Giro d'Italia: Rolland rondt monstervlucht af in Canazei

De Fransman kon juichen in de Fassa-vallei.

Giro d'Italia: Rolland rondt monstervlucht af in Canazei

Pierre Rolland won de zeventiende etappe in de Giro d'Italia. De Fransman van Cannondale-Drapac bleef als sterkste over van de vroege vlucht.

Daags na de koninginnenrit wist Tom Dumoulin zich nog steeds in het roze. De Limburger had op weg naar Bormio darmproblemen, maar hield nog 31 seconden over op Nairo Quintana.

De 17de etappe voerde van Tirano naar Canazei, over de klim naar Aprica, de Passo Tonale en met een glooiende finale in de Val di Fassa. Aantrekkelijk voor vluchters. Dat wist ook het Giro-peloton. Een enorm grote groep weekte zich los van de groep met de roze trui.

Virtueel roze

Team Sunweb liet het gat groot worden, zelfs tot wel 14 minuten groeide de voorsprong. Jan Polanc van UAE Team Emirates zat van voren, hij stond 13de in het klassement op ruim 12 minuten van Dumoulin. De Sloveen reed dus even virtueel in het roze.

Lange tijd reden Pavel Brutt (Gazprom-RusVelo), Matej Mohoric (UAE Team Emirates) en Pierre Rolland (Cannondale-Drapac) vooruit. De Sloveen zou als laatste worden bijgebeend, terwijl in het peloton Quick-Step Floors het tempo opschroefde om de witte trui van Bob Jungels te beschermen.

De Belgische ploeg halveerde de voorsprong van de kopgroep. Daar volgde slag om slinger een demarrage. De enige die echt weg kon komen was Rolland opnieuw. De Franse klimmer reed rap weg van de tegenstand en hield solo vol tot in Canazei.

Foto: Cor Vos