Eindstreep: met vandaag Marianne Vos, Mathieu van der Poel, Miguel Ángel López en Mikel Landa

In de Eindstreep van vandaag onder anderen Mathieu van der Poel en Marianne Vos.

Eindstreep: met vandaag Marianne Vos, Mathieu van der Poel, Miguel Ángel López en Mikel Landa
  • Miguel Ángel López Miguel Ángel López
  • Mikel Landa Mikel Landa

In de Eindstreep zetten we een streep onder de wielerdag. Met vandaag als hoofdrolspelers Mathieu van der Poel, Marianne Vos, Mikel Landa en Miguel Ángel López. 

Vos Europees kampioene

Marianne Vos heeft Anna van der Breggen opgevolgd als Europees kampioene. De Brabantse wist Giorgia Bronzini in een spurt erop te leggen. De Russische Olga Zabelinskaya werd derde.

Een parkoers van 120,6 kilometer was er uitgerold op het Europees kampioenschap voor vrouwen. In het Deense Herning werden er zes plaatselijke rondjes gereden. Een Israëlische was de eerste die ten aanval ging, maar de Nederlandse equipe reed het peloton terug tot aan de kop. In de regen konden er geen aanvallers wegkomen, mede doordat Nederland en Frankrijk gebruikmaakte van de slechte weersomstandigheden.

Langzaamaan knapte het weer op en niet veel later wist een zevental weg te komen van de grote groep. De aanvallers: Marianne Vos, de Italianen Elisa Longo Borghini en Giorgia Bronzini, Katarzyna Pawlowska, Olga Zabelinskaya, Charlotte Becker en Sheyla Gutierrez Ruiz. Maar de Spaanse werd er niet veel later alweer afgereden.

In het peloton namen Denemarken en België het heft in handen, maar de voorsprong bleef hangen rond de halve minuut. Op vijf kilometer van het einde kwam er rare wending in de kopgroep, want de rappe Pawlowska viel letterlijk weg uit de kop van de koers. Doordat Becker in de remmen moest, viel ook zij er af. Vos wachtte vervolgens lang voordat ze de sprint aanging, maar het bleek slim gespeeld, want ze liet Bronzini in een knappe sprint achter zich. 

Mathieu van der Poel wint spectaculaire Dwars door het Hageland

Mathieu van der Poel heeft Dwars door het Hageland aan zijn erelijst toegevoegd. In een spannende koers bleef hij de beresterke Roompot-renner Taco van der Hoorn voor. Wout Van Aert moest genoegen nemen met een derde plaats.

Dwars door het Hageland is een jonge koers, die vorig jaar zijn eerste editie kende. Toen won Niki Terpstra, maar dit jaar stonden er geen WorldTour-teams aan het vertrek in Vlaanderen. Wie er wel bij waren: Wout Van Aert en Mathieu van der Poel. Logische, want Dwars door het Hageland loopt veelal over onverharde stroken. De koers wordt ook wel de Strade Bianche van België genoemd.

Een kopgroep met onder anderen Taco van der Hoorn, Mark McNally, Dries De Bondt, Oliver Pardini, Piet Allegaert en Florian Senechal zou zich vroeg in de koers afscheiden van het peloton. Ze bouwden een mooie voorsprong op, waardoor topfavoriet Van Aert zich genoodzaakt zag om zelf op pad te gaan. Hij kreeg Cofidis-renner Kenneth Vanbilsen met zich mee. De voorsprong slonk met rassenscheden en toen ook Van der Poel en Tim Merlier zich bij Van Aert voegde, leek de zege voor de koplopers een brug te ver. Op zo'n tien kilometer van de meet was de samensmelting een feit.

Na de laatste onverharde strook bleef er een vijftal over. Van der Hoorn, Pardini, Van der Poel, Van Aert en Dimitri Claeys. Zij mochten uitmaken wie als eerste zou bovenkomen op de slotklim. Van Aert nam de kop op de kasseienklim, maar Van der Poel kon hem volgen. Ook de verrassende Van der Hoorn zat nog in het wiel en de Nederlander nam brutaal de leiding net voor de laatste bocht. Hij leek heel dicht bij de zege, maar Van der Poel wist hem nog net te passeren.

Mikel Landa heerst in Ronde van Burgos, slotrit naar Miguel Ángel López

Miguel Ángel López heeft de slotetappe in de Ronde van Burgos op zijn naam geschreven. De Colombiaan van Astana bleef de knap presterende Enric Mas en Mikel Landa voor. De leiderstrui van die laatste kwam niet meer in gevaar. 

Met Landa vrij stevig in de leiderstrui stond er vandaag nog maar een zwarte bergetappe op het menu in de Ronde van Burgos. In een rit over 136 kilometer eindigde het peloton op Lagunas de Neila, op een kleine 2000 meter hoogte. Een interessante ontsnapping zou op touw worden gezet. Daarbij zaten onder anderen Sjoerd van Ginneken, David Arroyo, Romain Sicard, Julian Alaphilippe, Tao Geoghegan Hart, Amerikaans kampioen Larry Warbasse en namens Astana Pello Bilbao.

Heel veel voorsprong kregen zij niet van Team Sky, dat de honneurs vooraan het peloton waarnam. Net voor de slotklim van de ronde sprongen vier renners weg uit de kopgroep, namelijk Sicard, Bilbao, Delio Fernandez en Pablo Torres. In het peloton vond er vervolgens een interessante gebeurtenis plaats, want Quick-Step Floors van nummer twee David de la Cruz nam het heft in handen. Eros Capecchi reed een groot gedeelte van de voorsprong op de kopgroep dicht.

Ook Dimension Data-renner Lachlan Morton trok nog eens door, waardoor er weer een handvol seconden van de voorsprong werd afgereden. Op acht kilometer van de streep werd duidelijk wat Quick Step-Floors van plan was, want De La Cruz ging zelf ten aanval op het moment dat Alaphilippe zich juist liet terugzakken. Het tweetal sloeg een gaatje, maar Team Sky hield ze binnen schootsafstand. Door de aanval zat de vroege vlucht er wel definitief op. De aanval op de leiderstrui werd echter zeer makkelijk geneutraliseerd. Ondertussen was vroege vluchter Geoghegan Hart er weer vandoor gegaan, waardoor Team Sky in een een luxepositie verkeerde. 

Dat betekende dat Astana de kastanjes uit het vuur moest halen. En dat deden ze dan ook. Precies op het moment dat de groep met favorieten de Brit inrekende, ging Landa ervandoor. De enige die met de nummer vier van de Tour de France meekon was Enric Mas, nummer drie in het klassement. Ook Miguel Ángel López wist nog terug te keren aan de kop. De drie bleven vervolgens tot de top bij elkaar. Met een vinnige demarrage toonde López zich de beste van de drie. 

Cameron Meyer terug bij Orica-Scott als weg- annex baanwielrenner

Cameron Meyer zal volgend seizoen weer het tenue dragen van Orica-Scott, het team dat hij in 2015 nog de rug toekeerde. De Australiër zocht zijn geluk bij Dimension Data, waar hij niet veel later zijn contract verscheurde als gevolg van persoonlijke redenen. 

Manager Matt White verzekert dat Meyer veranderd is ten opzichte van zijn periode bij Dimension Data. "Cameron komt terug met een andere focus. Zijn voornaamste doel is om olympisch kampioen madison te worden in Tokio. We zullen altijd een ploeg blijven met een Australisch DNA, dus wij willen niets liever dan hem helpen met het verwezenlijken van die ambitie."

Aangezien de spelen pas in 2020 zijn, heeft Meyer een contract ondertekend voor drie jaar. "Ik heb hier veel vrienden, waaronder renners en stafleden. Dat helpt mij hopelijk mijn doelen te behalen. Gedurende de tijd dat ik niet koerste voor een team, vond ik uit dat een balans tussen baan en weg me het beste ligt. Een groot doel voor me in de toekomst is goud winnen op de madison in Tokio en op de Commonwealth Games daarvoor."

Amador aangereden op training

Andrey Amador is tijdens een training aangereden door een auto. Na controle in het ziekenhuis bleek de Costa Ricaan een breukje in de schouder en een verstuikte enkel te hebben opgelopen. 

De renner van Movistar is niet de eerste profwielrenner die dit jaar tijdens een training is aangereden door een auto, want eerder gebeurde bijvoorbeeld Tourwinnaar Chris Froome en Jens Keukeleire hetzelfde. Zij kwam er redelijk ongeschonden vanaf. 

Foto's: Cor Vos