Gatto beste in klimproloog Ronde van Oostenrijk

Oscar Gatto toonde zich de beste in de klimproloog in de Ronde van Oostenrijk.

Gatto beste in klimproloog Ronde van Oostenrijk
  • Oscar Gatto Oscar Gatto

Oscar Gatto heeft de klimproloog in de Ronde van Oostenrijk op zijn naam geschreven. De Italiaan van Astana hield teamgenoot Miguel Ángel López een paar tienden achter zich. Het podium werd gecompleteerd door William Clarke van Cannondale-Drapac. Pieter Weening was op een negende plek de beste Nederlander.

Parallel aan de Tour de France is vandaag ook weer de Ronde van Oostenrijk gestart. Belangrijkste namen die daar meedoen zijn Ilnur Zakarin, Sep Vanmarcke, Ángel López en uit Nederlands oogpunt Martijn Tusveld en Weening. Opmerkelijk was de openingsetappe zeker, want de renners kregen een proloog van achthonderd meter bergop van Graz naar Graz Schlossberg voorgeschoteld.

Roompot-renner Tim Ariesen zette een eerste richttijd neer en mocht even in de hot-seat plaatsnemen. Lang kon hij daar desondanks niet van genieten, want de ervaren Markus Eibegger dook liefst zeven seconden onder de tijd van de Nederlander. Lange tijd beten specialisten zich stuk op de tijd van de thuisrijder, onder anderen Vanmarcke en Sven-Erik Bystrom kwamen niet aan zijn tijd.

Toch werd hij van de eerste plek gereden, want het was de Italiaan Gatto die liefst vijf seconden sneller was dan de oud-renner van onder meer Footon-Servetto. Megatalent López kwam nog heel dicht bij zijn ploeggenoot, maar moest toch een paar tienden toegeven. Een voor een druppelden de laatste binnen, maar niemand kon nog in de buurt komen van de tijd van Gatto. Logischerwijs is de Italiaan ook de eerste leider.

Foto: Cor Vos