Eindstreep: Van Poppel net niet, Landa ruim wel en transfers

Het belangrijkste wielernieuws van de dag.

Eindstreep: Van Poppel net niet, Landa ruim wel en transfers

De Eindstreep brengt het belangrijkste wielernieuws van vandaag bij elkaar.

Van Poppel strandt in wiel van Ewan in Polen

Caleb Ewan schreef de vierde rit in de Ronde van Polen op zijn naam. Danny van Poppel werd achter de Australiër tweede, voor Peter Sagan.

De vierde etappe was de enige echt lange etappe in deze Poolse week, met 238 kilometer was ze gelijk veruit de langste. De start was in Zawiercie, de finish lag op een lokaal parkoers in Zabrze. Zes vluchters gingen op pad, met net als gisteren Rémi Cavagna (Quick-Step Floors) en Bert-Jan Lindeman (Team LottoNL-Jumbo) van de partij. Lindeman verzekerde zich onderweg van de blauwe bergtrui.

Het grote Franse talent van de Quick-Step-ploeg ging met een minuut voorsprong de plaatselijke rondes in, maar zag het peloton op vijf kilometer in zijn nek vallen. Martijn Keizer van Team LottoNL-Jumbo viel nog aan, maar dat mocht geen naam hebben. Het werd een massasprint, Caleb Ewan won voor Danny van Poppel en Peter Sagan.

Landa domineert in openingsrit Burgos

Mikel Landa opende de Ronde van Burgos met een fraaie etappezege in de hoofdstad van de gelijknamige provincie.

De eerste etappe was er een van en naar Burgos van ongeveer 150 kilometer. Weinig hindernissen, Spaans vlak en in de finale een plaatselijke ronde in en rond de groene stad, met de streep getrokken op een steile puist in de oude binnenstad: de Alto del Castillo.

In de finale kwam een viertal op kop: Landa, met Matteo Trentin (Quick-Step Floors), Sergey Chernetskiy (Astana) en Lasse Norman Hansen (Aqua Blue Sport). In de steile slotkilometer trok Trentin door, waarna Chernetskiy vroeg aan ging. Landa pakte over en won met overmacht.

Aru kopman Astana in Vuelta

Fabio Aru gaat als kopman van de Astana-ploeg van start in de Vuelta a España. Dat maakte de Kazachse WorldTour-formatie bekend in een persbericht. Even was er sprake van dat Vinokourov de Italiaans kampioen niet in de Vuelta-ploeg op wilde nemen omdat hij mogelijk zijn contract niet zou verlengen.

"De Italiaan zal de kopman van Astana zijn in de drie weken in Spanje", klinkt het in een persbericht van de ploeg. "De komende dagen zal de volledige selectie bekend worden. Zeker van hun plaats zijn Pello Bilbao, Miguel Ángel López en Luis Léon Sánchez."

Voor Superman López is het de eerste grote ronde in het jaar, na veel blessureleed. Aru zelf won de Vuelta in 2015; hij reed op de voorlaatste dag Tom Dumoulin uit de rode leiderstrui.

Castroviejo, Oss en Sinkeldam hebben nieuwe werkgever

1 augustus: de dag dat in de wielerwereld transfers officieel gemaakt mogen worden. De eerste transfers worden langzamerhand bekend gemaakt. Zo tekenen zowel Daniel Oss (BMC Racing Team) als Peter Kennaugh (Team Sky) voor 2 jaar bij Bora-Hansgrohe. Daniel Oss wordt herenigd met wereldkampioen Peter Sagan, met wie hij bij Liquigas reed.

De transfer van Ramon Sinkeldam naar FDJ hing al een tijdje in de lucht, de Nederlands kampioen bevestigde zelf op Twitter de overstap naar de Franse loterijploeg. 

Jonathan Castroviejo maakt een opmerkelijke overstap van Movistar Team naar Team Sky, zo meldt El Correo. De boezemvriend van Nairo Quintana gaat voor Chris Froome knechten, terwijl eerder al het gerucht ging dat de Colombiaan zelf ook wel eens naar de Britse ploeg zou kunnen verkassen.

Foto: Cor Vos