Mark Cavendish mikt op Tokyo en record Merckx: 'Ben nog steeds de snelste'

Mark Cavendish spreekt in The Times over de rest van zijn carrière.

Mark Cavendish mikt op Tokyo en record Merckx: 'Ben nog steeds de snelste'
  • Mark Cavendish Mark Cavendish

2017 is nog niet wat Marc Cavendish ervan had gehoopt. Hij had af te rekenen met de ziekte van Pfeiffer en hij moest de Tour de France met een schouderbreuk verlaten na de intussen beruchte valpartij in Vittel. In een interview met The Times laat The Manx Express dat hij ervan overtuigd is dat hij nog aan de top terug kan keren.

Het herstel van Cavendish gaat voorspoedig, al zal hij pas over drie weken weer op de weg rijden. "Ik voel dat ik al wel wat kan doen, maar ik wil mijn herstel en de rest van mijn carrière niet in gevaar brengen." De renner van Dimension Data hoopt tijdens de Tour of Britain (3 tot en met 10 september) zijn rentree te maken. "Ik houd van de ronde van mijn land. Maar ik weet niet of ik er mee kan doen om de overwinningen. 

"Voor dit jaar twijfelde ik of dit misschien mijn laatste contract zou zijn", meldt Cavendish in het interview. Maar toen Mark Cavendish hoorde dat de madison in 2020 op het Olympisch programma zou komen was hij om. "Ik dacht meteen: ik ga door tot 2020." Cavendish is tweevoudig wereldkampioen op het onderdeel voor koppels en veroverde bij de Olympische Spelen van Rio de Janeiro zilver op het omnium. Een gouden medaille op de spelen mist echter nog op de imposante erelijst van de sprinter. 

Een ander doel van de Manxman is het recordaantal ritzeges in de Tour de France. De oud-wereldkampioen staat met dertig ritzeges op de tweede plaats in die ranglijst. Eddy Merckx behaalde in zijn carrière 34 etappeoverwinningen in de Ronde van Frankrijk. Cavendish heeft er vertrouwen in dat hij dat record nog kan verbreken: "Het record van Eddy vormt zeker een doel. Ik had het vroeger nooit voor mogelijk gehouden dat ik zelfs maar in de buurt zou komen, maar ik voel nu dat het haalbaar is. Ik ben er nog steeds van overtuigd dat ik de snelste sprinter ben. In de afgelopen Tour had ik ook ritten kunnen winnen."

Foto: Cor Vos