Tour de France: Kittel wint met gemak in Luik

Marcel Kittel heeft de tweede etappe van de Tour de France gewonnen. Met speels gemak!

Tour de France: Kittel wint met gemak in Luik

Marcel Kittel heeft de tweede etappe in de Tour de France gewonnen. In Luik was hij in de sprint verreweg de beste. Arnaud Démare en André Greipel werden tweede en derde. Dylan Groenewegen drukte zijn wiel als vijfde over de streep.

Na de enerverende openingstijdrit, waarbij Team Sky direct een enorme dreun uitdeelde aan de concurrentie, startte de eerste rit in lijn wederom in Düsseldorf. Voor een op het oog sprintersetappe. Door de vele valpartijen van gisteren was niet iedereen geheel okselfris. Tony Gallopin maakte zich bijvoorbeeld vooraf druk of hij wel met zijn dikke voet in zijn koersschoenen zou passen. En ook Luke Durbridge had verwondingen aan zijn enkel. De Australiër was dusdanig geblesseerd dat hij na een aantal kilometer er de brui aan gaf.

Aangezien er niet ver vanaf de start een klein heuveltje lag waar een punt voor de bergtrui was te verdienen, zaten de aanvallers direct op de eerste rij. Meteen vanuit het vertrek viel Fortuneo Oscaro-renner Laurent Pichon aan. Hij kreeg drie renners met zich mee, namelijk Taylor Phinney (Cannondale-Drapac), Thomas Boudat (Direct Energie) en Yoann Offredo (Wanty Groupe Gobert).

Beenbreuk

Op het eerste stukje bergop in deze Tour de France onderstreepte Phinney zijn goede vorm door met speels gemak naar het puntje te spurten. De Amerikaan gold jaren als the coming man van het Amerikaanse wielrennen, maar op het Amerikaans kampioenschap van 2014 liep hij een zware beenbreuk op. Mede daardoor duurde het langer voordat hij zijn eerste opwachting in Frankrijk kon maken.

In het peloton lieten ze het viertal hun gang gaan. Al gauw bouwden ze een voorsprong van tussen de drie en vier minuten op. Niet Team Sky nam de leiding over het peloton, maar Thomas de Gendt en Julien Vermote. De twee Belgen reden in dienst van respectievelijk André Greipel en Marcel Kittel kilometerslang op kop tijdens de rit.

Kittel zelf kreeg ondertussen af te rekenen met een lekke band, maar verder gebeurde er weinig. In de aanloop naar de eerste tussensprint van de Tour begon het nog maar eens te regenen. In de kopgroep was het Boudat die Phinney en Pichon naar de tweede en derde plek verwees. Daarachter was het een stuk spannender en namen alle sprintnamen de moeite mee te sprinten om de punten voor de groene trui. Katusha nam de leiding en kopman Alexander Kristoff wist het werk van zijn ploeg vakkundig af te maken.

Val Froome 

Door de barre weersomstandigheden ontstond er naarmate de tijd vorderde de nodige stress in het peloton, dat ontegenzeggelijk tot valpartijen zou leiden. Dat gebeurde dan ook, want op een spekgladde rotonde gleed een gedeelte van het peloton onderuit. Daarbij lagen onder anderen Chris Froome, Robert Gesink en Romain Bardet. Dat was het geluk van de kopgroep, omdat dat ervoor zorgde dat het peloton enigszins stilviel. Daardoor kon de kopgroep ook de top van het tweede heuveltje nog halen, waar weer Phinney als eerste boven was. 

In de uitloop van de beklimming ging de Amerikaan solo verder. De enige die wist aan te sluiten was Offredo, die later uitgeroepen zou worden als strijdlustigste renner van de dag. In het peloton waren er weinig sprintersploegen die het werk op zich wilden nemen, daardoor konden Phinney en Offredo het nog uiterst spannend maken. Toch hadden de ploegen zich niet misrekend en konden ze het tweetal terugpakken. Lotto Soudal leidde het peloton terug naar de kop. In de spurt was het vervolgens Kittel die met speels gemak naar de zege reed. 

Foto: Cor Vos