Haig soleert naar zege in Poolse bergrit

De Australiër boekte zijn eerste profzege meteen maar op het hoogste niveau.

Haig soleert naar zege in Poolse bergrit

De voorlaatste etappe in de Ronde van Polen werd een prooi voor Jack Haig. De Australiër van Orica-Scott kwam solo over de meet in Zakopane.

Vijf dagen Ronde van Polen zaten erop, met nog steeds Peter Sagan als leider in het algemeen klassement. De gele trui werd gisteren derde achter Danny van Poppel en had nu 14 seconden voorsprong op naaste belager Dylan Teuns van BMC Racing Team.

De laatste twee ritten waren op papier de zwaarste van een week Polen. De voorlaatste in de buurt van skioord Zakopane was 200 kilometer lang, met acht beklimmingen in de laatste 80 kilometer. Een vlucht van drie vormde zich, met daarbij net als gisteren Moreno Moser (Astana) en Antwan Tolhoek van Team LottoNL-Jumbo. Bij die twee voegde zich de Pool Adam Stachowiak.

Het drietal reed vijf minuten weg bij het peloton. Ruim voor de finale begon werd het trio bijgehaald, waarna Bob Jungels de riemen aantrok. Het belangrijkste slachtoffer? Gele trui Peter Sagan. Tejay van Garderen begon het tempo te bepalen voor Teuns.

Een groep van 14 renners bleef over. Jack Haig zocht net als in de derde etappe zijn heil in een vroege poging. Daarachter viel het wat stil, mede doordat Samuel Sánchez het tempo niet hoog genoeg kon houden. Achter hem werd Teuns uit het virtuele geel gereden, al kwam de belg bergaf weer terug.

Haig ging solo op weg naar zijn eerste professionele zege. Achter hem werd Wout Poels tweede.

Foto: Cor Vos