Eindstreep: Van Dijk, Campenaerts, Landa en Haig winnaars van de dag

Het belangrijkste wielernieuws, met een Nederlandse Europees kampioene.

De Eindstreep zorgt voor het belangrijkste wielernieuws van de dag. Met vandaag:

Van Dijk prolongeert Europese titel tegen de klok

Ellen van Dijk verlengde haar Europese titel in het tijdrijden. In het Deense Herning was ze bijna een minuut sneller dan de Belgische Ann-Sophie Duyck in een vlakke tijdrit van 31,5 kilometer. Anna van der Breggen werd derde op een minuut en 4 seconden van haar landgenote.

Op het Nederlands kampioenschap in Montferland werd ze nog tweede achter Annemiek van Vleuten, van de Nederlands kampioene was geen sprake in Denemarken. Van Dijk klokte een tijd van 40 minuten en 33 seconden, Duyck was al 58 seconden langzamer.

Campenaerts pakt goud na zilveren medaille op vorig EK

Victor Campenaerts kroonde zich tot nieuwe Europees kampioen tijdrijden. Hij volgt de Spanjaard Jonathan Castroviejo op, die niet aan de start verscheen.

De eerste die een knappe tijd op de tabellen zette, was de Ier Ryan Mullen. De tijdrijder van Cannondale-Drapac klokte 53 minuten en 17 seconden. Matthias Brändle kwam vijf seconden tekort voor die tijd, maar Maciej Bodnar lukte het wel de Ier te kloppen. De Pool, in de Tour de France al winnaar van de tijdrit op de voorlaatste dag, dook 2 seconden onder de tijd van Mullen.

Alleen Victor Campenaerts volgde nog, de Belg dook onder de tijd van Bodnar en werd de nieuwe Europees kampioen tijdrijden. Campenaerts hield drie tellen over op de Pool. Vorig jaar werd de tijdrijder van Team LottoNL-Jumbo nog tweede achter winnaar Castroviejo.

Haig met mooie solo Polen, Poels juicht voor plek twee

De voorlaatste etappe in de Ronde van Polen werd een prooi voor Jack Haig. De Australiër van Orica-Scott kwam solo over de meet in Zakopane.

De laatste twee ritten waren op papier de zwaarste van een week Polen. De voorlaatste in de buurt van skioord Zakopane was 200 kilometer lang, met acht beklimmingen in de laatste 80 kilometer. Een vlucht van drie vormde zich, met daarbij net als gisteren Moreno Moser (Astana) en Antwan Tolhoek van Team LottoNL-Jumbo. Bij die twee voegde zich de Pool Adam Stachowiak.

Het drietal reed vijf minuten weg bij het peloton. Ruim voor de finale begon werd het trio bijgehaald, waarna Bob Jungels de riemen aantrok. Het belangrijkste slachtoffer? Gele trui Peter Sagan. Tejay van Garderen begon het tempo te bepalen voor Teuns.

Een groep van 14 renners bleef over. Jack Haig zocht net als in de derde etappe zijn heil in een vroege poging. Daarachter viel het wat stil, mede doordat Samuel Sánchez het tempo niet hoog genoeg kon houden. Achter hem werd Teuns uit het virtuele geel gereden, al kwam de belg bergaf weer terug. Haig ging solo op weg naar zijn eerste professionele zege. Achter hem werd Wout Poels tweede. De Nederlander dacht echter dat hij won.

Landa imponeert opnieuw in Burgos

Mikel Landa won na de eerste ook de derde rit in de Ronde van Burgos. De Bask van Team Sky kwam als eerste boven op de Picón Blanco.

De derde rit naar de Picón Blanco zou het klassement volledig gaan omgooien. De steile beklimming was de eerste van twee aankomsten bergop in vijf dagen. Een grote groep reed de hele derde rit op kop, waaruit Gatis Smukulis van Delko Marseille Provence KTM als laatste vluchter overbleef.

Team Sky bepaalde het tempo op de slotklim voor Mikel Landa. Na een versnelling van Enric Mas (Quick-Step Floors) viel het peloton uit elkaar. Landa haalde Mas bij, waarna David de la Cruz ten strijde trok. De Baskische leider beantwoordde ook diens aanval. De twee reden samen naar de streep, waarna Landa de sprint-à-deux won.