Giro d'Italia vandaag: 18 | Moena-Ortisei/St. Ulrich | 137 kilometer

De zwaarste etappe van de Giro d'Italia?

Giro d'Italia vandaag: 18 | Moena-Ortisei/St. Ulrich | 137 kilometer

Twee dagen na wat werd gekopt als de koninginnenrit - de Tappa Regina - van de 100ste Giro d'Italia volgt de zwaarste, meest intensieve bergrit van de drie weken door Italië. De Passo Pordoi, Passo Valparola, Passo Gardena, Passo di Pinei en de slotklim naar Ortisei/St. Ulrich. En u dacht dat het mooier werd? Nee, dat kan écht niet.

Streek

Tekst Ludo van Klooster

In de Fassa-vallei opent deze ‘tweede koninginnenrit’. Sommigen beoordelen deze zwaarder dan die van eergisteren. Startplaats is Moena in de regio Trentino Alto Adige en de hele etappe vormen de Dolomieten het decor. In de streek spreekt men naast Italiaans en Duits vooral de taal Ladino. In Moena staat een van de vier musea die de geschiedenis, de economie, de cultuur en de folklore tonen van de ‘Ladijnse’ bevolking.

Na de Pordoi-pas dalen de renners naar Arabba en komen op wegen die vorig jaar Kruijswijk in het ’paradiso’ bracht. (Even terug naar die rit) Nadat de doorgaans bescheiden en bedeesde Kruijswijk op de Falzarego-pas eerst aanvallen van Nibali en Chaves heeft gepareerd, voelt hij zijn moment aangebroken en schiet weg. 

Even later kan Chaves alsnog aansluiten maar Nibali niet. Op de top van de Falzarego zijn Kruijswijk en Chaves nog maar dertig seconden achter Atapuma, de enige overgebleven vluchter. Hij wordt bij het ingaan van de laatste kilometer bijgehaald. De Colombiaan Chaves wint de sprint voor Kruijswijk, die op

het podium zijn eerste roze leiderstrui mag aantrekken. Kruijswijk is op het podium in de zevende hemel.

Hemelsbreed liggen Moena en Ortisei niet ver uit elkaar.

Parkoers

Tekst Ludo van Klooster

Vandaag passeren de renners Corvara na de vroege Pordoi-pas en de Valparola-pas. Dan nemen ze de Gardena-pas en passeren finishplaats Ortisei en maken nog een rondje van ruim dertig kilometer voordat de winnaar bekend wordt.

Na de vijf kilometer lange Pinei-klim volgt een vijftien kilometer lange afdaling voordat de slotklim begint naar Pontives. Daar worden de punten voor de bergprijs verdeeld, maar de renners klimmen

dan nog vier kilometer licht naar Ortisei.

De leider in het bergklassement herkende men vroeger aan de groene trui maar sinds enkele jaren

aan de blauwe, de kleur van de sponsorende bank Mediolanum. Het klassement is - net als het algemeen

klassement - nog nooit door een Nederlander gewonnen. Mikel Landa zal vandaag een doel maken van het verdedigen van de blauwe bergtrui.

Het water loopt de wielerliefhebber al in de mond.

Favorieten

Heren klassementsrenners: gaan jullie er vandaag voor? Het moet haast wel, willen ze Tom Dumoulin nog uit het roze rijden. De belangrijkste gegadigden om Tom het vuur aan de schenen te leggen zijn wel bekend: Vincenzo Nibali en Nairo Quintana zijn levensgevaarlijk in de derde week van een grote ronde.

Het is echter niet alleen een klassementsrenner die hier kan winnen. Een vluchter met goede klimmersbenen kan in deze 137 kilometer 'korte' etappe veel punten voor het bergklassement meepakken en ook nog eens de etappe winnen. 

De laatste aankomst bergop in deze Giro was in Oropa, waar Dumoulin won.

Beste klimmer - in het bergklassement - is tot nu toe Mikel Landa gebleken. Zijn droomtocht naar de ritzege in Bormio werd verstoord door oud-ploeggenoot Nibali en Landa is op sportieve revanche uit. Berg je dan maar. Wat kunnen Steven Kruijswijk en Bauke Mollema vandaag? Aanvallen zoals Kruijswijk eergisteren deed? Of enkel volgen? Een razend interessante etappe zal het worden.

Wieler Revue tipt vandaag Mikel Landa als winnaar.

Prijsvraag

Wil je kans maken op een t-shirt van Cycling Lifestyle? Voorspel dan nu de winnaar op onze Facebook-pagina, of via Twitter! Uit de winnaars wordt een kortingscode geloot die recht geeft op een gratis t-shirt van Cycling Lifestyle.

Deze prijs (een t-shirt van Cycology of The Vandal naar keuze) wordt beschikbaar gesteld door www.cyclinglifestyle.nl; de grootste en mooiste collectie cycling t-shirts en fietscadeaus!

Foto's: Cor Vos, Giro d'Italia