WK BMX: Kevin van de Groenendaal wint zilver; Kimmann en Smulders bereiken finale

De BMX-selectie van bondscoach Bas de Bever gaat naar huis met een medaille.

WK BMX: Kevin van de Groenendaal wint zilver; Kimmann en Smulders bereiken finale

De Nederlandse eer op de WK BMX in het Amerikaanse Rock Hill is hooggehouden door Kevin van de Groenendaal. Met een zilveren medaille bij de junior mannen was hij de enige Nederlander die een medaille wist te veroveren. Niek Kimmann en Laura Smulders bereikten de finale, maar kwamen tekort voor het eremetaal.

Van de drie Nederlanders in de finale bij de junior mannen was Van de Groenendaal de beste. Hij hoefde alleen de Zwitser Cedric Butti voor te laten gaan en verliet het WK dan ook met de zilveren plak om zijn nek. Ian van Heugten eindigde als vijfde en Tino Popma werd zevende.

Niek Kimmann greep met een vierde plaats bij de elite-men maar heel nipt naast het eremetaal. De wereldkampioen bij de elite heren van 2015 (Zolder) stond voor het derde achtereenvolgende jaar in de finale van de wereldtitelstrijd. De Overijsselse BMX'er verliet het wereldkampioenschap echter voor het eerst zonder eremetaal. Kimmann wist als enige landgenoot een finaleplaats af te dwingen bij de mannen. Corben Sharrah veroverde in eigen land de regenboogtrui.

Bij de vrouwen gold Laura Smulders als nummer één van de wereld en kersvers Europees kampioene vooraf als een van de absolute favorieten voor een medaille. In de finale kon de Gelderse Smulders een mindere start niet meer rechtzetten, waarna ze als zesde over de finishlijn kwam. Haar zus Merel Smulders drong tot de halve finale door. De Amerikaanse Alise Post veroverde het goud bij de dames.

De Nederlandse ploeg kwam niet uit in de categorie junior vrouwen.

Foto: KNWU