Vanaf 2018 starten ploegen in grote rondes met 8 renners in plaats van 9

De UCI nam de beslissing bij de presentatie van de voorlopige WorldTour-kalender voor volgend jaar.

Vanaf 2018 starten ploegen in grote rondes met 8 renners in plaats van 9

Vanaf 2018 starten de ploegen in grote rondes nog maar met 8 renners.

Het huidige getal van 9 renners wordt aangepast, naar een beslissing van wereldwielerbond UCI. "De PCC (Professional Cycling Council) heeft een aantal punten wat betreft veiligheid behandeld, met name de omvang van een ploeg in de drie grote rondes", staat te lezen in een persbericht van de UCI.

"Het peloton wordt zo maximaal 176 renners groot, waardoor de veiligheid in het peloton beter kan worden gegarandeerd." Ook voor andere WorldTour-koersen is er een maatregel. "Ook daar mogen maar maximaal 176 renners aan de start staan." Dit zou betekenen dat ploegen ofwel minder wildcards uit gaan delen, ofwel het maximaal aantal startende renners per ploeg omlaag moet trekken.

Andere maatregelen:

- De Tour de France start een week later dan origineel gepland, om niet te lijden onder het WK voetbal en haar kijkcijfers;

- De Abu Dhabi Tour kent vanaf 2018 vijf koersdagen in plaats van vier;

- Bij gevaarlijke, risicovolle aankomsten worden tijdsverschillen pas vanaf een gat van drie seconden aangerekend, in plaats van een gat van een seconde. Dit werd in de Ronde van Zwitserland al getest, in de Tour de France zal dit ook worden doorgevoerd.

Foto: Cor Vos