Giro Rosa: Roze blijft in handen Van der Breggen; dagzege voor Barnes

Ook na de derde etappe Anna van der Breggen in de roze leiderstrui.

Giro Rosa: Roze blijft in handen Van der Breggen; dagzege voor Barnes

De derde etappe van de Giro Rosa is gewonnen door Hannah Barnes (Canyon - SRAM). De Britse won na 100 kilometer koers van San Fior naar San Vendemanio de massasprint. Ze nam Lotta Lepistö (Cervelo - Bigla) en Kirsten Wild (Cyclance) mee het podium op.

Zonder Ashleigh Moolman - Pasio, vooraf bestempeld als een van de grote favorieten voor de eindzege, ging het peloton van start voor een korte etappe. Het enige obstakel in de 100 kilometer lange rit was de korte, maar nijdige beklimming van de Muro di Ca' del Poggio op ongeveer halverwege de etappe.

Camilla Møllebro (VéloCONCEPT) is de eerste die het probeerde. Kseniya Dobrynina (Servetto Giusta) kwam even later aansluiten, maar het duo werd ruim voor de enige klim van de dag ingerekend. 

Op de Muro di Ca' del Poggio sprongen roze trui Anna van der Breggen (Boels - Dolmans), Megan Guarnier (Boels - Dolmans), Shara Gillow (FDJ), Elisa Longo Borghini Wiggle HIGH5), Katarzyna Niewiadoma (WM3), Amanda Spratt (Orica - Scott) en Annemiek van Vleuten (Orica - Scott) weg uit het peloton. Laatstgenoemde kwam als eerste boven en vergrootte haar voorsprong in de strijd om de bergtrui.

Van Vleuten en Van der Breggen in actie.

Na de beklimming bleek de voorsprong van het achttal niet groot genoeg om vooruit te blijven. In de vlakke aanloop naar de finish in San Vendemanio probeerden Elena Cecchini (Canyon - SRAM), Clemilda Fernandes (Servetto Giusta) het nog, maar de massasprint was onvermijdelijk.

In die sprint bleek de Britse Hannah Barnes de snelste. De sprinttroef van Canyon - SRAM pakt haar eerste seizoenszege. Ze klopte veelvoudig Finse kampioen Lotta Lepistö (Cervelo - Bigla). De Nederlandse Kirsten Wild (Cyclance) wordt derde in de daguitslag.

The winner of Stage 3 of the #GiroRosa in San Vendemiano is Hannah Barnes!#UCIWWT pic.twitter.com/YdDedXfP0F — UCI_WWT (@UCI_WWT) 2 juli 2017

Het klassement blijft verder ongewijzigd. Dat houdt in dat Anna van der Breggen de vierde etappe ingaat met achttien seconden voorsprong op Annemiek van Vleuten, haar naaste belager in het klassement. Elisa Longo Borghini volgt kort daarachter op plek drie. Het verschil met de nummer vier in het klassement is groter. Magan Guarnier, ploeggenote van Van der Breggen heeft een achterstand van twee minuten.

Foto: Cor Vos