HomeNieuwsTour de France: Urán wint knotsgekke koninginnenrit

Tour de France: Urán wint knotsgekke koninginnenrit

De koninginnenrit werd overschaduwd door vele valpartijen.

Rigoberto Urán heeft de koninginnenrit in de Tour de France gewonnen. De Colombiaan haalde het na een knotsgekke etappe in een millimetersprint van Warren Barguil. Richie Porte kwam zwaar ten val en moest opgeven.

Tim Wellens was de man die de rit -net als gisteren- van bij het begin in brand stak. De Belg van Lotto-Soudal nam meteen een mooie voorsprong en kreeg wat later het gezelschap van maar liefst 30 renners. Arnaud Démare moest op dat moment het peloton al laten rijden. Bij die dertig renners ook enkele heel mooie namen. Ondermeer Thibaut Pinot, Thomas De Gendt, Primoz Roglic, Warren Barguil, Carlos Betancur, Michael Matthews waren vooraan vertegenwoordigd. Laurens ten Dam, Dylan van Baarle (jawel, alweer) en Bauke Mollema waren de Nederlanders met dienst. Geen Robert Gesink vooraan, de kopman van LottoNL-Jumbo kwam hard ten val en moest opgeven.

Froome verliest luitenant

In de afdaling van de eerste beklimming van de dag, Col de la Biche, verhoogde AG2R het tempo, waarna Team Sky onder druk kwam te staan en Geraint Thomas ten val kwam. De Brit brak zijn sleutelbeen en moest opgeven. Een flinke streep door de rekening van gele trui Chris Froome. Het was bovendien geen toeval dat net AG2R het tempo verhoogde, de ploeg heeft zijn hoofdzetel in het nabijgelegen Chambéry en had zijn zinnen gezet op deze etappe. Door al het tumult was de voorsprong van de vluchters dan al opgelopen tot meer dan zes minuten onder aanvoering van Team Sunweb. Door het hoge tempo stond de deur in de kopgroep open: Wellens, De Gendt en Van Baarle waren enkele van de slachtoffers.

Matthews doet groen zaakje

Op de Grand Colombier (8,5 km aan 9,9 % maar met stukken tot 20%) werd in de kopgroep een serieuze schifting doorgevoerd. Jarlinson Pantano (Trek), Warren Barguil (Sunweb), Alexis Vuillermoz (AG2R) en Tiesj Benoot (Lotto) trokken eropuit. Uiteindelijk bleven alleen Benoot en Barguil vooraan over, waarna de twee beslisten om zich te laten inlopen in de vallei.  Een zegen voor Michael Matthews, die kon terugkeren in de kop van de koers en de volle buit nemen in een tussensprint. Levensbelangrijke punten voor de Australiër van Sunweb. 

Aru zorgt voor leven op Mont du Chat

Eén man hield het peloton op een respectabele afstand van de vluchters: Michal Kwiatkowski. De Poolse ex-wereldkampioen had een begenadigd dagje en hield haast op zijn eentje de vluchters binnen schot tot aan de Mont du Chat. Op de ‘steilste col’ van Frankrijk werd vooraf oorlog aangekondigd en die kregen we ook. Fabio Aru was de eerste die een prik uitdeelde in de groep der favorieten. De ‘move’ van de Italiaanse kampioen was echter niet onbesproken. Chris Froome kende materiaalpech, Aru had dat in de gaten en trok vol door. Ondertussen was Warren Barguil (Sunweb) voorin voorbij alles en iedereen naar de kop van de koers gereden. In de groep der favorieten werd naar elkaar gekeken waarop Froome vrij eenvoudig terug kon aanpikken. Alberto Contador moest in de groep der favorieten de rol lossen en lijkt uitgeteld voor de eindzege. Jakob Fuglsang had van het moment van het moment van aarzeling bij de groten geprofiteerd om bij de favorieten weg te rijden en op zoek te gaan naar de leiders. 

Porte maakt horrorval in afzink

De leider was op dat moment nog altijd Warren Barguil, die de volle buit pakte op de Mont du Chat en zo de bergprijs op zak stak. Er wachtte de renner van Sunweb nog 25 vlakke kilometers naar de aankomst. Enkele minuten later konden we opnieuw een Tourfavoriet afvinken. Richie Porte kwam naast de weg terecht en kwam zeer akelig ten val. De Australiër bleef liggen en werd even later afgevoerd met de ambulance. Ook Daniel Martin kwam ten val, ware het niet dat de kopman van Quick-Step Floors zijn tocht kon verderzetten.

Anticlimax aan de streep

Bij het overgebleven favorietengroepje zette Bardet de rest onder druk; hij sloot 12 kilometer voor het einde aan bij Barguil en reed op een oplopend gedeelte weg van zijn landgenoot. De voorgift van Bardet was echter iets te klein, waardoor de kopman van AG2R werd opgeslokt door Froome, Aru, Fuglsang, Barguil en Urán. We kregen een sprint van stervende zwanen waarin Fuglsang van ver aanging en zijn kansen danig hypothekeerde. Barguil en Uran namen het geschenk van de Deen graag aan en bepaalden in een millimetersprint wie met de zege ging lopen. Barguil dacht gewonnen spel te hebben maar verkeek zich. Urán werd na de fotofinish uitgeroepen tot dagwinnaar. De jonge Fransman  baalde maar mocht de bollen aantrekken als troostprijs. Daniel Martin kwam samen met Nairo Quintana op meer dan een minuut van het groepje Froome over de streep. In de stand wordt Fabio Aru nu de naaste achtervolger van Froome.

Morgen/maandag staat de eersterustdag op het programma.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Verdwijnt Jumbo uit de wielersport? Supermarktketen heroverweegt sponsoring

Hangen er donkere wolken boven de wieler- (en -schaats)ploeg van Jumbo-Visma? Het zou zomaar...

Van Baarle past voor Dwars door Vlaanderen na val in E3: ‘Kans dat hij Ronde niet haalt’

Er heerst wat ongerustheid bij Jumbo-Visma omtrent de blessures van Dylan van Baarle. Tijdens...

Satirische programma De Ideale Wereld lacht met slotkilometer Gent-Wevelgem

Over de bizarre slotkilometer in Gent-Wevelgem, waarbij Wout van Aert de zege weggaf aan...

Johan Museeuw overwoog zelfmoord tijdens diep dal: ‘Stond met mijn auto voor het kanaal’

In een uitgebreid interview met het Vlaamse tijdschrift Humo vertelt de Belgische wielerlegende Johan...

Meer zoals dit

Verdwijnt Jumbo uit de wielersport? Supermarktketen heroverweegt sponsoring

Hangen er donkere wolken boven de wieler- (en -schaats)ploeg van Jumbo-Visma? Het zou zomaar...

Van Baarle past voor Dwars door Vlaanderen na val in E3: ‘Kans dat hij Ronde niet haalt’

Er heerst wat ongerustheid bij Jumbo-Visma omtrent de blessures van Dylan van Baarle. Tijdens...

Johan Museeuw overwoog zelfmoord tijdens diep dal: ‘Stond met mijn auto voor het kanaal’

In een uitgebreid interview met het Vlaamse tijdschrift Humo vertelt de Belgische wielerlegende Johan...