Tour de France vandaag: 17 | La Mure - Serre-Chevalier | 183 kilometer

Wieler Revue blikt vooruit op etappe 17 van de Tour de France.

Tour de France vandaag: 17 | La Mure - Serre-Chevalier | 183 kilometer

De eerste van twee Alpenritten staat vandaag op het programma. Helemaal aan het eind van de Tour zijn de benen vermoeid, misschien zelfs uitgeput. En dan moeten die poten ook nog eens de Croix de Fer en Galibier opstoempen. Er zijn leukere dingen te bedenken. Wieler Revue slaat het routeboek open en blikt vooruit op de zeventiende etappe van de Tour de France!

Parkoers

Het peloton is in de buurt van de Alpen, dus dat betekent: de Croix de Fer, de Télégraphe en aansluitend de Galibier. Als dat de klimmers geen goede moed geeft, wat dan wel? De Col de la Croix de Fer schitterde vorig jaar nog in afwezigheid, maar in 2015 vormde deze beklimming een belangrijke passage in de laatste bergrit, toen Alejandro Valverde en Nairo Quintana aanvielen en samen op zoek gingen naar de Tourwinst. Het plan slaagde niet.

De Galibier maakt voor het eerst sinds 2011 pas weer haar opwachting. Destijds vertrok Andy Schleck al op de Izoard voor een lange solo, om die winnend af te ronden op Galibier-Serre Chevalier. En inderdaad, Serre-Chevalier is ook nu de aankomst. Maar nu staat er tussen Serre en Chevalier een koppelteken. De streep ligt ergens anders, namelijk in de vallei.

Streek

La Mure ligt vlak bij de grotere stad Grenoble en is zelf een kleine gemeente waar vijfduizend inwoners hun stekje hebben. La Mure ligt aan de poorten van de Provence en in het hart van het Matheysin-plateau. De ravioli matheysines zijn dan ook een veel geconsumeerde specialiteit van de streek. Net als de Murcon – gekookte worst – en de taart Muroise, bestaand uit varkens- en kalfsvlees gemarineerd met kruiden, olijven en paddenstoelen. La Mure is een trekpleister voor toeristen die willen fietsen in de Alpen.

Serre-Chevalier, of Serre Chevalier, is een groot skioord bestaande uit vier grote en dertien kleine dorpen. Briançon, de hoogstgelegen stad van Frankrijk, maakt ook deel uit van de ski-omgeving. In Serre-Chevalier 1400, ook wel Villeneuve genoemd, zal de streep getrokken zijn. Vanuit Villeneuve kan men de skilift nemen naar Serre Chevalier, waar Andy Schleck in 2011 met zijn handen in de lucht over de streep kwam. In totaal ligt er voor 250 kilometer aan skipistes in de Vallée Serre Chevalier

Favorieten

Een loodzware etappe dus. Grote kans dat de topfavorieten naar elkaar gaan kijken, waardoor er een groepje weg kan rijden. Thomas De Gendt is dan de eerste aanvaller aan wie men denkt. De Belg zat al vaak mee in de grote vlucht, of het nou om een vlakke etappe of bergrit ging. Maar ook Warren Barguil viel al op deze Tour. De Fransoos heeft in eigen land een bolletjestrui de verdedigen, dus reken maar dat hij van de partij is. 

Alberto Contador is volgens zijn ploegleider bezig aan zijn laatste Tour. Hij is gebrand nog een etappe te winnen en nu de kansen op een mooi klassement verkeken zijn, zal de Spanjaard alles op alles zetten om te zegevieren. Wordt dit zijn dag?

Stephen Cummings behoort met zijn aanvalslust tot de strijdlustigste renners van het peloton. De Brit heeft al twee keer meegemaakt hoe het is om een Touretappe te winnen. Als hij de loodzware beklimmingen overleeft, is de kans zéker aanwezig dat hij juichend over de finishlijn komt. 

Cummings won in 2015 op de Montée Laurent Jalabert

En natuurlijk mogen we onze eigen Bauke Mollema niet vergeten. De Groninger zegevierde al en nu de druk eraf is, kan hij vrijuit strijden voor een eventuele tweede ritzege. Pakt ie hem vandaag?

Als de ploeg van één van de klassementsmannen toch gaat rijden voor de ritzege, dan is het uiteraard de gehele top vier die gaat strijden om de ritzege. Maar naast Chris Froome, Romain Bardet, Fabio Aru en Rigoberto Uran zal ook Daniel Martin zijn verloren minuut van gisteren goed willen maken op de flanken van de Galibier. 

Wieler Revue tipt Thomas De Gendt voor de etappezege.

Prijsvraag

Denkt u te weten wie de rit wint? Reageer dan op dit bericht op onze Facebookpagina, of via Twitter! Onder de goede voorspellers wordt een shirt van CyclingLifestyle.nl verloot!