Giro Rosa: Brand zegeviert in achtste etappe

De Nederlanders blijven succesvol in de Giro Rosa. Lucinda Brand wint de achtste etappe!

Giro Rosa: Brand zegeviert in achtste etappe

Lucinda Brand heeft de achtste etappe in de Giro Rosa gewonnen. In de slotfase reed de Nederlandse weg bij medevluchtster Tetyana Riabschenko. De Oekraïense werd wel tweede. Megan Guarnier completeerde het podium.

Ondanks het trieste nieuws dat de Italiaanse renster Claudia Cretti voor haar leven vecht, stond er, hoe cru ook, gewoon weer een etappe op het programma in de Giro Rosa. De rensters in Italië kregen wederom een rit voorgeschoteld die voor de nodige verschuivingen zouden kunnen zorgen, want de rit naar Palinuro kende enkele gecategoriseerde klimmetjes.

In het winderige Zuid-Italië duurde het lang voordat er een ontsnapping op touw werd gezet. Uiteindelijk volgde er een natuurlijke schifting, want het eerste klimmetje van de dag zorgde voor de afscheiding. Slechts een groep van twintig rensters konden het bolwerken vooraan te blijven. Het was de Oekraïense Tetyana Riabschenko die daaruit vervolgens voorop raakte. De eerste achtervolgingsgroep op haar bestond uit drie Nederlanders, namelijk Anouska Koster, Lucinda Brand en Janneke Ensing.

Het peloton leek de zegen te geven aan de vluchters. Riabschenko had een heel sterke dag, want het drietal Nederlanders wist in eerste instantie amper dichterbij te komen. Tot de afdaling van de hoogste berg uit de Giro Rosa. Brand liet Ensing en Koster achter in de technische afdaling en ging op jacht naar de kop van de koers. Met nog tien kilometer te gaan moest Brand nog een halve minuut goedmaken.

Niet veel later wist de renster van Team Sunweb het gat wel te overbruggen. Hoewel het peloton nog dichtbij kwam, was wel duidelijk dat de twee konden gaan strijden om de overwinning. Net voor de laatste kilometer besloot Brand het niet op een sprint aan te laten komen. Ze sprong weg en hield het vol tot aan de finish. Anna van der Breggen blijft leidster in het algemeen klassement. 

Foto: Cor Vos