Alexander Kristoff wint massasprint om Europese titel; Moreno Hofland derde

In Herning wint Alexander Kristoff na 241 kilometer koers.

Alexander Kristoff wint massasprint om Europese titel; Moreno Hofland derde
  • Moreno Hofland Moreno Hofland
  • Alexander Kristoff Alexander Kristoff

Alexander Kristoff is de opvolger van Peter Sagan als Europees kampioen op de wegwedstrijd. In Herning verslaat de Noorse sprinter Elia Viviani (Italië) in een rechtstreeks duel. Moreno Hofland wint het brons.

De eerste groep die wegrijdt bestaat uit drie man. Anton Elfarsson (IJsland), Nikolai Shumov (Wit-Rusland) en de Zwitser Lukas Spengler trekken al vroeg in de koers ten aanval. Het drietal verzamelt dertien minuten maximale voorsprong, maar halverwege de wedstrijd is dat nog maar zes minuten. 

Als Elia Vivani en Edvald Boasson Hagen achterop raken gaat het nog harder met de voorsprong. De Denen en de Belgen verhogen het tempo en zorgen ervoor dat het koptrio al ver voor de absolute finale wordt gegrepen. En in de achtervolgende groep moeten de Italianen alles op alles zetten om het ontstane gat dicht te rijden. Na een furieuze achtervolging van een kilometer of dertig wordt de orde hersteld.

Sterke Keukeleire

Even later acht Jens Keukeleire zijn moment gekomen. De sterke Belg krijgt Pirmin Lang en Imanol Erviti mee. Dit trio krijgt de vrijheid van het peloton, maar ze blijven de hele tijd binnen schootsafstand. In de voorlaatste ronde worden ze ingerekend. Even later gaan Erviti en Keukeleire er opnieuw vandoor, maar deze aanval loopt eveneens op niks uit. Een compact peloton gaat de laatste ronde in.

De finale verloopt vrij gezapig. Pas in de laatste zeven kilometer is er actie wanneer Edvald Boasson Hagen en wederom Jens Keukeleire de handen ineenslaan. Even later sluit ook de Rus Nikolay Trusov aan. Gedrieën rijden ze voor een laatste keer door het centrum van Herning. De voorsprong wordt nooit heel groot, wat Boasson Hagen inspireert om opnieuw vol aan te zetten.

Kristoff wint millimetersprint

Met een kleine voorsprong vat de Noor de laatste kilometer aan. Boasson Hagen doet wat hij kan, maar hij kan niet voorkomen dat de Italiaanse ploeg de rode loper uitrolt voor Elia Viviani. Viviani wint de massasprint echter niet. Alexander Kristoff drukt zijn wiel namelijk net voor Viviani over de meet. Even achter de sprintende kemphanen rijdt Moreno Hofland zich naar een derde plaats.

Foto: Cor Vos