Peter Kennaugh wint op mythische Alpe d'Huez, Froome verliest tijd

De Brit was de beste van de kopgroep.

Peter Kennaugh wint op mythische Alpe d'Huez, Froome verliest tijd

Peter Kennaugh (Team Sky) heeft de zevende etappe van het Critérium du Dauphiné gewonnen. Na 170 kilometer bleek hij veruit de beste klimmer van de weggereden kopgroep. Ben Swift werd tweede. 

Na even wat strubbelingen in het begin van de koers, vertrokken na een dertigtal kilometers op weg naar Alpe d'Huez. Uiteindelijk kwam de kopgroep uit zeventien renners te bestaan. Onder anderen Koen Bouman zat in de bergtrui mee. 

Op de vier beklimmingen onderweg, vóór de scherprechter Col de Sarenne, greep Bouman steeds naar de volle buit. Op de Sarenne moest hij het echter laten lopen. Hij verzekerde zich wel van de bolletjestrui morgen in de slotrit naar het Plateau van Solaison. 

Ondertussen waren Jelle Vanendert, Peter Kennaugh en Dello Fernandez. Later kwamen Ben Swift, Diego Ulissi en Jesus Herrada daarbij aansluiten. 

In het peloton bleef het lange tijd rustig. Totdat Romain Bardet aanviel. De nog jonge Fransman kon flink wat tijd pakken, omdat de mannen aan kop van het peloton niet vol doortrokken. Vooraan in de koers moest Ben Swift toegeven op Peter Kennaugh, die de laatste kilometers in z'n eentje doorreed richting het skioord. 

Ook Richie Porte demarreerde in het zog van de slotkilometer. Jakub Fuglsang was sterk en kon reageren. Met z'n tweeën kwamen ze over de finish. Froome verloor tijd. De drievoudig Tourwinnaar heeft nu een achterstand van 1'02'' op Porte in het algemeen klassement. Fuglsang blijft daarin op de derde plek, net voor Fabio Aru en Alejandro Valverde. Koen Bouman houdt zoals gezegd zijn bergtrui.