Tour de France: Voorbeschouwing algemeen klassement

De tien grootste kanshebbers op het geel op een rijtje gezet.

Tour de France: Voorbeschouwing algemeen klassement

Er zijn een hoop vragen die de mensheid al een hele tijd bezighoudt. Bijvoorbeeld: wat is de zin van het leven? Maar ook: is er leven na de dood? Kunnen we straks wonen op Mars? En de belangrijkste vraag van allemaal: wie wint dit jaar de Tour de France?

Historie

Over de geschiedenis van Tour zou je een boek kunnen volschrijven. Gelukkig is dat al ontelbare malen gedaan. De grote lijnen mogen intussen bekend zijn bij de meeste liefhebbers. De grootste wielerwedstrijd ter wereld is in 1903 ontstaan als publiciteitsstunt voor L'Auto, indertijd een toonaangevende krant. Aan die krant danken we trouwens ook de iconische gele leiderstrui, die in 1916 werd geïntroduceerd.

Toch zullen Henri Desgrange en de andere organisatoren van toen ook niet hebben durven voorspellen wat de Tour nu voor invloed heeft op het leven in juli. Werken op kantoor doen velen toch het liefst met een livestream van La Grande Boucle erbij. Voor veel gezinnen is de transistorradio jarenlang één van de belangrijkste items om mee te nemen op vakantie.

In de 104 edities van de Tour hebben we vele wielerhelden aan het werk gezien. Coppi, Bartali, Pantani, Merckx, Hinault, Anquetil en ga zo nog maar drie uur door. Enkele helden uit de historie worden later ook weer op hardhandige wijze van dat voetstuk gebonjourd, maar dat terzijde. Ook dat is de Tour, zou Mart Smeets zeggen.

De Tour de France is een heldenepos op wielen. Iedere dag weer. De Tour is lachen, maar ook huilen. De Ronde van Frankrijk is het leven en de dood. De Tour is helemaal het einde, maar elke Tour staan we ook weer aan een nieuw begin. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Maar bovenal: de Tour is de Tour. Vive le Tour!

Laatste tien winnaars

2007: Alberto Contador

2008: Carlos Sastre

2009: Alberto Contador

2010: Andy Schleck

2011: Cadel Evans

2012: Bradley Wiggins

2013: Chris Froome

2014: Vincenzo Nibali

2015: Chris Froome

2016: Chris Froome

Favorieten

Dus. Wie wint dit jaar de Tour de France? We bespreken in het kort de tien voornaamste kanshebbers.

Ook al is Chris Froome dit jaar misschien nog niet zo goed in vorm als andere jaren, het zou dom zijn om hem niet in dit rijtje met Tourpretendenten op te nemen. De Brit gaat dit jaar op voor zijn vierde Tourzege. Er is gerede kans dat het hem nog gaat lukken ook. Klimmen, dalen, tijdrijden; de beste man kan het allemaal. Daarnaast heeft de Sky-renner vorig jaar bewezen dat hij verrassend uit de hoek kan komen. Hij deinst niet meer terug voor een afdaling of een waaier. Gaan we dit jaar een nieuwe surpriseshow beleven?

Richie Porte leek in voorbereiding op de Tour op weg naar eindwinst in de Dauphiné, maar de voormalige triatleet uit Tasmanië werd vakkundig in het pak gestoken in de slotrit. Daardoor kwam hij in het klassement uiteindelijk tien seconden tekort op de zegevierende Jakob Fuglsang. Is de wraak voor Porte nu extra zoet? Het zou kunnen, maar dan moet Porte niet zijn traditionele slechte Jour Sans hebben. Echt alles moet kloppen wil Australië na Cadel Evans weer een nieuwe Tourwinnaar kunnen verwelkomen. Maar als hij voor aanvang van de voorlaatste rit binnen schootsafstand van de maillot jaune staat moet je absoluut op hem rekenen.

En dan komen we uit bij het geval Nairo Quintana. Tot grote vreugde van heel wat Nederlandse wielerliefhebbers kon hij het in de afsluitende tijdrit niet bolwerken tegen Tom Dumoulin. De Colombiaan, die had aangekondigd voor de legendarische dubbel te gaan, werd uiteindelijk tweede in de Ronde van Italië. Voorlopig is de tweede plaats ook zijn hoogste eindklassering in de Ronde van Frankrijk. Lukt het nu wel? Het parkoers lijkt niet helemaal ideaal voor de man van Movistar. Toch is Quintana nooit te onderschatten.

Dat kunnen we ook zeggen van Quintana's ploegmaat Alejandro Valverde. Bij hem is het de vraag: wanneer wordt hij eens minder goed? Dit voorjaar leek er op vele dagen geen maat te staan op El Imbatido. De Tour won Valverde echter nog nooit. Heeft hij nu een gouden kans om de Ronde van Frankrijk op zijn zevenendertigste alsnog te winnen? 

Podiumplaatsen hebben Valverde en Quintana al. De eindwinst nog niet.

Romain Bardet lijkt na zijn tweede plaats ook nu weer de Franse kans op succes in het algemeen klassement. AG2R La Mondiale gelooft opnieuw in zijn fietskunsten en stelt de volledige ploeg in zijn dienst. Maar of de Fransen met hem ook de nieuwe winnaar van de Tour in huis hebben? Het zal moeilijk worden. Maar de doorgaans aanvalslustige Bardet zal zich niet zomaar neerleggen bij het resultaat.

En Thibaut Pinot dan? De man uit de Vogezen heeft in het verleden ook al een derde plaats weten te behalen. Maar nu, met al een zware Giro d'Italia in de benen, lijkt er niet heel veel hoop voor nog een goed klassement in een grote ronde, iets wat hij zelf erkent. Als er na de eerste aankomst aankomst in eigen streek geen uitstekend klassement meer inzit zal de FDJ-renner de bakens verzetten. 

Pinot en Bardet.

Kan Alberto Contador nog iets in deze Tour? De Spanjaard heeft er zelf nog alle vertrouwen in. Toch zit de meervoudige Tourwinnaar duidelijk in de herfst van zijn carrière. Afgaande op zijn prestaties het afgelopen half jaar lijkt het hoogst haalbare voor hem een plek op het podium. Maar daar doet Contador het niet voor. El Pistolero wil winnen. En zolang hij er zelf vertrouwen in houdt is het mogelijk.

Een gevaarlijke tandem is die van Astana. Nu heeft Jakob Fuglsang tot nog toe alleen maar ereplaatsen verzamelt in grote rondes, dus daar zal het vermoedelijk niet direct van komen, tenzij het scenario van de Dauphiné nog eens uit de kast wordt gehaald. Realistischer is echter een hele dichte ereplaats van Fabio Aru. De kersverse Italiaans kampioen op de weg, die in het gekke-bekken-klassement alleen concurrentie ondervindt van Thomas Voeckler, weet hoe het is om een grote ronde te winnen. Daarnaast heeft Aru een flinke dosis karakter waarmee hij best eens hoge ogen zou kunnen gooien. En geeft Scarponi hem van boven een extra beetje kracht mee? Tijdens de nationale titelstrijd hielp het al.

Een tiende naam aanwijzen is moeilijk. Daar komen immers nog vele heren voor in aanmerking. Denk aan Esteban ChavesDaniel Martin Louis MeintjesSimon Yates, en waarom niet iemand als Bauke Mollema of Robert Gesink? Je weet het immers nooit. Toch lijkt Rafal Majka (Bora - Hansgrohe) om uiteenlopende redenen op dit moment net even boven deze mannen te staan. 

En hiermee hebben we de belangrijkste pretendenten wel gehad. Er gaan hoe dan ook enkele favorieten teleurstellen. Door het ijs zakken doet meer denk aan de Elfstedentocht, maar ook in de Tour ligt het (weliswaar figuurlijk) altijd op de loer. Slechte benen op een verkeerde dag, een hongerklop van jewelste, een ongelukkige valpartij waarbij je je middenhandsbeentje breekt; het kan allemaal gebeuren.

Maar wat er ook kan gebeuren? Dat je superbenen hebt en dat je iedereen uit je wiel rijdt op weg naar de top van de Izoard. Dat je Parijs binnen komt rijden met de gele trui om je schouders. 

En al win je de Tour nooit, al is je hoogste daguitslag plek 119e plaats, al sta je stijf onderaan in het klassement en ben je zelfs geen pelotonvulling; het maakt allemaal niet uit. De Tour de France alleen al uitrijden is een absolute wereldprestatie. 

Foto's: Cor Vos