Retro: Peter Sagan zegeviert in Meiringen

In 2013 won de Slowaak de derde etappe van de Ronde van Zwitserland.

Retro: Peter Sagan zegeviert in Meiringen
  • Peter Sagan Peter Sagan

Exact vier jaar geleden pakte Peter Sagan de derde etappe van de Ronde van Zwitserland. Na een spannende finale was hij de snelste van een groepje van vier. In de regen versloeg de toentertijd 23-jarige Slowaak Rui Costa, Roman Kreuziger en Mathias Frank.

In een regenachtige etappe dwars door de Zwitserse Alpen moesten de renners slechts één beklimming bedwingen. Verder verliep de rit voornamelijk over glooiende wegen.

In de grote kopgroep van de dag zaten onder anderen Wilco Kelderman, Tom Dumoulin en Niki Terpstra. Samen met vijftien andere vluchters kleurden zij de etappe. Toch liet het peloton hen niet verder dan drie minuten uitlopen. Kelderman stond immers slechts 53'' achter.

Tegen het einde van de rit waren de koplopers alweer ingelopen en versnelden enkele mannen van BMC op de beklimming. Met nog twintig kilometer te gaan ontstonden er gaten en dankzij enkele demarrages van Kreuziger konden vier mannen in de afdaling wegrijden. Daarbij ook klassementsleider Rui Costa en Peter Sagan. 

Sagan bleek in de laatste kilometers veruit de sterkste. Hij kon zelfs nog een aanval plaatsen - zonder resultaat weliswaar. In de sprint versloeg hij met groots gemak Rui Costa en Roman Kreuziger. Mathias Frank werd vierde. In de achtergrond kon Bauke Mollema nog knap de vijfde plek innemen. 

Foto: Cor Vos