Eindstreep: Koninginnenrit om duimen en vingers af te likken, zwarte dag voor Porte

De knotsgekke koninginnenrit domineert de Eindstreep van vandaag.

Eindstreep: Koninginnenrit om duimen en vingers af te likken, zwarte dag voor Porte

Vandaag werd de koninginnenrit van de Tour de France verreden, een etappe die nog lang in het geheugen gegrift zal staan. In Eindstreep zetten we alles nog een keer op een rijtje!

Urán wint na millimetersprint

De koninginnenrit stond van bij de start in brand. Een grote groep van meer dan 30 renners koos het hazenpad en kreeg een maximale voorgift van zes minuten. In de afdaling van de eerste col van de dag verhoogde AG2R het tempo, waarna Geraint Thomas lelijk ten val kwam. De Brit brak zijn sleutelbeen en moest opgeven. Enkele kilometers voordien had ook Robert Gesink de strijd al moeten staken na een zware valpartij. En om het scenario nog onwaarschijnlijker te maken kwam ook Richie Porte ten val in de afzink van de Mont du Chat. Dé uitdager van Chris Froome viel spectaculair en moest afgevoerd worden naar het ziekenhuis.

Op sportief vlak viel het meeste te beleven op de befaamde Mont du Chat, waar Aru aanviel na mechanische problemen van Chris Froome. Waarna Barguil na een straffe koers werd ingelopen, leek Bardet af te stevenen op winst, maar de Fransman werd ingelopen. In een sprint van een beperkt groepje favorieten kwam het tot een millimetersprint tussen Rigoberto Urán en Barguil. De Sunweb-renner leek het te halen, maar op de finishfoto was duidelijk dat Urán aan het langste eind trok. Chris Froome blijft in het geel, Alberto Contador en Nairo Quintana verloren andermaal tijd. Met nog twee weken Tour op het programma lijken Fabio Aru en Romain Bardet de laatste uitdagers te worden van Froome.

Blessurenieuws: Porte, Gesink en Thomas

Hierboven kon u al lezen dat Gesink, Thomas en Porte hard tegen de grond gingen. Geraint Thomas brak zijn sleutelbeen, Robert Gesink heeft een (stabiele) wervelbreuk opgelopen. Het grootste slachtoffer was Richie Porte. De Australiër liep een heup-en sleutelbeenbreuk op. Porte mag vier weken niet fietsen, het is niet meteen duidelijk of de BMC-renner dit seizoen nog in actie komt.

Van der Breggen pakt eindwinst Giro Rosa

In de laatste etappe van de Giro Rosa was de beklimming van de Vesuvius de enige noemenswaardige beklimming. Op de flanken van de befaamde vulkaan ontstond een favorietengroep met Guarnier, Van der Breggen, Annemiek van Vleuten en Elisa Longo Borghini. In een pittig sprintje wist Guarnier als eerste over de streep te komen. Van der Breggen kwam in de kopgroep over streep en wint zo voor de tweede keer in haar carrière de Giro Rosa.

Foto: Cor Vos