Het Nieuwsblad heeft Wout van Aert een hoop ongewone vragen voorgeschoteld,...

Vingegaard wint eerste bergrit in O Gran Camiño in barslecht weer, Bernal verrast met tweede plek

Jonas Vingegaard heeft de tweede etappe van de Spaanse rittenkoers O Gran Camiño op...

Jasper Philipsen keert terug in Ronde en debuteert in Amstel: ‘Sterkste wapen blijft sprint, maar wil stappen zetten in klassiekers’

Afgelopen seizoen won hij op indrukwekkende wijze de Brugge-De Panne Classic in dramatische weersomstandigheden,...

🎥 Thomas De Gendt valt en krijgt nieuw wiel en medische zorgen… van Soudal Quick-Step!

De mecaniciens van Soudal Quick-Step hebben zich tijdens de vijfde etappe in de UAE...

Meer zoals dit

Leontien van Moorsel over dominantie SD Worx: ‘Ik hoop dat er rensters vertrekken’

Voor SD Worx was 2023 het meest succesvolle seizoen in de geschiedenis van het...

36-jarige Vittoria Bussi doet (opnieuw) aanval op werelduurrecord

Het is niet voor het eerst dat Bussi een aanval doet op het werelduurrecord....

Lauren Molengraaf tekent uniek multi-teamcontract: ‘Dit is een enorme blijk van vertrouwen’

De multidisciplinaire renster heeft een contract getekend bij WorldTour-team FDJ-Suez. Tot en met 2025...