Giro d'Italia vandaag: 19 | San Candido/Innichen-Piancavallo | 191 kilometer

Behoudt Tom Dumoulin het roze ook na de voorlaatste aankomst bergop?

Giro d'Italia vandaag: 19 | San Candido/Innichen-Piancavallo | 191 kilometer

Na twee zware koninginnenritten staat Tom Dumoulin nog altijd bovenaan het algemeen klassement in de Giro d'Italia. Als de Nederlander de roze trui naar Milaan wil brengen, heeft hij nog twee lastige hindernissen te verwerken. De eerste van de twee is de minst lastige, de etappe naar Piancavallo. Maar we weten wat er kan gebeuren van etappes waarin we weinig verwachten...

Streek

Tekst Ludo van Klooster

Startplaats is San Candido in de regio Trentino Alto Adige, een schitterend bergdorp tussen de Alpenreuzen. Je kunt in de verte de fameuze Tre Cime di Lavaredo statig zien wezen, maar ook Plan de Corones, waar Pellizotti in 2008 de klimtijdrit won. San Candido ligt dicht tegen de Oostenrijkse grens, maar de Giro trekt vandaag naar het zuiden richting Belluno. Al ligt de eindstreep eerder, op de gevreesde klim van Piancavallo in de regio Friuli Venezia Giulia. Piancavallo, behorend bij de gemeente Arogne in het Camonica-dal, begon zijn bestaan als wintersportplaats vijftig jaar geleden en had de eerste Italiaanse installaties voor kunstsneeuw.

Voor de slotklim naar Piancavallo hebben de renners al drie bergen overwonnen: direct vanaf de start, na ruim een uur wedstrijd en halverwege de etappe. De tweede klim naar Sappada is niet eens in het bergklassement opgenomen. In 1987 pleegde de Ier Stephen Roche daar hoogverraad door de roze trui aan te vallen en terug te nemen van zijn kopman Visentini, die hem net twee dagen eerder in de tijdrit van de Ierse schouders had gehaald.

De Dolomieten uit en naar Friulië.

Parkoers

Tekst Ludo van Klooster

De slotklim naar Piancavallo van vijftien en halve kilometer (helling gem. 7,3%) is alleen in 1998 door de Giro-renners beklommen. Toen deed Pantani al na drie kilometer de eerste aanval op weg naar zijn eindzege. Uiteindelijk won hij daar slechts dertien seconden op de Rus Pavel Tonkov en de Zwitser Alex Zülle. De laatste heroverde daarmee de leiderstrui op Andrea Noè. Pantani kon drie dagen later alsnog de leiding overnemen in de Dolomieten-etappe naar Selva di Val Gardena.

Pantani is vandaag zeker inspirator voor renners die willen aanvallen en/of hun klassement verbeteren. Quintana, die de col al in februari verkende, kan zijn ‘idool’ Pantani wellicht doen herleven. Het is de

vraag of het ook om de ritzege gaat, want misschien is een vluchter vooruit gebleven.

Op papier buiten de slotklim niet heel zwaar.

Favorieten

Met de woorden van Tom Dumoulin heeft de roze trui zijn concurrenten Vincenzo Nibali en Nairo Quintana geprikkeld. Hoewel het parkoers niet enorm veel aanleiding geeft tot oorlog, kan dit zomaar wel het geval zijn.

Als ze voor de ritzege willen gaan, zijn een geprikkelde Nibali en Quintana mannen om op te letten, naast de andere usual suspects: Thibaut PinotDomenico Pozzovivo en Ilnur Zakarin. Net als landgenoten Steven Kruijswijk en Bauke Mollema

Gaat dit trio vandaag uitmaken wie er wint?

Wil een vluchter winnen? Dan moet hij rekening houden met Mikel Landa, in zijn wiel blijven zitten en de Bask de sprint aan laten trekken. Want Landa is een goede lead out in bergetappes gebleken.

Wieler Revue tipt vandaag degene die voor Mikel Landa eindigt als winnaar.

Prijsvraag

Wil je kans maken op een t-shirt van Cycling Lifestyle? Voorspel dan nu de winnaar op onze Facebook-pagina, of via Twitter! Uit de winnaars wordt een kortingscode geloot die recht geeft op een gratis t-shirt van Cycling Lifestyle.

Deze prijs (een t-shirt van Cycology of The Vandal naar keuze) wordt beschikbaar gesteld door www.cyclinglifestyle.nl; de grootste en mooiste collectie cycling t-shirts en fietscadeaus!

Foto's: Cor Vos, Giro d'Italia