Eindstreep: Van der Poel is in vorm, Cavendish keert terug en Démare imponeert

Het belangrijkste wielernieuws van 5 juni.

Eindstreep: Van der Poel is in vorm, Cavendish keert terug en Démare imponeert

De Eindstreep is daar, met het belangrijkste nieuws van de dag:

Démare veruit de beste in Dauphiné

Arnaud Démare stak de handen in de lucht in het Critérium du Dauphiné. De sprinter van FDJ was ruim de snelste in Arlanc. Thomas de Gendt blijft in de gele leiderstrui.

Thomas de Gendt was een gelukkig man na de eerste etappe van het Critérium du Dauphiné. In zijn jacht op de bollentrui boekte de Vlaming ook ritwinst in Frankrijk, met de gele trui als gevolg.

Dus kon Lotto Soudal vol aan de bak op dag twee, in een etappe tussen Saint-Chamond en Arlanc. 171 kilometer met een heuvelachtig middenrif. Kort voor Arlanc liep het nog wat omhoog richting Novacelles in de plaatselijke ronde. Toch lag een massasprint in de lijn der verwachtingen.

De Belgische équipe bewaarde de rust in het peloton door een viertal wat ruimte te geven. Daarbij met Koen Bouwman een Nederlander. De renner van Team LottoNL-Jumbo kreeg Nathan Brown (Cannondale-Drapac), Mickaël Delage (FDJ) en de Franse aanvaller pur sang Romain Combaud (Delko Marseille Provence KTM) mee.

Delage moest vanwege ploegorders de andere drie laten gaan, terwijl Alexey Lutsenko (Astana) de oversteek waagde. De Kazachse ex-wereldkampioen bij de beloften - in Valkenburg - deed dat vrij overtuigend.

Lutsenko zette na de eerste passage over de meet solo door. Pas op drie kilometer van de streep werd hij bijgebeend door het peloton. Een sprint volgde, waarin Démare ogenschijnlijk eenvoudig zegevierde.

De Gendt denkt geel tot na tijdrit Dauphiné te kunnen houden

Thomas de Gendt won de eerste etappe in het Critérium du Dauphiné op een manier die we van hem gewend zijn. Vanuit een kopgroep soleerde hij naar de zege. Aanvankelijk was de ritwinst niet het grote doel voor de Belg van Lotto Soudal. "Voor de start van de Dauphiné had ik enkele ritten aangestipt om voor de bergtrui te strijden", zei De Gendt in een persbericht van de rode lotto-ploeg.

"Het doel was om die op de eerste dag al te veroveren om dan enkele dagen de bolletjestrui te dragen. Het werd een andere kleur", was de Belg tevreden.

Wat nu, met de gele trui? "Ik kan de trui zeker houden tot de tijdrit. Daar ga ik hem misschien kwijt raken, maar in de zesde rit over de Mont du Chat raak ik hem zeker kwijt. Ik kan dan nog punten verzamelen voor de bollentrui, want die zijn er nog genoeg te verdienen in het slotweekend."

Van der Poel: 'Overwinningen bewijs van goede vorm'

Alles wat Mathieu van der Poel aanraakt, verandert in goud. In de Boucles de la Mayenne was het niet anders. Achtereenvolgens een derde plaats, tweede stek en twee ritzeges leverden Van der Poel de eindzege op in de Franse rittenkoers. "Het bewijs dat de conditie heel goed is. Vorig jaar had ik in deze periode een teleurstellende tijd, nu is dat anders", blikte Van der Poel terug op de website van zijn ploeg Beobank-Corendon.

In de slotrit won hij de sprint van een uitgedunde groep. "De aankomst lag me als gegoten. En als ik zag hoe hard de ploeg werkte, gaf dat enkel maar meer motivatie om het af te maken. Ik moest in de slotkilometer alles uit de kast halen om gaten te dichten en te winnen."

Cavendish maakt terugkeer in Slovenië

Eindelijk goed nieuws vanuit het kamp Mark Cavendish. De Brit keert terug in actie tijdens de Ronde van Slovenië. Dat zei ploegleider Roger Hammond tegen Cyclingnews. "Mark herstelt nog steeds", vertelde Hammond tijdens het Critérium du Dauphiné. "Hij rijdt niet hier en ook niet in Zwitserland. Maar met het Epstein-Barr virus kun je geen tijd plakken op een terugkeer."

Toch is er ook minder goed nieuws, over de Tour de France. "Die lijkt voor Mark nog ver weg. Pas na de nationale kampioenschappen kunnen we daar over beslissen. Het gaat eerst om gezond worden." De Ronde van Slovenië vindt plaats van 15 tot en met 18 juni.

Foto: Cor Vos