TOM DUMOULIN WINT OP OROPA EN PAKT TIJD OP QUINTANA

Dumoulin versloeg Zakarin en Landa in een sprint bergop.

TOM DUMOULIN WINT OP OROPA EN PAKT TIJD OP QUINTANA

Tom Dumoulin heeft de vorm van z'n leven getoond op Oropa. Na een snelle slotklim was hij de snelste in de sprint. 

De vlucht van de dag kwam moeilijk op gang. Pas na veertig kilometer reed een drietal weg: Natnael Berhane, Sergey Lagutin en Daniel Martinez. Na het wegrijden van dit kleurrijke trio, zette FDJ zich in dienst van Thibaut Pinot zich op kop van het peloton. 

Toen net voor de tussensprint ook Movistar zich ging bemoeien met het kopwerk in het peloton, slonk de voorsprong van de kopgroep langzaam maar zeker. Even later ging ook de Trekploeg meerijden en op zeventien kilometer van de finish werden de drie koplopers gegrepen door het peloton. 

De slotklim naar Oropa werd ingeluid met snoeihard kopwerk van Trek en Movistar. Op een kort, dood moment reed Diego Rosa weg op zoek naar voorsprong, die hij ook kreeg. Twintig seconden was het al snel, maar na twee kilometers doorstomen op vals platte wegen werd de 28-jarige Italiaan alweer gegrepen door de aanstormende Movistartrein.

Versnellingen

Rosa was de eerste, Igor Anton de tweede. De Dimension Data-coureur versnelde kort na het inhalen van Rosa. Die demarrage was voor Zakarin reden om namens de grote namen een eerste steek uit te delen. Het leidde echter tot weinig. 

Terwijl alle aandacht uitging naar de kortstondige versnellingen voorin het peloton, was het op een wat rustiger moment op vier kilometer van de finish even zoeken naar Mollema. Hij had het lastig en toen Quintana er met Pozzovivo en Zakarin vandoorging, was het afzien voor de Groninger. 

Quintana gaat ervandoor

Steven Kruijswijk reed tot zijn waarschijnlijke eigen verbazing erg sterk en bleef lang in de Maglia Rosa-groep. Dumoulin reed in z'n eigen tempo knap weer terug richting het koptrio, maar vooraleer hij er bij aangesloten was, was Quintana alweer weg.

Niet alleen bij Mollema, ook bij Thibaut Pinot liep het niet gesmeerd. Hij kreeg al snel een rekening van dertig seconden en dat maakte dat een podiumplek er in ieder geval vandaag niet bij hem inzit. 

Dumoulin wint!

Op anderhalve kilometer reed Dumoulin weer ongelooflijk sterk naar Quintana toe en ging erop en erover. Hij demarreerde enkele keren maar kwam helaas niet weg. Toch bleef de Maastrichtenaar maar sleuren aan de kopgroep van vier, met ook Landa, Zakarin en Quintana. De sprint werd ingeluid door Zakarin, Quintana loste direct en ook Landa kon niet volgen. De Rus leek te winnen, maar op het laatste rechte stuk kwam Dumoulin er halsoverkop nog overheen. Winst voor Tom Dumoulin!

'Ik ben superblij, ook voor het team. Zij deden fantastisch werk. Ik heb een mooie voorsprong nu, maar we moeten wel gefocust blijven', vertelde Dumoulin aan de RAI na de etappe.

Foto: Cor Vos